ABD Dışişleri Bakanı: Türkiye’nin F-16 alması ABD ve NATO’nun çıkarınadır

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Türkiye'ye F-16 uçaklarının verilmesiyle ilgili olarak, ittifakı olabildiğince güçlü kılmak için tüm üyelerin ihtiyaç duyduğu teknolojiye sahip olmasını sağmalayı hedeflediklerini belirterek, bu satışın hem ABD hem de NATO'nun yararına olduğunu söyledi.

Dünya 13 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 30 Mayıs'ta Türkiye'ye F-16 satışı konusunun İsveç'in NATO üyeliğiyle bağlantılı olmadığını söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, NATO Zirvesi için geldiği Vilnius’ta ülkesinin MSNBC kanalına mülakat verdi ve Türkiye’ye F-16 uçaklarının verilmesi ile ABD Kongresi’nin bu karara yönelik tavrıyla ilgili soruları yanıtladı.

Blinken, “Türkiye’nin bu uçakları alması ABD’nin, NATO’nun çıkarınadır. İttifak genelinde yaptığımız şey, bu: İttifakı olabildiğince güçlü kılmak için tüm üyelerinin ihtiyaç duydukları teknolojiye sahip olduğundan emin olmak” ifadelerini kullanırken, bu uçakların satışı konusunda Kongre’nin iki kanadından gelen itirazların nasıl aşılacağına dair soruya çu cevabı verdi: “Bunlar bizim için her zaman ayrı konular olmuştur. İsveç’i NATO’ya sokma süreci, Türkiye’nin ilerlemeyi kabul etmesiyle devam ediyor. Aynı zamanda Türkiye’nin modernize edilmiş F-16’lara sahip olması bu yönetimin politikasıdır.”

Türkiye’nin NATO müttefiki bir ülke olduğunu vurgulayan Blinken, NATO’nun birlikte çalışabilmesi ve Türkiye’nin bu teknolojilere sahip olmasının önemli olduğunu belirtti.

Blinken, 30 Mayıs’ta yaptığı açıklamada da Başkan Joe Biden yönetiminin Türkiye’ye F-16 satışı konusunu, İsveç’in NATO üyeliğine bağlamadığını, böyle bir durumun ABD’nin de çıkarına olduğunu belirtmişti.

Blinken, bazı Kongre üyelerinin İsveç’in NATO’ya katılımını F-16’lardaki ilerlemeye bağladığını, Kongre’nin “tamamen eşit ve bağımsız bir hükümet organı olduğunu” ama kendi açılarından her iki konuda da mümkün olan en kısa sürede ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirtmişti.

Biden, F-16 sürecini hızlandırmak için senatörlerle konuşacakBiden, F-16 sürecini hızlandırmak için senatörlerle konuşacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.