7 yıl aradan sonra ilk: İran, BAE’ye büyükelçi atadı

İran, 2016 yılından beri diplomatik ilişkileri maslahatgüzar seviyesinde olan Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) büyükelçi atadı. Böylelikle 7 yıl aradan sonra iki ülkenin ilişkileri tekrardan büyükelçi seviyesine geldi.

Dünya 6 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İran, 7 yıl aradan sonra ilişkilerini büyükelçilik seviyesine çıkardı.

İran, Suudi Arabistan ile imzaladığı normalleşme anlaşmasının ardından şimdi de BAE ile ilişkilerinde iyileşmeye gidiyor. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Ali Shamkhani, Tahran’ın Arap ülkeleriyle ilişkilerini yenileme çabalarının bir parçası olarak 16 Mart’ta Abu Dabi’de BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile bir araya gelmişti. Taraflar ikili ilişkileri ve işbirliği kurma yollarını ele almıştı.

Bu çerçevede İran Dışişleri Bakanlığı, 7 yıl aradan sonra Abu Dabi Büyükelçisi olarak Rıza Amiri’yi görevlendirdi. Daha önce Cezayir, Sudan ve Eritre’de büyükelçilik yapan Amiri’nin yakında Abu Dabi’deki görevine başlayacağı belirtildi.

Şii din insanı Nimr al-Nimr’in Suudi Arabistan tarafından idam edilmesinin ardından İranlı protestocular Suudi Arabistan’ın İran büyükelçiliğine saldırı düzenlemişti. Bunun akabinde Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan İran ile diplomatik ilişkilerini tamamen keserken BAE ise maslahatgüzar seviyesine indirmiş ve Tahran’daki büyükelçisi Seyf Muhammed Ubeyz ez-Zeabi’yi geri çağırmıştı.

Bununla birlikte 9 Eylül 2022’de ez-Zeabi, İran’daki eski görevine dönmüştü. Bunun akabinde İran ve Suudi Arabistan 10 Mart’ta Çin’in arabuluculuğunda ilişkileri yeniden tesis etmek için iki ay içinde büyükelçilik ve temsilcileri açmak üzere bir anlaşma imzaladı. Hatta bu normalleşmenin bir adımı olarak Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi Riyad’a davet etti.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suudi mevkidaşı Faysal Bin Farhan’ın bugün Beijing’de görüşeceği, bu görüşmede sözkonusu anlaşmayı faaliyete geçirme meselesinin konuşulacağı bildirildi.

İran - Suudi Arabistan normalleşmesinde yeni adım: Kral Selman, Reisi'yi Riyad'a davet ettiİran – Suudi Arabistan normalleşmesinde yeni adım: Kral Selman, Reisi’yi Riyad’a davet etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.