İsrail Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’ni vurdu, Ankara sert çıktı

İsrail, Hamas'ın "üs" olarak kullandığını iddia ettiği Gazze'deki hastaneleri hedef alıyor. Tel Aviv bu sefer Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi ile Filistin Kızılayı deposunu vurdu. Sağlık Bakanı Koca, olaya tepki gösterirken Dışişleri de kınama yayımladı.

Dünya 31 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İsrail’in aralıksız bombardımanının sürdüğü Gazze’de ölü sayısı 8 bin 306’ya yükseldi. Sağlık tesislerinin hedef alındığı, yakıt krizi nedeniyle hastanelerin tam bir kaos yaşadığı Gazze’de İsrail Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’ni ve Filistin Kızılayı’nın deposunu vurdu.

Gazze Şeridi’nde kanser hastalarının tedavi gördüğü tek hastane olma özelliği taşıyan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’nin saldırı nedeniyle ağır hasar aldığı belirtildi. Filistin Kızılayı deposunun da İsrail saldırısı ardından büyük zarar gördüğü gelen bilgiler arasında.

Tüm bunlar yaşanırken bölgede öldürülen Filistinlilerin sayısı da her dakika artmaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın “güvenmiyorum” dediği Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’nın Sözcüsü Eşref el-Kudra İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 3 bin 457’si çocuk, 2 bin 136’sı kadın olmak üzere 8 bin 306’ya, yaralananların sayısının ise 21 bin 48’e yükseldiğini açıkladı.

Gazze’de İsrail güçlerinin “boşaltın” ultimatomu verdiği kuzey bölgesi birçok hastaneye ev sahipliği yapıyor. Ancak devam eden İsrail saldırıları ve yetersiz insani yardımlar sebebiyle şu an bölgede 25 hastane hizmet veremez duruma geldi. Binlerce kişinin sığındığı, bir o kadarının da tedavi gördüğü binalarda adeta kaos hakim. Uluslararası toplumun hastanelerle ilgili çağrıları devam etse de Tel Aviv yönetimi buraları hedef almayı sürdürüyor.

Türkiye-Filistin dostluk hastanesi vuruldu

İsrail ordusu Gazze Şeridi’ndeki kanser hastalarına yönelik tek hastane olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesine saldırı düzenledi. Türk-Filistin Dostluk Hastanesi Müdürü Subhi Sukeyk İsrail’in hedef aldığı Gazze’deki sağlık idaresine ait hastanede büyük hasar meydana geldiğini söyledi. Sukeyk “İsrail uçakları Gazze Şeridi’nde kanser hastalarına yönelik tek hastane olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesinin üçüncü ve son katını bombalayarak ciddi hasara yol açtı” dedi.

Dışişleri ve Sağlık Bakanlığı’ndan açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da hastanenin vurulmasıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Koca “Ülkemizin Gazze’de kurduğu kanser hastanesinin hizmete devam edebilmesi için harekete geçileceğinden hiç şüphe duyulmamalı. Bir hastanenin çevresinde bile hareket eden her şeyi bombalayanlar insanlık vicdanının mahkemesinde bunun hesabını vermeye kendilerini hazırlamalıdır” dedi. Koca X üzerinden yaptığı açıklamada Gazze’de Türkiye tarafından yapılan Gazze Türk-Filistin Dostluk Hastanesinin etrafının geç saatlerde yoğun şekilde bombalandığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak “İsrail’in bugün Gazze Türk-Filistin Dostluk Hastanesine yaptığı saldırıyı en şiddetli biçimde kınıyoruz” dedi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklama şöyle: “İsrail’in bugün (30 Ekim) Gazze Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’ne yaptığı saldırıyı en şiddetli biçimde kınıyoruz. Gazze’deki tek kanser hastanesi olan söz konusu kurumun koordinatları dahil, gerekli her türlü bilgi İsrail makamlarıyla önceden paylaşılmış olmasına karşın böyle bir saldırının gerçekleştirilmesinin hiçbir izahı olamaz. Gazze’deki Filistin halkını en temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu insanlık dışı saldırılar, uluslararası hukuku açıkça ihlal etmektedir. İsrail, Gazze sakinlerini hiçbir ayrım gözetmeksizin topyekûn hedef almaktan vazgeçmelidir.”

Kızılay hedef alındı: AFAD’ın binasında büyük hasar

İsrail öte yandan dün Filistin Kızılayı’nın deposunu da vurdu. Sputnik’in aktardığına göre İsrail’in Türkiye ve Filistin Kızılayı’nı vurduğu ve AFAD’ın bulunduğu binada ağır hasar oluştuğu iddia edildi. Filistin Kızılayı Facebook’ta yaptığı paylaşımda “Bölgenin hedef alınması nedeniyle Gazze kentindeki Filistin Kızılayı depolarında ciddi hasar meydana geldi. Tüm hizmetler devre dışı kaldı” dedi.

25 hastane hizmet dışı kaldı

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’nın Sözcüsü Eşref el-Kudra İsrail saldırıları nedeniyle 25 hastanenin hizmet dışı kaldığını açıkladı. Kudra 25 ambulansın da hedef alındığını, İsrail’in hasta ve yaralıları kurtarma görevini yerine getirememesi için ambulansları kasıtlı şekilde hedef aldığını, yardım hareketliliğini felce uğrattığını söyledi.

Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle de İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin kentlerine düzenlediği baskınlarla hastane ve hastaları tehdit ettiğini bildirdi. Bakan Keyle İsrail güçlerinin Batı Şeria’da Filistin kentlerine baskınlar düzenleyerek hastane ve çevrelerine ateş açtığını belirtti. Keyle İsrail güçlerinin hastanelerdeki hastaları korkutup hayatlarını tehlikeye attığını vurguladı.

Cenin Devlet Hastanesi Müdürü Visam Ebubekir daha önce yaptığı açıklamada İsrail güçlerinin Batı Şeria’nın Cenin kenti ve mülteci kampına baskın düzenlediğini bildirmişti. İsrail güçlerinin ayrıca Cenin ile İbn Sina hastanelerini abluka altına aldığını, hastanelere ulaşan yolları buldozerlerle kapattığını aktaran Ebubekir sağlık ekiplerinin yaralıları taşıma işini engellediğini belirtmişti.

İsrail Hamas’ın üs olarak kullandığı iddiasıyla hastanelerin meşru hedef olduğunu söylemeye devam ediyor. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari bir basın toplantısında “Hamas’ın hastaneleri komuta ve kontrol merkezlerine ve Hamas teröristleri ile komutanları için sığınağa çevirdiğini” iddia etmişti. Hagari konuşmasında “Hamas teröristleri Şifa Hastanesi ve Gazze’de diğer hastanelerin içinde ve altında faaliyet gösteriyor”  demişti.

Hamas’tan ise Hagari’ye açıklama gelmişti. Hamas politbürosundan Ezzat El Reshiq Telegram’dan yaptığı açıklamada “Düşman ordusu sözcüsünün açıklamasının hiçbir temeli yok” demiş, İsrail’i Filistin halkına karşı “yeni bir katliam yapmak için girizgah olarak yalanlar yaymak”la suçlamıştı.

Savaşta son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail’e kapsamlı saldırı başlattı. İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava saldırılarına başladı. İsrailli yetkililer Gazze’den düzenlenen saldırılarda 312’si asker 1400 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 457’si çocuk, 2 bin 136’sı kadın olmak üzere 8 bin 306 Filistinlinin öldürüldüğünü, 21 bin 48 kişinin yaralandığını bildirdi. İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 122 Filistinli öldü, yaklaşık 2 bin Filistinli yaralandı.

İsrail bombardımanında Gazze’de 35, Lübnan’da 1 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri durma noktasına geldi.

İsrail ordusu, 26 Ekim’de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başlayıp hava saldırının dozunu daha da artırdı. Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda şu ana kadar 48 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.​​​​​​​

 

Hamas esir videosu yayınladı, IDF kaçırılan kadın askeri kurtardığını açıkladıHamas esir videosu yayınladı, IDF kaçırılan kadın askeri kurtardığını açıkladı

Gazze’deki Türk hastanesinin vurulmasına Koca’dan tepkiGazze’deki Türk hastanesinin vurulmasına Koca’dan tepki

Netanyahu suçu güvenlik şeflerine attı, büyük tepki alınca paylaşımını sildiNetanyahu suçu güvenlik şeflerine attı, büyük tepki alınca paylaşımını sildi

Filistin Kızılayı'ndan alarm: Kudüs hastanesi yakınındaki bölge bombalanıyorFilistin Kızılayı’ndan alarm: Kudüs hastanesi yakınındaki bölge bombalanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.