50 yılın en büyük iz sürmesi olabilir: Maceraperestler Loch Ness canavarının peşine düşecek

Loch Ness Merkezi, İskoçya'nın ünlü Loch Ness canavarını aramak için herkesi bu ay İskoçya'ya davet ediyor. Bunun, söz konusu canavar için son 50 yılda gerçekleştirilecek en büyük iz sürme eylemi olması bekleniyor.

Dünya 7 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
1970'ten bu yana en büyük Loch Ness avı bu ay başlıyor.

İskoçya’nın Loch Ness gölünü baz alan sergi ve turlar düzenleyen Loch Ness Merkezi turizmi canlandıracak yeni bir fikirle çıkageldi. Maceraperestleri yıllardır efsanelere konu olan Loch Ness canavarı Nessie’yi aramak için İskoçya’ya davet eden merkez, deneyimli araştırmacıların daha önce bu iş için hiç kullanmadıkları modern teknolojiyi deneyeceklerini söyledi. Merkez, gönüllülerden ve ‘çiçeği burnundaki canavar avcılarının’ 23 mil uzunluğundaki gölün yüzeyini incelemeye katılmalarını istiyor.

Loch Ness Merkezi ile işbirliği yapan gönüllü araştırma ekibi Loch Ness Exploration’dan Alan McKenna, 26 ve 27 Ağustos’ta yapılması planlanan etkinliğin 1972’den bu yana en büyük yüzey gözlemi olabileceğini söyledi. McKenna BBC’ye yaptığı açıklamada, “Amacımız yeni nesil Loch Ness meraklılarına ilham olmak. Dünyanın dört bir yanından pek çok insanı büyüleyen bu gizemin çözümüne katkıda bulunmak için gerçek bir fırsat sunulacak” dedi.

Yeşil yamaçlarla çevrili göl, İskoçya’nın dağlık bölgesinde kalıyor. Inverness kenti yakınlarında olan göl, Edinburgh’a arabayla yaklaşık 3 buçuk saat uzaklıkta. Nessie’nin varlığı hiçbir zaman kanıtlanamamış olsa da efsanenin çekiciliği yıllar boyunca ayakta kalarak, araştırmalara, keşiflere ve yeni hikayelere vesile oldu. Yıllar boyunca Loch Ness’in yüzeyinin altında ne tür bir yaratık olabileceğine dair ortaya atılan iddialardan biri plesiosaur adı verilen soyu tükenmiş tarih öncesi bir dinozor olabileceğiydi.

McKenna cumartesi günü Washington Post’a verdiği demeçte projenin duyurulmasından bu yana pek çok muhabirden ve ‘dünyanın dört bir yanındaki arkadaşlarından’ haber aldığını söyledi. Merkeze göre Quest Weekend sırasında araştırmacılar, kızılötesi kameralarla suyun termal görüntülerini çeken dronlar kullanacak. Ayrıca su altında akustik sinyalleri toplayan bir hidrofon da kullanılacak.

Öte yandan altı yüzey gözlem noktası belirlenecek ve araştırmaya katılmak isteyenler hangi alanda gözlem yapmayı istediğini belirtecek. Loch Ness Merkezi’nin Genel Müdürü Paul Nixon, Scottish Daily Express’e verdiği demeçte, “Hafta sonu keşfimiz suları daha önce hiç yapılmamış bir şekilde arama fırsatı veriyor, ne bulacağımızı görmek için sabırsızlanıyoruz” dedi.

2019 yılında gölden alınan su örneklerinden DNA analizi yapan bilim insanları, yılan balıklarına ait genetik materyal bulmakla beraber köpekbalığı, mersin balığı ya da tarih öncesi dinozorlara ait herhangi bir bulguya rastlamadıklarını açıkladı. Inverness’in internet sitesinde, Nessie’nin görüldüğüne dair en eski kaydın, İrlandalı bir azizin ‘bir canavarı suya sürdüğü söylenen’ M.S. 565 yılına ait olduğunu belirtiliyor. 1500’lü ve 1800’lü yıllar arasında bu canavarı gördüğünü iddia eden 21 kişinin daha kaydı biliniyor.

Sahte olduğu anlaşılan o fotoğraf. Fotoğraf: AP

Resmi kayıtlar ise şimdiye kadar toplamda 1148 kişinin canavarı gördüğüne işaret ediyor. Kayıtlara göre bu yıl üç, geçen yıl ise altı kişi Loch Ness canavarını gördüğünü iddia etmiş. Fotoğraf çeken insanlar, genellikle suda bir kırılma ya da dalgalanma olduğunu, suyun dışında koyu renkli bir tümsek ya da cisim gördüğünü anlatıyor.

Merkeze göreyse efsane 1900’lerde Drumnadrochit Otel’de çalışan Aldie MacKay’in 1933 yılında suda ‘balinaya benzer bir balık’ ya da canavar gördüğünü bildiren hikayesinin gazetelere taşınmasıyla aldı başını gitti. Visit Inverness Loch Ness’e göre ertesi yıl Nessie, sudan başı ve boynu çıkmış gibi görünen bir fotoğraf sayesinde uluslararası sansasyon haline geldi. Ancak çok sonra bu fotoğrafın aldatmaca olduğu ortaya çıkmıştı.

Bu da San Francisco'daki Honduraslı uyuşturucu satıcılarının hikâyesiBu da San Francisco’daki Honduraslı uyuşturucu satıcılarının hikâyesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.