Altı yıldır haber alınamayan uçak: Gökyüzünde kayboldular

Altı yıldır bulunamayan bir uçak Kanada'da konuşulmaya devam ediyor. Aileler yetkililerden cevap beklerken durum ümitsiz.

Dünya 21 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Son zamanlarda Boeing nedeniyle gündemde bol bol uçak kazası haberi var. Tarih de çok fazla garip uçak kazasına ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri gizemli bir şekilde kaybolan Malezya uçağı. Dünya üzerinde esrarengiz şekilde sırra kadem basan tek uçak da o değil.

Şimdi Kanada’nın İngiliz Kolombiyası eyaletine gideceğiz ve altı yıldır çözülmeyen bir gizemin hikayesini okuyacağız. 2017 yılının Haziran ayı, güzel bir gün. Tek motorlu bir uçak İngiliz Kolombiyası’nın semalarında göründü ve yakıt ikmali için Cranbrook havaalanına indi. Kanadalı pilot Alex Simons ve kız arkadaşı Sydney Robillard yolculuğa devam etmeden önce kiralık uçak Piper Warrior’a yakıt alacaktı. Ödeme işlemleriyle uğraştıkları sırada havalimanındaki görevliler çifti fırtına patlak vermek üzere olduğu konusunda uyardı. Ancak 100 saatten az uçuş deneyimine sahip olan Simons uyarılara kulak vermedi. Kız arkadaşıyla Kamloops şehrine doğru yola çıktı.

Gidiş, o gidiş… Bir daha kimse ne Simons ne de Robillard’dan haber alabildi. Kurtarma ekipleri iki hafta boyunca eyaletin her karışını aradı. Bütün arama kurtarma çalışmaları sonuçsuz kaldı.

İngiliz Kolombiyası’nın gönüllü havadan arama ekiplerinin başkanı Fred Carey “Dünya üzerinden adeta silindiler” diyor.

Şimdi uçak kaybolalı tam altı yıl oldu. Aileler perişan. Çok fazla soru işareti var, ancak verilecek tek bir cevap dahi yok.

Onlarca yıldır Sivil Hava Arama ve Kurtarma Derneği Kanada’da kayıp uçak ve insan bulma konusunda mükemmele yakın bir performans sergiledi. Her geçen gün gelişen teknolojiyle de bu daha da mümkün hale geliyor. Ancak İngiliz Kolombiyası’nda durum pek de böyle değil. Çünkü Simons ve Robillard’ın dışında iki çözülemeyen vaka daha var.

Carey “Elinizdeki tüm araçları kullanarak bölgeyi günlerce aradığınızda ve hiçbir şey bulamadığınızda felaket oluyor. Depresyona giren pilotlarımız ve gözcülerimiz oldu. Bizim için yeni ve birçok açıdan rahatsız edici” diyor.

Düşen bir uçağı arama işi gözcülerin civardaki parlak metalleri, deforme olmuş ağaçları bulmasıyla başlamaz. Ekipler öncelikle uçuş yollarını, uçak türlerini, deneyim düzeylerini, hava sistemlerini ve bilinen tehlikeleri mercek altına alır. Günümüzde teknoloji sayesinde işleri daha da kolay. Küçük uçaklarda bile pilotların rotalarını takip etmek için güçlü yazılım kullanan cep telefonları ve tabletler var. Carey ‘Tüm ekipmanınızı kaybetmediğiniz sürece kaybolmak artık seçenek değil” diye konuşuyor.

Ancak eyaletin dağlık coğrafyası da büyük engellerden biri. Carey’e göre bulunamamanın esas sebebi üzerinden geçen zamanla birlikle pilot Simons gibi düşünmeyi başarmanın gitgide çok daha zor hale gelmesi

Carey “Nasıl yapacağımızı yeniden düşünmeye başlamalıyız. Geçmişte hiç aramadığımız yerleri aramaya başlamalıyız. Pilotların, pilotların asla yapmayacağı bir şeyi yapabileceğini düşünmeliyiz” diyor.

Aileler ise hala bir cevap bekliyor…

Boeing bu sefer havada alev aldıBoeing bu sefer havada alev aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.