İran yük gemisine el koydu, İsrail ‘sonuçlarına katlanacak’ dedi

İran, Basra Körfezi'nde Portekiz bandıralı yük gemisine İsrail ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle el koydu. Olayın ardından İsrail Ordu Sözcüsü Hagari de İran'ın durumu daha da tırmandırmayı seçmenin sonuçlarına katlanacağını söyledi.

Dünya 13 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

İran-İsrail gerilimi her alanda kendisini göstermeye devam ediyor. Bu kez de hedefte Basra Körfezi vardı. İran medyası, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun İsrail’le bağlantılı olduğunu öne sürdüğü Portekiz bandıralı yük gemisine el koyduğunu duyurdu. Ardından İsrail’den de “İran, durumu daha da tırmandırmayı seçmenin sonuçlarına katlanacak” yanıtı geldi.

Portekiz bandıralı gemiye el koydu

Tesnim Haber Ajansı’na göre, Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, İsrail’le bağlantılı olduğunu iddia ettiği bir yük gemisine Basra Körfezi’nde el koydu. Portekiz bandrallı ”MSC Aries” adlı geminin, Londra merkezli “Zodiac Maritime” şirketi sahibi İsrailli iş adamı Eyal Ofel’e ait olduğu iddia edildi. İsrail ordu radyosu da X Platformundan yaptığı açıklamada “İran güçlerinin Hürmüz Boğazı yakınında saldırdığı geminin bir kısmı büyük olasılıkla İsrail’e aittir” ifadelerine yer verdi. Geminin Birleşik Arap Emirlikleri’nden Hindistan’a gittiği kaydedilen açıklamada daha fazla ayrıntı paylaşılmadı.

İsrail: Sonuçlarına katlanır

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Basra Körfezi’nde İsrail bağlantılı yük gemisine el koymasının ardından “İran’ın durumu tırmandırmanın sonuçlarına katlanacağını” söyledi. Hagari, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun İsrail ile bağlantılı olduğu öne sürülen Portekiz bandıralı yük gemisine el koyduğunun duyurulmasının ardından İran ile artan gerilime dair yazılı açıklama yaptı.

“İran, durumu daha da tırmandırmayı seçmenin sonuçlarına katlanacak. İsrail yüksek alarma geçti” ifadelerini kullanan Hagari, İsrail’in İran’dan gelecek saldırıya karşı “hazırlığını artırdığı ve yanıt vermeye de hazır olduğunu” kaydetti.

İran-İsrail hattında neler oluyor?

İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemesi Ortadoğu’da bölgesel savaş endişelerini daha da alevlendirmişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, “Şeytani rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak” diye konuşmuştu. ABD Başkanı Joe Biden da İran’ın İsrail’e yönelik saldırı tehditleri karşısında Tel Aviv’e “sarsılmaz” şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.

İsrail ise olası bir saldırı halinde İsrail’in de İran’a saldıracağını açıklamıştı.

İki ülke arasındaki gerilim her geçen gün büyürken, İsrail halkı da banka ve marketlere koşarak savaş ihtimali için gıda ve nakit stoku yapmaya başlamıştı. Bölgedeki gerilim ve savaşın yayılmasına yönelik endişeler devam ediyor.

İsrail'den İran'a tehdit: Ne gibi sürprizler hazırladığımızı bilemezlerİsrail’den İran’a tehdit: Ne gibi sürprizler hazırladığımızı bilemezler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.