30 yıl polisten kaçan mafya babasının sonu: Kanserle yakalandı, kanserden öldü

İtalya'nın önde gelen mafya babalarından biri olan Matteo Messina Denaro, kaldırıldığı hastanede 61 yaşında hayatını kaybetti. 30 yıl boyunca bir türlü yakalanamayan Messina Denaro, İtalya'nın orta kesimlerindeki L'Aquila'da yüksek güvenlikli bir hapishaneye yakın zamanda yerleştirilmişti.

Dünya 26 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Matteo Messina Denaro polis tarafından yakalandığında. Fotoğraf: İtalya polisi

Sicilya mafyası Cosa Nostra’nın yıllar boyunca gerçekleştirdiği kanlı saldırıların başlıca sorumlularından biri olan mafya babası Matteo Messina Denaro, İtalya medyasında yer alan haberlere göre kolon kanseri için tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Hakkında birçok suçtan tutuklanma kararı olan mafya babasının 1993’ten beri devam edem kaçışı, hasta olduğunun öğrenilmesiyle 30 yıl sonra bu yıl son buldu.

Messina Denaro, 16 Ocak’ta kemoterapi için Palermo’da sahte isimle gittiği özel bir klinikte yakalanmıştı. Ancak hapishanede geçirdiği vakit uzun sürmedi ve eylül ayında rahatsızlığı sebebiyle hastaneye kaldırıldı. Mafya babasının tedavi gördüğü San Salvatore Hastanesi’nde geçen cuma günü ‘dönüşü olmayan’ bir komaya girdiği bildirilmişti. Belirtilene göre mafya babasının son anlarında yanında kızı, yeğeni ve kız kardeşi vardı.

İtalyan gazetesi Corriere della Sera’ya göre, Messina Denaro’nun memleketindeki aile mezarlığına, kendisi de köyünün aşiretin başı olan babası Don Ciccio’nun yanına gömülmesi için hazırlıklar başladı. 1962 yılında Sicilya’nın Castelvetrano kentinde doğan Denaro, aile işinde başarılı olarak atık, rüzgar enerjisi ve perakende sektöründe milyarlarca euroluk yasa dışı bir imparatorluk kurmuştu.

Messina Denaro’nun gençliği. Fotoğraf: Shutterstock

Cosa Nostra’yı ilk defa duymuyoruz aslında. Son dönemde özellikle uyuşturucu meselelerinde adı çokça duyulan bir suç çetesi. Cosa Nostra suç örgütünün ülkede terör estirdiği 1990’larda meydana gelen cinayetlerden, bombalı saldırılardan dolayı sorumlu görülen Messina Denaro, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Messina Denaro’nun suçlandığı daha spesifik suçlar arasında ise bir mafya itirafçısının 12 yaşındaki oğlunun kaçırılarak iki yıl rehin tutulması ve sonrasında da öldürülerek asitle yok edilmesi ile mafyayla mücadele eden iki savcıya düzenlenen suikastlara adının karışmasıydı.

Savcılar, Messina Denaro’nun firarda olduğu sıralar, aralarında siyasetçi ve iş insanlarının da bulunduğu çok sayıda destekçisi sayesinde lüks yaşam tarzını sürdürebildiğini iddia ediyor. 30 yıl boyunca tıpkı bir film gibi polis ne zaman Messina Denaro’yu bulmaya yaklaşsa mafya babası birdenbire ortadan kayboluyordu. Bu süreçte onlarca kişi mafya babasıyla karıştırılarak hatalı bir şekilde tutuklanmıştı.

Messina Denaro, mafya dünyasının katliamlar yaptığı dönemin son patronu olarak biliniyordu. Hatta Messina Denaro’nun, “Öldürdüğüm insanlarla bir mezarlığa doldurabilirdim” dediği biliniyor. Annesinin evinde bulunan sağlık belgeleri sebebiyle kanser olduğu öğrenilen Messina Denaro’yu bulabilmek için ülkenin sağlık sisteminin veri tabanında incelemeler yapılmış ve kolon tedavisi görenlerin bir listesi çıkarılmıştı.

İtalya basınında yer alan haberlere göre, Mafya babasının şubat ayında savcılara, “Küstahlık yapmak istemem ama hasta olmasaydım beni hayatta bulamazdınız” demişti. Palerma Savcısı Maurizio de Lucia ise buna cevaben, “Öyle ya da böyle yakaladık” sözlerini dile getirmişti.

Mafyaların hesaplaşma merkezi haline gelen İstanbul'da bir cinayet daha: Beylikdüzü'nde kanlı infazMafyaların hesaplaşma merkezi haline gelen İstanbul’da bir cinayet daha: Beylikdüzü’nde kanlı infaz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.