60 milyar doları kaptırmak istemeyen Zelenski ABD yolcusu

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ABD'nin Kiev'e vermeyi taahhüt ettiği milyarlarca dolarlık askeri yardım paketini kurtarmak için Washington'a gidiyor. Biden'la görüşecek olan Zelenski'nin Senato'da konuşma yapması da planlanıyor.

Dünya 12 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ile görüştü. / Fotoğraf: AA

Ukrayna’da savaşın ikinci yıl dönümüne yaklaşılırken Rusya’nın başkent Kiev’e saldırıları aralıklı olarak devam ediyor. Moskova’nın saldırılarına karşı direncini korumak isteyen Zelenski yönetimi Batı’dan gelecek askeri yardımlar için hamlelerini sıklaştırıyor.

ABD’nin yeni yardım paketi Kongre’deki Cumhuriyetçilerin reddi yüzünden gecikirken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin 60 milyar doları bulan askeri yardım paketini kapmak için ABD yolunu tutacağı bildirildi. Bu Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal girişiminden bu yana Zelenski’nin ABD’ye yaptığı üçüncü ziyaret olacak.

Avrupa Birliği’nin de Ukrayna’nın birliğe katılımı için resmi görüşmeleri başlatıp başlatmayacağına karar vereceği bu hafta Ukrayna için kritik bir hafta olacak.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban bu adıma karşı ve böyle bir kararı engelleyebilecek güce sahip olduğunun sinyallerini verdi. Orban ve Zelenski pazar günü Arjantin’in çiçeği burnunda Devlet Başkanı Javier Milei’nin yemin töreninde bir araya gelmiş, uzun bir görüşme yapmışlardı. Görüşmenin detayları henüz açıklanmadı.

Pazartesi günü Washington’a varacak olan Ukrayna lideri ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ile yapacağı görüşmelerin yanı sıra salı sabahı Senato’ya hitap edecek.

Beyaz Saray pazar günü Zelenski’nin ziyaretinin amacının “Rusya’nın acımasız işgaline karşı kendini savunan Ukrayna halkını destekleme konusunda ABD’nin sarsılmaz kararlılığının altını çizmek” olduğunu söyledi.

Kongre’de tıkanan yardım paketi

ABD’nin 60 milyar dolar değerindeki askeri yardım paketi tasarısı ABD-Meksika sınırındaki güvenliğe daha fazla para harcanması gerektiğini savunan Cumhuriyetçilerin tepkisini çektiği için Kongre’de tıkanmış durumda. Geçen hafta Senato’da yapılan oylamada yardım paketini de içeren tasarı Cumhuriyetçi oylarıyla reddedilmişti.

Biden milletvekillerini fonları onaylamaya çağırmış, geçen Çarşamba günü televizyonda yaptığı konuşmada paketin bekleyemeyeceğini söylemiş, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı zafer kazanmakla yetinmeyeceği” uyarısı yapmıştı.

Biden'dan Kongre'ye Ukrayna çıkışı: Putin'in kazanmasına izin veremeyizBiden’dan Kongre’ye Ukrayna çıkışı: Putin’in kazanmasına izin veremeyiz

Cumhuriyetçi vekillere seslenen ABD Başkanı “Bu bekleyemez. Putin’in kazanmasına izin veremeyiz. Kongre’nin tatile girmeden önce Ukrayna’ya ek yardım fonunu onaylaması gerekiyor. Bu kadar basit. Açıkçası ilk etapta bu noktaya gelmiş olmamızın şaşırtıcı olduğunu düşünüyorum. Kongre’deki Cumhuriyetçiler Putin’e umabileceği en büyük hediyeyi vermek ve küresel liderliğimizi sarsmak üzere” demişti.

Cumhuriyetçileri Ukrayna’ya yardımı sınır kavgasına rehin tutmakla suçlayan Biden “Cumhuriyetçiler iki partili uzlaşma olmadan istedikleri her şeyi elde edebileceklerini düşünüyor. Şimdi de Ukrayna’yı savaş alanında tam anlamıyla diz çöktürmeye ve bu süreçte ulusal güvenliğimizi tehlikeye atmaya kararlılar” demiş ve Meksika sınırı konusunda partisinin ilkelerinden taviz verebileceğinin altını çizmişti.

First Lady’den Batı’ya: Yorulursak ölürüz

Ukrayna Rusya’nın saldırılarının büyük bir kısmın savuşturmuş olsa da bu yıl çok övündüğü karşı saldırısı durdu ve askeri yardım için çeşitli adımlar atan bazı Batılı ülkelerden yorgunluk işaretleri geldi.

Senato’daki oylamanın ardından Ukrayna First Lady’si Olena Zelenska 9 Aralık’ta BBC’de yayınlanan “Sunday with Laura Kuenssberg” programında Batılı ülkelerin desteği sürdürmemesi halinde Ukraynalıların “ölümcül bir tehlike altında” olacağını söyledi.

Zelenska “Yardıma gerçekten ihtiyacımız var. Basit bir ifadeyle bu durumdan ötürü yorulamayız, çünkü yorulursak ölürüz. Ve eğer dünya yorulursa ölmemiz an meselesidir” dedi.

İlhak edilen bölgelerdeki sandığa Ukrayna'dan tepkiİlhak edilen bölgelerdeki sandığa Ukrayna’dan tepki

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.