İngiltere, bir vandalın kestiği ağacın ardından ağlıyor

Britanya bölgesinin en ünlü ağaçlarından biri olan ve Hadrian Duvarı'ndaki çukurluk alanda bulunan çınar ağacı 'vandalizm'in kurbanı olarak bir gecede kesilerek aramızdan ayrıldı.

Çevre 30 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Hadrian Duvarı'nın orada bulunan bu ağaç, 1991 yapımı Robin Hood filminde de göründü. Fotoğraf: PA

Bir ülke bir ağacın ardından ağlar mı? Britanya Adasının belki en ünlü ağacı geçenlerde 16 yaşında bir çocuğun adli yetkililerin ‘vandalizm’ dediği bir hareketiyle kesilince, neredeyse bütün ülke yas haline girdi. Çünkü bu ağacı ülkede tanımayan yok gibiydi.

2016 Woodland Trust Ödülleri’nde ‘Yılın Ağacı’ seçilen ve İskoçya’nın başkenti Edinburgh’un yaklaşık 100 mil güneydoğusunda bulunan Sycamore Gap ağacı yüz yıldır sorunsuz bir şekilde var olmaya devam ediyordu. Hatta hayatının bir döneminde Kevin Costner ve Morgan Freeman’ın oynadığı 1991 yapımı ‘Robin Hood: Prince of Thieves’ filminde rol almıştı.

Robin Hood filmindeki görünümü.

Bunca yıldır her şeye dayanan ağaç, bir gecede 16 yaşındaki bir çocuğun yetkililerce ‘vandalizm’ olarak tanımladığı bir eyleme kurban gitti. Northumberland Ulusal Parkı’nın açıklamasına göre, 16 yaşındaki çocuk bir gece giderek ağacı kesti. Northumberland Ulusal Parkı, bunun kasıtlı bir eylem olduğundan şüpheleniyor. Polis ise gencin gözaltında olduğunu ve soruşturmaya katkı sağladığını belirtiyor.

Kuzey Tyne Birleşik Yönetimi Belediye Başkanı Jamie Driscoll, ağacın İngiltere’nin kuzeyindeki insanların ruhunun bir parçası olduğunu söyledi. Perşembe günü devrilen ağacı ziyaret ettiğinde kesik izlerinin kusursuz olduğunu ve 71 cm uzunluğunda bir zincirli testere kullanılarak yapılmış gibi göründüğünü söyledi. Driscoll, “Böyle bir şeyi yapmak için kasıt gerekir. Genç, aptal ve sarhoş insanların birinin arabasını araklamasıyla aynı şey değil” diye ekledi.

Ağaçtan geriye yasını tutanlar kaldı. NYT’de yer alan habere göre, bir manzara fotoğrafçısı olan Sophie Henderson, ağacın kesildiği haberini görünce gözyaşlarına boğulmuş. “Bu bizi yıktı” diyen Sophie, “Pek çok insanın, ‘Sadece bir ağaç’ diyeceğini biliyorum ama aslında o çok daha fazlasını ifade ediyor. Birilerinin bunca insan için özel olan bir şeye zarar vermesi beni hem çok üzüyor hem de öfkelendiriyor” diye devam etti.

Ağaç, İmparator Hadrianus’un M.S. 122 yılında Britanya’ya yaptığı ziyaretin ardından Roma Ordusu tarafından inşa edilmiş Hadrian Duvarı’ndaki çukurda duruyordu. Bu duvar, yaklaşık 300 yıl boyunca Roma İmparatorluğu’nun sınırlarını oluşturmuştu. Northumberland Ulusal Parkı’na göre duvarı her yıl bir milyondan fazla kişi ziyaret ediyor.

Bu ağaç bölge sakinleri için bir filmde yer almasından ya da uzun yıllar boyunca tarihi bir duvarın çevresinde bulunmasından çok daha öte bir anlam taşıyordu. Elektrikçi ve amatör fotoğrafçı Ian Sproat, yerel halkın nişan, düğün ya da ölülerin küllerinin serpilmesi için ya da en basit haliyle biraz huzur ve sükunet arayanlar için en uygun adres olduğunu söylüyor.

Kafasını boşaltmak için elinde kahvesiyle gecenin bir vakti ağacın fotoğraflarını çektiğini anlatan Sproat, “Burada hayattan uzaklaşmak isteyen herkes Northumberland’de kaybolur. İnsanlar kendini öyle ya da böyle burada bulurlar” dedi.

Akbelen'de 'ihtiyaç' kuşatması: Ağaç için nöbet tutanlara tuvalet de yasak!Akbelen’de ‘ihtiyaç’ kuşatması: Ağaç için nöbet tutanlara tuvalet de yasak!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.