İsrail’de protesto dalgası: Netanyahu’ya ülkesinden ve dünyadan tepkiler

Hamas'la esir takasının ikincisi yapılırken İsrail protestolarla sarsıldı. İki büyük kentte düzenlenen gösterilerde Netanyahu istifaya çağrıldı. Avrupa'da da İspanya ve Belçika'nın tepkilerinden sonra Barselona Belediyesi önemli bir karara imza attı.

Dünya 26 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu konutunun önünde protesto edildi.

İsrail ve Filistinli gruplar arasında Katar arabuluculuğuyla varılan 4 günlük ateşkes anlaşmasında ikinci gün esirlerin takasıyla sona erdi. Ateşkes devam ederken Tel Aviv’de İsrailli rehinelerin aileleri, yakınları ve destekçileri protesto gösterisi düzenledi. Kentteki Sanat Müzesi önünde yapılan gösteriye binlerce kişi katıldı.

Hamas’ın elindeki esirlerin görsellerinin taşındığı gösteride “Onları hemen şimdi eve getirin (Bring them home right now)” slogaları atıldı. Gazze’deki tüm rehinelerin geri gönderilmesi çağrısında bulunanların yer aldığı mitinge yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Netanyahu’ya konutunun önünde istifa çağrısı

Tel Aviv esir ailelerinin protestolarıyla kaynarken bir gösteri de İsrail’in de facto başkenti Kudüs’te düzenlendi. Başbakan Benyamin Netanyahu, Batı Kudüs’teki resmi konutunun önünde protesto edildi.

Netanyahu’yu istifaya çağıran kalabalık ellerinde karikatürlerle konuta yürürken bölgede yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü. Polis bariyerlerinin önünden Başbakan’a seslenen kalabalık “suçlu” diye bağırarak Netanyahu’nun Gazze’deki savaştan beslendiğini haykırdı. Göstericiler ayrıca Netanyahu’nun “kanlı” politikasına dikkat çekmek amacıyla caddeye kırmızı boya döktü.

Avrupa’dan tepkiler: İspanya ve Belçika’dan Filistin’e destek

Belçika Başbakanı Alexander De Croo’nun savaşın ortasında İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretin yankıları sürüyor.

Başbakan’ın ziyareti sırasında Refah Sınır Kapısı’nda “Çok insan öldü, daha fazla sivil ölmesin. Gazze’nin yok edilmesi kabul edilemez. Bir toplumun yok edilmesini kabul edemeyiz” demesine Netanyahu’nun ofisi ve İsrail Dışişleri Bakanlığı tepki göstermişti. Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimci işgaline de tepki gösteren De Croo, barış görüşmelerinin yeniden başlatılması gerektiğini vurgulamıştı.

İsrail Başbakanı’na X hesabından yanıt veren De Croo, “Gazze hakkında Refah Sınır Kapısı’nda söylediğim sözlerimi okuyun Başbakan Netanyahu. Hâlâ aynı noktadayım. Daha fazla sivil ölmesin” dedi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de savaşın başından bu yana Filistin meselesine gösterdiği duyarlılıkla dikkat çekti. Seçimlerden zaferle çıkan Başbakan Sanchez, “Uluslararası toplumun ve Avrupa Birliği’nin artık Filistin devletini tanımasının zamanı geldi. Bunu AB ile birlikte yapmalıyız. Ancak AB Filistin devletini tanımazsa İspanya kendi kararını alacaktır” diyerek ülkesinin Filistin’i devlet olarak tanıyabileceğinin sinyalini verdi.

Bu mesajlara tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanlığı iki ülkenin büyükelçilerini bakanlığa çağırarak kınama mesajı verdi.

Bir tepki de Barselona’dan: Belediye İsrail ile ilişkilerini kesti

Sanchez ve De Croo’nun ses getiren tepkilerinin ardından Barselona Belediyesi de harekete geçti. Gazze Şeridi’nde kalıcı bir ateşkesin gerekliliğine vurgu yapan belediye yönetimi, Filistin’de barışın temini ve halkın temel ihtiyaçlarının garantisi sağlanıncaya kadar İsrail ile diplomatik ilişkileri askıya aldığını açıkladı.

Gazze Şeridi’ndeki sivil halkın, gıda, su, yakıt, ilaç, sağlık malzemesi gibi ihtiyaçlarını garanti edecek insani yardımların ulaştırılmasına vurgu yapılan kararda, uluslararası insan haklarına aykırı olabilecek her türlü ekonomik ve finansman işlemlerinin durdurulması, Filistin topraklarındaki kolonileşme ve işgalin sona erdirilmesi, kalıcı ve adil barış getirilmesi talepleri dile getirildi.

Karar metninde Katalonya’nın 2 büyük partisi Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), Katalonya Sosyalist İşçi Partisi (PSC) ve Barcelona en Comu gruplarının imzası yer aldı.

Ateşkesin ikinci günü: Katar araya girdi, Hamas 13 İsrailli esiri serbest bıraktıAteşkesin ikinci günü: Katar araya girdi, Hamas 13 İsrailli esiri serbest bıraktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.