Fransa’da çiftçiler isyanda: Gümrük ofisi ateşe verildi

Fransa'da çiftçilerin tarım sektöründe daha iyi koşullar talep ettiği ve hükümetin tarım sektörüne ilişkin politikalarına tepki gösterdiği protestolar sürüyor.

Dünya 27 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Fransa’da çiftçilerin tarım sektöründe daha iyi koşullar talep etmek ve hükümetin tarım sektörüne ilişkin politikalarına tepki göstermek amacıyla düzenlediği gösteriler devam ediyor. Hükümetin protestoları yatıştırmak için dün açıkladığı önemleri yetersiz bulan çiftçiler, yaşam koşullarını daha iyi standartlara yükseltecek taleplerini dile getirmek için bugün de ülkenin dört bir yanında sokaklardaydı.

Vergi artışından vazgeçildi

Çiftçilerin bu eylemleri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “klonu” olmakla eleştirilen çiçeği burnunda başbakan Gabriel Attal’ın da ilk büyük sınavlarından biri. Attal ve hükümeti dün, devlet sübvansiyonlarını kademeli olarak azaltma planlarından vazgeçtiklerini ve birçok çiftçinin karşılaştığı mali ve idari baskıları azaltmayı amaçlayan diğer önlemleri duyurdukları bir açıklama yapmıştı.

Başbakan Gabriel Attal, Montastruc-de-Salies köyünde bir araya geldiği çiftçilerin taleplerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Attal, çiftçilerin gelirlerini güvence altına alan yasalara ilişkin gerekli kontrollerin yapılacağını ifade etti. Bu yasalara uymayanlara yönelik yaptırım uygulanacağına söyleyen Attal, tarım sektörü için motorine uygulanması planlanan vergi artışından vazgeçtiklerini belirtti.

Attal’ın yaptığı açıklamaları yetersiz bulan çiftçi sendikaları, eylemlerin devam edeceğini duyurdu. Fransa’nın en büyük tarım sendikası olan FNSEA, protestolarını sürdüreceğini ve birçok çiftçinin Cumartesi günü otoyollar ve ana yollar tarafından kurulan barikatlarda kalmaya devam edeceğini söyledi.

Protestolara devam kararı: Paris’i abluka altına almak istiyoruz

Fransa’da çiftçilerin tarım sektöründe daha iyi koşullar talep etmek ve hükümetin tarım sektörüne ilişkin politikalarına tepki göstermek amacıyla düzenlediği gösteriler devam ediyor. / Fotoğraf: AA

Çiftçilerden Natacha Guillemet, BFM TV’ye “Attal’ın açıkladığı önlemler yeterli değil, nakit akışımıza yardımcı olmayacak” dedi. Languedoc-Roussillon bölgesindeki Nimes kentinde bir araya gelen çiftçiler, bazı noktalarda ateşler yakarak protesto gösterisi düzenledi. Fransa ile İspanya’yı birbirine bağlayan A9 otoyolunda traktörleriyle toplanan yüzlerce çiftçi, otoyolu trafiğe kapattı.

Genç Çiftçiler Sendikası, Paris ve çevresini yarın akşamdan itibaren “abluka altına almak” istediğini duyurdu. Paris ve çevresine kimsenin ve hiçbir şeyin girmesine ya da buradan çıkmasına izin vermeyeceklerini belirten sendika, bölge sakinlerine evden çalışma çağrısında bulundu. Sendika, farklı ürünlerde kıtlık oluşturmak istendiğini savundu.

Fransa’nın dört bir yanında düzenlenen protestolar da Beauvais kasabası öne çıktı. Kasabadaki çiftçiler ülke çapındaki protestolara “sessiz” bir şekilde katıldılar. Sessiz yürüyüşün sebebi de son yıllarda çalışma koşullarının yarattığı stres nedeniyle intihar eden çiftçileri anmaktı.

Gümrük ofisi ateşe verildi

Fransa’da hükümetin tarım politikasına karşı çıkan çiftçilerin eylemi sırasında güneydeki Gard vilayetine bağlı Nimes kentinde gümrük ofisi ateşe verildi. Gard Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Nimes kentinde yol ve otoyolları trafiğe kapatan çiftçilerin eylemleri devam ediyor. Bu eylemler kapsamında dün Nimes’deki gümrük ofisi ateşe verildi. Ulusal basındaki haberlere göre, aynı kentte dün akşam Nimes ve Rouen futbol takımları arasında oynanan maçta verilen ara sırasında yaklaşık 150 çiftçi stada girdi. Çiftçiler, statta Fransız milli marşı La Marseillaise’i okudu.

Fransa, Avrupa Birliği’nin en büyük tarım üreticisi ve Fransız çiftçilerin protestoları, Almanya ve Polonya gibi diğer Avrupa ülkelerinde de benzer eylemleri takip ediyor; birçok gösterici, küreselleşme ve dış rekabetten etkilendiklerini söylüyor. Fransa’da Çiftçiler hükümetin taleplerine kulak vermesi için traktörleriyle günlerdir yol ve otoyolları trafiğe kapatıyor.

Fransa ve Almanya'da çiftçiler şehre indi: Traktörlerle yol kapattılarFransa ve Almanya’da çiftçiler şehre indi: Traktörlerle yol kapattılar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.