İskoçya’nın yeni başbakanı Hamza Yusuf’un ilk günü: Konutunda ailesine namaz kıldırdı

İskoçya'nın çiçeği burnundaki Pakistan asıllı ilk Müslüman başbakanı Hamza Yusuf, göreve başladığı ilk gün resmi konutunda ailesine namaz kıldırırken görüntülendi.

Dünya 30 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Hamza Yusuf, İskoçya'nın ilk Müslüman başbakanı olmasının yanında en genç milletvekili ve ilk Müslüman bakanı. Fotoğraf: Hamza Yusuf / Twitter

İskoçya’nın ilk Müslüman başbakanı olan Hamza Yusuf, başbakanlık konutu Bute House’a ailesiyle birlikte taşındı. Pakistan asıllı Yusuf, konuttaki ilk gününde ailesine namaz kıldırdığı görüntülerini sosyal medya hesabından, “İftardan sonra adet olduğu üzere aileme namaz kıldırdığım özel bir an” diyerek paylaştı.

Öte yandan başka bir tweetinde de İngiltere’nin Hindistan asıllı Başbakanı Rishi Sunak’tan tebrik mesajı aldığını belirten Yusuf, mevkidaşına Birleşik Krallık hükümetinin İskoçya halkı ve parlamentosunun demokrasi taleplerine saygı göstermesi gerektiğini ifade ettiğini açıkladı.

Yusuf’u bekleyen kritik mesele: Birleşik Krallık’tan ayrılma referandumu

İskoçya’nın ilk kadın başbakanı olan Nicola Sturgeon, 9 yıl süren görevini artık enerjisi kalmadığını gerekçe göstererek 15 Şubat’ta bırakmıştı. Bunun ardından İskoçya Ulusal Partisi’nin (SNP) boşalan liderlik koltuğuna yüzde 52’lik bir orana tekabül eden 26 bin 32 oy alan 37 yaşındaki Yusuf getirildi. Ülkenin en genç milletvekili ve ilk Müslüman bakanı unvanlarını da taşıyan Yusuf, kampanya sürecinde rakiplerinin aksine LGBTİQ+ haklarını savunacağını vaat etmişti.

Edinburgh’daki İskoçya Yüksek Hukuk Mahkemesi’nde düzenlenen törende İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Kral 3. Charles’a bağlılık yemini eden Yusuf’un başbakan olarak öncelikle kabinesini açıklaması bekleniyor. Ulusal basında yer alan haberlere göre Yusuf, başbakanlık yarışında az bir farkla yendiği rakibi Kate Forbes’a Tarım Bakanlığı görevini önerdi ancak Forbes bu teklifi reddetti. Öte yandan SNP’nin en temel vaadi olan İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılması konusu için de yeni bir referandum yapılacağı düşünülüyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.