Kral Charles prostat ameliyatı olacak

İngiltere Kralı 3. Charles prostat büyümesi ameliyatı için önümüzdeki hafta hastaneye yatırılacak. Bu Buckingham Sarayı'nın gün içinde yaptığı ikinci sağlık duyurusu oldu.

Dünya 18 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İngiltere Kralı 3. Charles. / Fotoğraf: AA

Buckingham Sarayı İngiltere Kralı 3. Charles’ın önümüzdeki hafta prostat büyümesi ameliyatı için hastaneye yatırılacağını bildirdi. Saraydan yapılan açıklamada Kral’ın prostat büyümesinin iyi huylu olduğu, “düzeltici bir prosedür” uygulanacağı ifade edildi. Saray 75 yaşındaki Kral’ın halka açık etkinliklerinin kısa bir iyileşme dönemi için erteleneceğini söyledi.

Duyuru Galler Prensesi Catherine’in karın (abdominal) ameliyatı için hastanede kaldırıldığının ortaya çıkmasından kısa süre sonra geldi.

Kral’ın semptomlar yaşayan diğer erkekleri kontrol yaptırmaya teşvik için teşhisini kamuoyuyla paylaşmaya istekli olduğu anlaşılıyor. Zira açıklamada “Her yıl binlerce erkek gibi kral da prostat büyümesi nedeniyle tedavi görmektedir” dendi.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi’nin (NHS) internet sitesinde yer alan bilgiye göre 50 yaş üstü erkeklerde oldukça yaygın olan ve kanserli olmayan iyi huylu prostat büyümesi genellikle ciddi sorun teşkil etmiyor. Yaklaşık 50 yaşın üzerindeki her üç erkekten birinde mesanenin hemen altındaki bir bez olan prostat büyümesinin belirtileri görülebilir.

Büyüme genellikle sağlık için ciddi bir tehdit olmasa da idrar ve mesaneyi boşaltma zorluğu gibi semptomlara ve sorunlara yol açabiliyor. Bu durum hastanın prostat kanserine yakalanma riskinin arttığı anlamına gelmiyor.

NHS’nin bu konuda yayınladığı bir kılavuzu da var. Kral Charles’ın hangi düzeltici prosedürden geçeceği belli olmasa da ameliyat lazer ve hatta buhar tedavisi  dahil birkaç metodu barındırıyor.

Aynı gün iki açıklama birden

Buckingham Sarayı’ndan yapılan duyuru çarşamba günü üst düzey kraliyet mensuplarıyla ilgili ortaya çıkan ikinci önemli sağlık haberiydi.

Galler Prensesi Catherine de salı günü geçirdiği karın ameliyatının ardından iki hafta hastanede tedavi görecek. Kensington Sarayı ameliyatın başarılı geçtiğini söyledi. Prenses’in durumu hakkında daha fazla ayrıntı açıklanmadı, ancak olayın kanserle ilgili olmadığı anlaşılıyor.

Üst düzey kraliyet mensuplarının sağlık durumlarıyla ilgili nadiren ayrıntı açıklanıyor. Bu nedenle iki ayrı isimle ilgili iki güncellemenin aynı gün yayınlanması dikkat çekti. Buckingham Sarayı genel olarak kraliyet mensuplarının sağlık durumları hakkında yorum yapmıyor ve kamuoyuna bilgi verdiği durumlarda da verdiği bilgileri sınırlı tutuyor.

Kanser teşhisi konmuştu: ABD Savunma Bakanı Austin taburcu edildiKanser teşhisi konmuştu: ABD Savunma Bakanı Austin taburcu edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.