İngiltere’ye monarşiyi yeniden getiren tarihi belge 600 bin sterline açık artırmaya çıkacak

Kral II. Charles tarafından imzalanan ve Britanya'da monarşinin yeniden tesis edilmesine yol açan tarihi belge, 600 bin sterline açık artırmaya çıkarılacak. Açık artırma, Kral III. Charles'ın taç giyme töreninden iki gün önce gerçekleşecek.

Kültür Sanat 7 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kral II. Charles, Nisan 1661'de Westminster Abbey'de, taç giyme töreninden. Fotoğraf: Pictorial Press Ltd/Alamy

Kral II. Charles tarafından 4 Nisan 1660’da imzalanan Breda Bildirgesi, bir yandan Britanya anayasasını şekillendirirken, diğer yandan da monarşinin temel yapıtaşını oluşturuyordu. Bu belge, I. Charles’ı idam ederek iktidarı ele geçiren Oliver Cromwell’in ölümünün üzerine, sürgünden dönmesi beklenen II. Charles’ın tahta çıkacağı koşulları belirliyordu. 5 nüshası II. Charles tarafından imzalanan bildirge, iç savaşın sona ermesini öngörüyor, monarşinin yeniden tesis edilmesine ve yıllar süren devrimin sona ermesine işaret ediyordu.

Müzayedeye çıkarılması planlanan bu nüsha günümüze ulaştığı bilinen iki kopyadan biri. Günümüze ulaşan nüshalardan ilki parlamento arşivlerinde tutuluyor. Şimdi müzayedeye çıkarılacak nüsha ise zamanında Deniz Kuvvetleri Komutanı Lord Edward Montagu’ya verilmişti. Amaç donanmanın Kral II. Charles’ı hükümdarları olarak kabul edip etmeyeceğini öğrenmek için yapılacak olan oylamadan önce denizcilere okunmasıydı. Montagu’nun donanmaya metni okuyan sekreteri Samuel Pepys, daha sonra günlüğüne askerlerin herhangi bir direnç göstermemesine rağmen hiçbirinin de monarşiyi yürekten istemediğini yazacaktı. Sonuç olarak hepsi, ‘Yaşasın Kral Charles’ diye haykırdı. Charles 25 yıl boyunca hüküm sürdü.

1980’lere kadar Montagu ailesinde kalan belge, Kral III. Charles’ın 6 Mayıs’ta düzenlenecek taç giyme töreninden iki gün önce, 4 Mayıs’ta, Sotheby’s’ın ‘Taç Giyme Töreni Satışı’ müzayedesinin yıldızı olarak açık artırmaya çıkarılacak. Belge için başlangıç fiyatı olarak 400 bin ila 600 bin sterlin arasında bir değer biçileceği tahmin ediliyor.

Belgeyi müzayedeye çıkaran Sotheby’s’in el yazmaları uzmanı Gabriel Heaton, belgenin ‘şimdiye kadar halka açık satışa sunulan en önemli belgelerden biri’ olduğunu söylüyor. İngiliz tarihinde doğrudan bir etkiye sahip olduğu belirtilen belgenin önemiyle kıyaslanabilecek son belgenin, yaklaşık 15 yıl önce 20 milyon dolara satılan Magna Carta kopyası olduğunu söylüyor ki Magna Carta’nın Breda Bildirgesi’nden daha fazla kopyası bulunuyor.

Kral Charles taç giyerken Webber'in 'ilahisi' çalacakKral Charles taç giyerken Webber’in ‘ilahisi’ çalacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.