Kral Charles taç giyerken Webber’in ‘ilahisi’ çalacak

Kral Charles'ın mayıs ayındaki taç giyme töreninde beste yapmayı kabul eden 'Cats' ve 'The Phantom of the Opera' gibi müzikallerinin bestecisi Andrew Lloyd Webber, tören için 'Psalm 98/98. Mezmur'dan ilham aldığını söyledi.

Dünya 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kral Charles ile besteci Andrew Lloyd Webber daha önceden tanışıyorlar.

‘Cats’ ve ‘The Phantom of the Opera’ gibi müzikallerinin bestecisi Andrew Lloyd Webber, İngiltere kralı Charles‘ın mayıs ayındaki taç giyme töreninde besteleyeceği müzikle ilgili çalışmalarına başladı. Bu zor görev için kendini baskı altında hissetmediğini söyleyen usta besteci “Oldukça fazla koro müziği yazdım. Babam çok seçkin bir kilise orgcusu ve koro şefiydi. Koro geleneği benim için yeni bir şey değil, çünkü tüm hayatım boyunca içindeyim” dedi.

Kral Charles ile daha önce tanışıklığı bulunduğunu anlatan Webber, “Charles’ın en güzel yanı, biraz demode olan pek çok şeye büyük bir sevgi beslemesi” dedi. Taç giyme töreni için ‘Psalm 98/98. Mezmur’dan ilham aldığını belirten Webber yakında törenin yapılacağı Westminster Manastırı’na mekanın akustiğini test etmek için Londra’ya gideceğini söyledi. “Ey Rab için yeni bir şarkı söyleyin; çünkü o harika şeyler yaptı” sözleriyle başlayan ’98. Mezmur’, Yahudi , Katolik , Lutheran , Anglikan ve diğer Protestan ayinlerinin düzenli bir parçasını oluşturuyor. ” Joy to the World’ ve ‘Nun singt ein neues Lied dem Herren’ gibi ilahilere ilham verdi ve Claudio Monteverdi, Marc-Antoine Charpentier, Dieterich Buxtehude ve Antonín Dvořák da dahil olmak üzere sık sık müziğe uyarlandı.

Oğlunun mide kanseri olduğunu açıkladı

Bu arada Andrew Lloyd Webber, dün kendisi gibi besteci olan oğlu Nicholas’ın mide kanseri nedeniyle ‘kritik derecede hasta’ olduğunu açıkladı. Usta besteci “En büyük oğlum Nick’in kritik bir şekilde hasta olduğunu söylemek beni mahvediyor. Arkadaşlarımın ve ailemin bildiği gibi, son 18 aydır mide kanseriyle mücadele ediyordu. Nick şu anda hastaneye kaldırıldı. Hepimiz Nick’in iyileşmesi için dua ediyoruz. Boyun eğmez mizahıyla cesurca mücadele ediyor ama şu anda benim yerim onun ve ailesinin yanı” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.