13 yıl önceki çeki bozdurma vakti: Trump zamanında Harris’e altı bin dolar bağış yapmış

ABD'deki başkanlık yarışında Demokratların yeni adayı resmileşmedi, ama olası aday Harris. Cumhuriyetçilerin adayı Trump Harris'i eleştirmeye başladı bile. Oysa geçmişte Harris'e altı bin, kızı Ivanka'nınsa iki bin dolar bağışladığı ortaya çıktı.

Dünya 23 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Solda Trump, sağda Harris. Fotoğraf: Shutterstock

ABD Başkanı Joe Biden başkanlık seçimlerine dört ay kala adaylığını çekip desteklediği kişinin Başkan Yardımcısı Kamala Harris olduğunu açıkladı. Bunun üstüne Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump eleştiri oklarını Biden’dan Harris’e çevirdi. Rakiplerine lakap takmayı seven Trump’ın kahkahalarıyla meşhur Harris için yaratıcılığını çok fazla konuşturmasına gerek yok. Zaten başkan yardımcısına bir lakap taktı bile: Kikirdek Harris.

Trump suikast girişiminden sonra Michigan’da düzenlediği ilk mitingde “Demokratların adayı kim ben bilmiyorum, onlar hiç bilmiyor” şeklindeki sözleriyle Biden’dan çok Harris’i hedef aldıktan saatler sonra Biden çekildiğini açıkladı. Eski başkanın yarıştaki rakibi şu anda gerçekten belli değil. En olası aday olarak Harris görülüyor. Sosyal medyadakilerin hafızası kuvvetli. Olası bir Trump-Harris kapışmasından önce geçmiş eylemler gün yüzüne çıkmaya başladı. Bunlardan biri de Trump’ın 2011’de Harris’in yeniden seçilmesi için yaptığı bağış!

Demokratların Florida Temsilcisi Jared Moskowitz, Trump’ın zamanında Harris için yazdığı çekin fotoğrafını paylaşarak “Akıllıca bir yatırımdı” dedi. Cumhuriyetçi Ulusal Komite’nin eski başkanı Michael Steele de alaycı bir tavırla “Trump 2011’de Kamala Harris’in yeniden seçilmesi için o çeki yazdığında bunu 2024’te bozduracağını düşünmemiştir bahse girerim!” diye yazdı.

13 Eylül 2011 tarihli beş bin dolar değerindeki çekte Trump’ın adı yazılı. Açıklamada da “Başsavcı Kamala D. Harris’in 2014’te yeniden seçilmesi” amacıyla verildiği yazıyor. Fotoğraf: Jared Moskowitz/X

Bu beş bin dolarlık bağış Harris’in California’da başsavcılık yaptığı dönemde Trump ailesinden aldığı hediyelerden sadece biriydi. California devlet kayıtlarına göre Trump Harris’e beş bin dolarlık çeke ek olarak Şubat 2013’te eyalet başsavcısı olarak yeniden seçilme kampanyası için bin dolarlık bir çek daha verdiğini gösteriyor.

Bununla da bitmiyor. Kayıtlara göre Trump’ın kızı Ivanka da Harris’e Haziran 2014’te yeniden seçim komitesi için iki bin dolar bağış yapmış. Harris kariyer kasasına giren bu sekiz bin dolar Trump’ın kampanya ekibini rahatsız edebilir.

Ne oldu da Trump Harris’e böyle bir yardımda bulundu?

Fox News beş bin dolarlık çekin ardındaki ayrıntıları ortaya çıkardı. Belgeleri inceleyen kanal Trump’ın çeki Eylül 2011’de Harris için bağış organizasyonu düzenleyen New York’un o dönemki en üst düzey savcısı Eric Schneiderman’ın talebinin ardından vermişti. Ivanka’nın da katıldığı organizasyonu düzenleyenler Trump’ı etkinlikte verilebilecek en yüksek meblağ olan beş bin doları vermeye ikna etmişti.

Trump o zamanlar yaptığı bağış iyiliğinin soruşturma altındaki Trump Akademisi ile ilgisi olmadığı konusunda ısrar etmişti. Bu kuruluş 2005-2010 yılları arasında faaliyette kalmış, o dönemde de emlak, yatırım, girişim gibi alanlarda kurslar vermişti. Ne var ki öğrencilerin piyasa uygulamaları konusunda yanlış yönlendirildiği iddia edilerek dolandırıcılık suçlamasıyla art arda davalar açılmaya başlamıştı.

Trump Akademisi davalarıyla ilgilenenler Harris’in ekibi olmuştu. Biden’ın kampanya sözcüsü Harris’in Trump ya da ailesinden böyle bir bağış talep etmediğini ve ekibinin enstitüyle ilgili suçlamaları ele alış şeklinin bağıştan sonra da değişmediğini söyledi. Trump o dönem eski Florida başsavcısı Pamela Bondi’ye de Trump Akademisi’ne dava açmayı planladığı zamanlar 25 bin dolar hediye etmişti. Bondi gerçekten de dava açmamış, karar değişikliğinin hediyeden kaynaklanmadığını iddia etmişti. En sonunda Trump şikayetçi öğrencilere 25 milyon dolar ödemeye razı gelince konu kapanmıştı.

Demokratların şakası bir yana o zaman verilen beş bin dolar bugünkü başkanlık kampanyası için kullanılmayacak. Sacramento Bee’nin 2020’de bildirdiğine göre Harris, Trump’ın kendisine verdiği altı bin doları senatör olarak göreve başladığı sıralar Orta Amerika’da faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşuna bağışladı. Kim bilir göçmenleri “haşere” olarak gören Trump için göçmenlerin ABD’ye yoğun şekilde akın ettiği bir yerde faaliyet gösteren STK’ya yapılan bağış çok daha ağır bir cezadır…

Başkanlık yarışında Trump'ın rakibi Harris olursa: Kürtaj, göç ve Gazze savaşına nasıl bakıyor?Başkanlık yarışında Trump’ın rakibi Harris olursa: Kürtaj, göç ve Gazze savaşına nasıl bakıyor?

Harris kazanırsa, dış politika nasıl şekillenecek?Harris kazanırsa, dış politika nasıl şekillenecek?

Trump suikast girişiminden sonraki ilk mitinginde: Şi bana 'güzel bir not' yazdıTrump suikast girişiminden sonraki ilk mitinginde: Şi bana ‘güzel bir not’ yazdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.