Netanyahu’nun hedefi bu kez basın özgürlüğü: El Cezire İsrail’de yasaklanıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Katar merkezli haber kuruluşu El Cezire'nin İsrail'deki ofislerinin kapatılacağını açıkladı.

Dünya 6 Mayıs 2024
El Cezire. Fotoğraf: Shutterstock

İsrail savaşın başından bu yana 97 gazetecinin ölümüne sebep olduktan sonra bu kez El Cezire’yi İsrail’de 45 günlüğüne yasaklama kararı alarak basın özgürlüğünü hedef aldı. Ancak sonrasında bu süre hükümet tarafından uzatılabilir.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu sosyal medya hesabı X’ten “Benim başkanlığımdaki hükümet oybirliğiyle karar aldı: Provokatif yayın yapan El Cezire kanalı İsrail’de kapatılacak” dedi.

Netanyahu’nun sözcülerinden Ofis Gendelmen kararın hemen uygulanacağını söyledi. Bu bağlamda kanalın İsrail’deki yayın ekipmanlarına elkonacak, muhabirlerinin çalışması engellenecek, kanal kablolu ve uydu televizyonlarından çıkarılacak ve El Cezire’nin internet siteleri ülke genelinde erişime engellenecek. İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi El Cezire’nin kapatılması için yürürlüğe girecek kararları imzaladığını söyledi.

Kapatma sebebi olarak El Cezire muhabirlerinin İsrail’in güvenliğine zarar vererek İsrailli askerleri provoke etmesi gösterildi. Gendelman Netanyahu’nun “Hamas’ın sözcüsünü ülkemizden kovmanın vakti geldi” dediğini aktardı. Savaş kabinesi kararı oybirliğiyle alsa da Ulusal Birlik partisinin lideri olan Benny Gantz, oylamaya katılmayı boykot etti. Gantz böyle bir önlemi desteklemekle birlikte zamanlamanın rehine müzakerelerine zarar verebileceğini söyledi. 

El Cezire İsrail’in kararını kınadı ve bunun “suç teşkil eden bir eylem” olarak niteledi. Açıklamada “İsrail’in gazetecileri öldürerek ve tutuklayarak işlediği suçları örtbas etmek için özgür basını bastırması bizi görevimizi yapmaktan alıkoymadı” dendi. El Cezire’nin başındaki Valid Ömeri, İngiliz haber ajansı Reuters’e verdiği demeçte hükümetin kararının “tehlikeli” olduğunu ve siyasi saiklerle alındığını söyledi. Ömeri ayrıca kanalın avukatlarının bir karşılık vermeye hazırlandığını da söyledi.

Kanal daha öncesinde Netanyahu’yu kuruluşun itibarını zedeleyici ve çalışanlarının güvenliklerini tehlikeye atan “provokatif iftiralara başvurmakla” suçlamıştı. İsrail tarafı El Cezire’nin İsrail karşıtı yayın yaptığını iddia ederken El Cezire cesurca ve profesyonel bir şekilde yayınlarına devam edeceğinin altını çizdi.

İsrail polisi saatler sonra El Cezire’nin Kudüs’te ofis olarak kullandığı bir otel odasına baskın düzenledi. İnternette dolaşan videoda sivil polislerin bir otel odasındaki kamera ekipmanlarını söktüğü görülüyor.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, “Kabinenin El Cezire kararını esefle kınıyoruz. Özgür ve bağımsız medya şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanması açısından elzemdir. Gazze’den yapılan haberlere getirilen sıkı kısıtlamalar göz önüne alındığında bu daha da önem kazanıyor. İfade özgürlüğü temel insan hakkıdır. Hükümeti yasağı kaldırmaya davet ediyoruz dendi.

İsrail, Batı Şeria ve Gazze’den haber yapan uluslararası haber kuruluşlarını temsil eden bir STK olan Yabancı Basın Birliği de İsrail’i “otoriter hükümetlerin oluşturduğu şaibeli kulübe” katılmakla suçladı ve “Bu medyanın kara günüdür. Demokrasinin kara günüdür” şeklinde açıklama yaptı.

Netanyahu hükümeti geçen ay İsrail’in ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğu düşünülen yabancı kanalları yasaklamalarını mümkün kılan bir yasayı kabul etmişti. Bu yasa başbakana ve iletişim bakanına yabancı kanalları geçici olarak kapatma yetkisi veriyor. Netanyahu o yasanın ardından “El Cezire’yi kapatma” sözü vermişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü bu kararın endişe verici olduğunu söylerken Gazetecileri Koruma Komitesi de yeni yasadan derin endişe duyduğunu açıklamıştı.

El Cezire savaşın başından bu yana bölgeyle ilgili en hızlı haber geçen haber kuruluşu oldu. Ayrıca Gazze, İsrail ve Lübnan’daki muhabirleri bölgedeki durumu ilk elden aktarmıştı. Ayrıca Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail davası görülürken İsrail’in savunmasını Batılı haber kuruluşları canlı verirken Güney Afrika’nın argümanlarını El Cezire canlı yayınlamıştı.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinden El Cezire’ye haber geçen Zein Basravi “Kanalımızın varlığını sürdürebilmesinin ana sebeplerinden biri Filistin-İsrail çatışması. Dolayısıyla gazetecilerimizin bu şekilde tehdit edilmesi… Sıranın işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan bizlere geleceği yönünde” dedi.

ABD sınırı çekti: İsrail olmadan Suudi Arabistan ile güvenlik anlaşması yapılmayacakABD sınırı çekti: İsrail olmadan Suudi Arabistan ile güvenlik anlaşması yapılmayacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.