ABD Seçim Günlüğü 3: Harris hem reytingleri süpürdü, hem de bağışları… Maskülenliğin iki yüzü masada

Demokratların adayı Harris'in Ulusal Kongre'deki konuşması Cumhuriyetçilerin adayı Trump'ınkinden daha çok izlendi. Vance Trump'ın kürtaj politikasını anlattı. Yarışta sadece ideolojiler değil, maskülenlik de masada. İşte yarışta son durum...

Dünya 26 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

ABD Başkanı Joe Biden adaylığını çektiğinden beri öngörülemez hal alan başkanlık yarışı son düzlüğe giriyor. Demokratların resmi adayı mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Cumhuriyetçilerin adayı eski ABD Başkanı Donald Trump yarışın kalan haftalarına hazırlanıyor.

Trump bu hafta kampanyası için Wisconsin ve Michigan’da olacak. Harris ve yardımcısı olarak seçtiği Tim Walz da Georgia’da tura çıkacak. Hani bazı şehirler CHP’nin, bazıları da AKP’nin kalesidir ve geriye kalan bazı şehirlerde her seçim durum değişkenlik gösterir ya, ABD’de de bu üç eyalet kararsızların belirleyici olduğu eyaletler.

Artık kongreler de sona erdiğine göre 10 Eylül’de Harris ve Trump arasında yapılacak münazaranın kararsız seçmenler için belirleyici olacak bir sonraki an olarak takvimdeki yerini aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Malum, Trump ve Biden’ın haziran ayındaki münazarasında Biden o kadar kötü bir performans sergilemişti ki artık Demokratlar bile Biden’ın yaşını görmezden gelememiş, yarıştan çekilmesi için baskı uygulamaya başlamıştı. Bu kez münazara 59 yaşındaki Harris ile 78 yaşındaki Trump arasında olacak ve yaş avantajına sahip olan kişi de Harris.

📌Bunu da not düşmeden geçmeyelim. İki ismin sahnede ilginç bir tablo çizeceği ortada. Bir yanda siyasete girmeden önce savcılık yapan Harris, öbür yanda seçim sürecinde hakkında dört ayrı dava açılan Trump… Demokratlar da bu tezatlığa sürekli dikkat çekiyor ve “iyi komşu-kötü komşu” benzetmesine gidiyor.

📈Anketler neyi gösteriyor?

🔎Yarışa bağımsız aday olarak dahil olan Robert F. Kennedy Jr. çekildikten hemen sonra Trump’ı destekledi. Ama bu kararı yarışı sanıldığı kadar etkilemeyebilir. Zira Kennedy’nin aldığı destek, Biden’ın yarıştan çekilip de Harris’in sahneye çıkmasının ardından büyük ölçüde azalmıştı. Destekçileri kasımda oy kullanıp kullanmama konusunda kararsızdı. Kennedy çekildikten sonra bugün görüyoruz ki Harris yüzde 49 ile Trump’ın üç puan önünde. Trump anketörleri Tony Fabrizio ve Travis Tunis cumartesi günü Trump’ın kampanya ekibine gönderdikleri bir notta, Demokratların kongresinin etkisiyle Harris’in anketlerde sıçrama yapacağı uyarısında bulundu. Bu nota göre Harris’in iki ya da üç puanlık bir sıçrama yapması bekleniyor.

Hem reytingleri süpürdü hem de bağışları

Demokratların Ulusal Kongresi’ni geride bıraktık. Yeni bir başkan adayı, eski ABD başkanları, çok sayıda ünlü ve fenomen kongrenin reyting rekorları kırmasına yardımcı oldu. Sahneye kimler çıkmadı ki… Eski ABd Başkanı Barack Obama ve Bill Clinton, eşleri Michelle Obama ve Hillary Clinton, talk show sunucusu Oprah Winfrey, müzisyen Stevie Wonder, John Legend, Pink… Chicago’da dört gün süren kongre, Nielsen’in verilerine göre ortalama 21,8 milyon seyirci tarafından takip edildi. Son gece sahneye çıkan Harris’in konuşmasını 28,9 milyon kişi izledi. Tabii reytingin yüksek olmasında bir etken de süperstar Beyoncén’in son gece sürpriz yaparak sahneye çıkacağının iddia edilmesiydi. Beyoncé sahneye çıkmadı ama “Freedom” şarkısı perşembe gecesi sahneyi salladı.  Üstelik Harris, Trump’ın yaşadığı gibi bir telif sorunu da yaşamadı çünkü Beyoncé önceden Harris’e şarkıyı kampanyasında kullanması için izin vermişti.

💬Demokratların kongresinin izlenme sayısı, Cumhuriyetçilerinkini yüzde 15 gibi bir oranla geride bıraktı. Trump’ın 15 kanalda yayınlanan konuşması ise 28,4 milyon kişi tarafından izlendi. Yakın tarihin en uzun konuşmasını yapan Trump 90 dakika boyunca sahnede kalmıştı. Konuşmasının bu kadar dikkat çekmesinin bir sebebi de suikast girişiminden sadece günler sonra sahneye çıkmasıydı. Harris’in reyting zaferi, kalabalığa önem veren Trump için kötü bir haber olsa gerek.

Şefim Berrak Güngör Biden’dan meşaleyi devralan Harris’in ilk bir ayında elde ettiği başarıları dün epey bir anlatmıştı. Peki ya kongrenin yarattığı havanın bağışlara nasıl bir etkisi oldu?

💸Kampanya yöneticisi Jen O’Malley Dillon, Harris’in konuşmasının ardından kampanyanın şimdiye kadarki en yoğun bağış toplama saatini yaşamış. Öyle ki toplam bağış miktarı 540 milyon doları aşmış. Dillon 500 milyon dolar sınırını zaten Harris konuşmadan önce aştıklarını söylemişti. Kongre boyunca gelen destek 82 milyon dolar civarındaymış.

Büyük resim: Yarışta vakit daraldıkça bağışların önemi de artıyor. Biden’dan sonra sahneye çıkan Harris geçen ay 204 milyon dolar topladı. Oysa Trump’ın kampanyası aynı dönemde 138,7 milyon dolar toplayabildi.

Satır araları: Kongre süresince bağışların üçte biri ilk kez bağış yapan kişilerdi. Bunların yaklaşık beşte biri genç seçmenlerdi. Kampanyaya gönüllü olarak destek vermek isteyenlerde de bir artış olduğunu da belirtelim. Buna göre hafta boyunca yaklaşık 200 bin kişi gönüllülük için kayıt yaptırmış.

Vance, Kennedy’nin desteğinden memnun… Komplo teorilerine rağmen

Trump’ın başkan yardımcısı olarak seçtiği Ohio Senatörü J.D. Vance geçmişte aşıları otizmle ilişkilendiren ve toplu katliamlardan antidepresanları sorumlu tutan Kennedy’nin Trump’ı desteklemesinde herhangi bir beis görmüyor. NBC’nin “Meet The Press” programına konuk olan Vance “Her konuda anlaşamayız değil mi? Robert Kennedy’nin söyleyip de benim katılmadığım şeyler var. Bence onun desteğinin temsil ettiği şey, Trump’ın Cumhuriyetçi Partisi’nin herkese açık olduğudur” dedi.

Neden ilginç: Vance 2016 seçimlerinin olduğu dönemde Trump’ı desteklemediğini çok belli etmişti. Bunun sebeplerinden biri de Trump’ın çok uç düşüncelerde olmasıydı. Şimdi Vance’in de yüzü olduğu kampanyada Kennedy’nin adı geçiyor işte. Üstelik Kennedy, Trump’ın kampanyası için “aktif bir şekilde çalışacağını da söyledi. Fox News Sunday’ye konuşan Kennedy, “Sanırım Trump kampanyasına katılan diğer Demokratları da yakında duyuracak” dedi.

Kürtaj konusunda ne dedi: Vance aynı programda Trump’ın kürtaj politikası hakkında “Donald Trump bu konuyla ilgili kültür savaşını sonlandırmak istiyor. Onun görüşü bu kararları eyaletlerin kendi kültürlerine ve hassasiyetlerine göre karar vermesi yönünde. Bu konuda federal çatışma yaşamak istemiyoruz” diyerek Trump’ın başkan olduğunda önüne gelecek olası bir federal kürtaj yasağını veto edeceğini söyledi.

⌛️Trump bugüne kadar kürtaja karşı olduğunu birçok kez açık açık dile getirdi. Kadınların kürtaj hakkını ülke genelinde koruyan Roe v. Wade kararının feshedilmesinde rol oynayan yargıçların büyük kısmı da Trump döneminde atanan yargıçlardı. Vance de iki yıl önce kürtaj yaptırmak isteyen kişilerin kürtajı yasaklayan eyaletlerden yasaklamayan eyaletlere seyahat ettiğine dikkat çekerek bunun federal eylem gerektirdiğini savunmuştu. Ama şimdi hem Trump hem de Vance kürtaj konusunda biraz daha ılımlı görünmeye çalışıyor. Neden mi?

🔴Amerika’da kadınların sayısı erkeklerden üç milyon fazla. En önemlisi de kadınlar sandığa erkeklerden daha çok gidiyor. 2020’de ABD’li yetişkin kadınların yüzde 74’ü oy kullanırken erkeklerde oran yüzde 72’ydi. Amerikan Kadın ve Siyaset Merkezi’ne göre bu ayrım 40 yılı aşkın süredir böyle.

🎭Maskülenliğin iki yüzü de masada

Demokratların geçen haftaki Ulusal Kongresi, başkanlık yarışının aynı zamanda “erkeklik” vizyonunun iki yüzü arasında geçeceğini de gösteriyor. Amerikan siyasetinde giderek keskinleşen cinsiyet ayrımı, her iki partide de erkeklerin kadınların yanında kendilerini nasıl konumlandırdığına, baba ve erkek modeli olarak kendilerini nasıl gördüklerine de yansıyor.

Büyük resim: Trump ve danışmanları uzun zamandır erkekliği bir avantaj olarak görüyordu. Bunun bir örneği Trump’ın suikast girişimi sonrasında yumruğunu havaya kaldırarak “savaş, savaş, savaş” naraları atmasıydı. 81 yaşındaki Biden’ın karşısında bu maskülenliğin bir karşılığı vardı belki ama şimdi Trump’ın rakibi bir kadın. Ve Harris cinsiyetini nadiren gündeme getiriyor. Yine de Harris’in çevresindeki erkekler, bir kadını iktidara yükseltmeye çalıştıklarının bilincinde olarak ikinci planda kalmayı benimsemiş durumda. Geçen hafta hem başkan yardımcısı adayı Walz hem de Harris’in eşi Doug Emhoff, sert bir imaj takınmak yerine şefkatli imajı çizdiler.

Yakınlaşalım: Walz kongredeki konuşmasında eşi Gwen ile kısırlığa karşı verdikleri mücadeleden bahsetti. Walz konuşurken eşi de dinleyicilerin olduğu bölmede hıçkıra hıçkıra ağladı. “Eşim ve çocuklarım benim tüm dünyam” diyen Walz da sahnede duygusal anlar yaşadı. Oysa Walz eski bir Ulusal Muhafız ve futbol koçu olarak muhtemelen birçok erkekten daha fazla testosteron salgılıyor. Neden Trump gibi maskülenliği öne çıkarmaya çalışmıyor peki? Bunun cevabını geçen hafta katıldığı bir etkinlikte “Hayatta öğrendiğim bir numara varsa o da etrafımı akıllı kadınlarla çevrelemek ve onları dinlemek” dedi.

Bir de diğer tarafa bakalım: Trump’ı incelemek çok zor değil, sadece Cumhuriyetçilerin Ulusal Kongresi’nde konuşma yapmak için sahneye çıkarken çaldırdığı “A Man’s Man’s Man’s World” şarkısına bakmak bile yeterli. Ayrıca konuşmacıları arasında da güreşçi Hulk Hogan ve dövüş sanatları organizasyonu UFC’nin CEO’su Dana White gibi daha çok erkeklere hitap eden isimler vardı. Her iki ismin de aile içi şiddetle suçlandığını not düşelim. (Hogan iddiaları reddederken White geçen yıl eşine tokat attığı için özür diledi.)

Hakkını yemeyelim: Trump her ne kadar ebeveynliğin duygusal tarafına dikkat çekmese de çocuklarıyla yakın olduğu tüm iş girişimlerinde onlara da yer vermesinden anlaşılıyor. Cumhuriyetçilerin kongresinde torunu Kai Trump, dedesi için “çok şefkatli ve sevgi dolu normal bir büyükbaba” olarak bahsetmişti. Kampanya sözcüsü Karoline Leavitt de Axios’a “Başkan Trump’ın çevresi birçok güçlü kadınla çevrili ve iş insanı olarak kariyeri boyunca özellikle de siyasete girdiğinden beri birçok kadına destek olmuştur. Kadın haklarını ve kadınlığın doğasını aşındıran politikaları destekleyen Harris ve Walz’ın aksine Trump kadın ve erkeğin doğası gereği farklı ama eşit olduğuna inanıyor” dedi.

ABD Seçim Günlüğü 2: Milyon dolarlık sabıka fotoğrafının yıl dönümü ve kimi 'ağlak' Demokratlar...ABD Seçim Günlüğü 2: Milyon dolarlık sabıka fotoğrafının yıl dönümü ve kimi ‘ağlak’ Demokratlar…

ABD seçim günlüğü: Harris resmen aday, Kennedy yarıştan çekildi ve Trump bildiğimiz gibiABD seçim günlüğü: Harris resmen aday, Kennedy yarıştan çekildi ve Trump bildiğimiz gibi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.