Erdoğan’dan dikkat çeken hareket: Filistin’in iki rakip gücü Abbas ve Heniyye’yi bir araya getirdi
ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail ile Filistin arasında kalıcı bir barış için çabaladıklarını savunarak, ne şu an ne de mevcut çatışma sona erdiğinde Filistinlilerin Gazze'den zorla çıkarılmasına karşı olduklarını bildirdi.
ABD Dışişleri Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın toplantısında, Gazze’deki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İsrail ile Filistin arasında “kalıcı bir barış ve güvenlik koşulları” için diplomatik çaba sarf ettiklerini savunan Patel, “Ne şimdi ne de bu çatışma sona erdiğinde Filistinlilerin Gazze’den zorla çıkarılmasına hayır” ifadesini kullandı.
Patel, Gazze’nin İsrail tarafından yeniden işgal edilmesine sıcak bakmadıklarını belirterek, “Bu bizim peşinde olduğumuz ya da İsrailli ortaklarımızdan da duyduğumuz bir şey değil” dedi.
Filistin halkının iradesini yansıtan ve Filistin yönetimi altında Batı Şeria ile birleşmiş bir Gazze görmek istediklerini söyleyen Patel, gazetecilerin, İsrail’in Gazze’de sivillere yönelik devam eden saldırıları ve uluslararası insancıl hukuk karşısındaki durumu hakkındaki sorularını ise geçiştirmeye çalıştı.
Patel, toplantıda, Gazze ile Mısır arasındaki tek geçiş yeri olan Refah Sınır Kapısı’nın bugün “güvenlik durumu” nedeniyle kapalı olduğu bilgisini paylaştı.
“Anladığımız, sınırın kapanmasına neden olan bir güvenlik durumu nedeniyle Refah Sınır Kapısı’nın bugün kapalı kalacağı yönündedir” diyen Patel, bu konuda Mısır ve İsrail hükümetiyle ortaklaşa çalışmaya devam ettiklerini kaydetti.
Patel, ABD’nin, Gazze’ye insani yardım yapılmasına ve yabancı uyruklular ile diğerlerinin güvenlik koşulları çözüme kavuştuktan sonra ayrılmasına olanak sağlamak için sınır kapısının “düzenli aralıklarla” yeniden açılmasını beklediğini söyledi.
ABD’nin insani yardımlar için İsrail’i “insani ateşkes” için zorlamaya devam ettiğini ifade eden Patel, 81’i dün olmak üzere, 21 Ekim’den bu yana Refah Sınır Kapısı’ndan gıda, ilaç ve su gibi acil yardım malzemesi taşıyan toplam 650 kamyonun Gazze’ye geçiş yaptığı bilgisini verdi.
Hamas’ın üst düzey yöneticilerinden Usame Hamdan, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Hamdan, özellikle İsrail’e yeşil ışık yakmasından sonra, İsrail’in Gazze Şeridi’nde günlük gerçekleştirdiği tüm katliamlardan ABD yönetiminin sorumlu olduğunu söyledi.
Hamas yöneticisi Hamdan, “ABD yönetimine mesajımız: ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimine diyoruz ki, saldırının ardından Gazze’yi yönetme hayalini düşünmekten vazgeçmelisiniz. Direniş ve halkımız galip gelecektir. Orta Doğu ve diğer yerlerdeki önceki derslerinizden ders alın” diye konuştu.
Dünyanın ve ABD halkının, “İsrail’in ısrarına rağmen insani ateşkesin sağlanamadığı iddiasının tekrarlanarak dillendirilmesini”, İsrail’e daha fazla katliam yapması için ek bir fırsat vermek amacıyla yapılan bir tür aldatma ve erteleme olarak görmeye başladığını dile getiren Hamdan, bugün yapılması gerekenin, “Filistin halkına yönelik saldırıların derhal durdurulması için çalışmak” olduğuna dikkati çekti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya da seslenen Hamdan, “Yabancılar (esirler) serbest bırakılacak, söylediğimiz gibi onlar misafir ama onların can güvenliğinin sağlanması için saha ve güvenlik koşullarının sağlanması gerekiyor. Askerlerinize gelince, bunun bedelinin ne olduğunu biliyorsunuz” diye konuştu.
İsrail’in, Hamasın “Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin altında tüneller ve komuta merkezleri inşa ettiği” yönündeki iddialarına ilişkin ise Hamdan, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne, hastanelerde Hamas liderlerinin bulunmadığından emin olmaları için Gazze’deki tüm hastanelere heyetler göndermeleri çağrısını yineledi.
İsrail ordusu, düzenlenen roket saldırılarına karşılık Lübnan’da Hizbullah’a ait hedeflerin savaş uçaklarıyla vurulduğunu bildirdi.
Ordudan yapılan yazılı açıklamada, vurulan hedefler arasında Hizbullah’a ait askeri yapı ve noktalar olduğu belirtildi.
Açıklamada ayrıca, Lübnan topraklarında sınırına yakın bölgede bir grubun da hedef alındığı ifade edildi.
İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana Lübnan’ın güneyindeki İsrail sınırı üzerinde çatışmalar meydana geliyor.
Çatışmalarda şu ana kadar Lübnan’da 63 Hizbullah mensubu ile 1’i gazeteci, 3’ü çocuk toplam 14 sivil öldü. İsrail tarafında ise 4 asker ve 2 sivil hayatını kaybetti.
Ayrıca İsrail’in beyaz fosfor bombası ile Lübnan’a yönelik düzenlediği saldırıda en az 40 bin zeytin ağacı tamamen yandı.
ABD Kongre binası önünde toplanan eylemciler, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği ağır bombardımanlarda hayatını kaybeden bebekleri konu alan sessiz bir eylem gerçekleştirdi.
Başkent Washington’daki Kongre binasının merdivenlerinde toplanan bir grup Amerikalı aktivist, ellerinde taşıdıkları Filistin bayrakları ve sembolik bebek tabutlarıyla İsrail’in Gazzeli sivillere yönelik saldırılarını ve ABD’nin İsrail’e verdiği desteği protesto etti.
Protesto sırasında, Gazze’de ölen bebekleri sembolize eden “kefene sarılı cenazeler” de taşındı. Bazı kefenlerin üzerine Gazze’de hayatını kaybeden çocukların isimlerinin ve yaşlarının yazıldığı görüldü.
“Sansürlü” yazan bantlarla ağızlarını kapatan göstericiler, Gazze’deki sivillerin konuşma hakkından mahrum bırakıldığına dikkati çekti.
Ellerini kırmızıya boyayan protestocular, “İnsanlık için sessiz gösteriler” mottosuyla hafta boyunca başkent Washington’da eylem düzenleyeceklerini duyurdu.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.
İsrail, 7 Ekim’den bu yana 34’ü Gazze Şeridi içerisindeki çatışmalarda olmak üzere 351’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.
İsrail’e göre, Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırılarda 4 bin 324’ü çocuk, 2 bin 823’ü kadın olmak üzere 10 bin 569 Filistinli öldürüldü, en az 26 bin 475 kişi yaralandı.
Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 163 Filistinliyi öldürdü.
İsrail ordusu, Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı’na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.
İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.