ABD Seçim Günlüğü: Trump’a bir suikast girişimi daha

ABD Seçim Günlüğünde bu sefer konumuz siyasetin satranç tahtasından epey uzak. Siyasi hamlelerden ziyade bir ABD gerçeğini konuşacağız: Şiddet. Trump, kendi golf kulübünde bir AK-47'nin hedefi olacaktı. Üç ayda iki saldırı. İşte yaşananlar...

Dünya 16 Eylül 2024

Amerika’da Kasım ayı başında yapılacak seçimler öncesini gün be gün takip ettiğimiz Seçim Günlüğünde bugün vahim bir yeni gelişme var. Başkan adayı Donald Trump’a bir suikast girişimi daha oldu. Trump 13 Temmuzda yapılan saldırıdan kıl payıyla kurtulmuştu, bu kez suikastçısı bunu ‘evi’ sayılabilecek bir yerde, Florida’daki golf sahasında öldürmeyi denedi.

Hedefteki yine Trump mı?

ABD’nin Florida eyaletinde yükselen silah sesleri hem ülkenin hem de dünyanın tüm dikkatini üzerine çekti. Çünkü Florida eski başkan ve Cumhuriyetçilerin Başkan adayı Trump’ın hafta sonlarını geçirmeyi tercih ettiği bir yer olarak öne çıkıyor. Trump’ın sahibi olduğu golf kulübünün civarında yükselen silah sesleri de haliyle akıllara bir şey getirdi: İkinci bir suikast girişimi.

13 Temmuz’da Pennsylvania’daki mitinginde kulağından vurulan ve ölümden milimetrelerle kurtulan Trump, bu defa Florida’nın West Palm Beach kentinde golf oynadığı sırada silah seslerinin duyulmasıyla yeniden manşetlere taşındı.

İddiaya göre sahada hemen önlem alındı ve Trump olayı yara almadan atlattı. Trump’ın seçim kampanyasının iletişim direktörü Steven Cheung eski başkanın silah seslerinin duyulmasının ardından güvenli bir yere götürüldüğü belirtti.

Eski başkanın oğlu Donald Trump Jr. de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ayrıntı verdi. Donald Trump Jr., kolluk kuvvetlerinin çalılıklarda bir AK-47 bulduğunu ve bir şüphelinin yakalandığını belirtti.

Olayın ardından güvenli bir bölgeye götürülen Trump tıpkı 13 Temmuz’da uğradığı saldırıdan sonraki tonda bir mesaj verdi. Trump’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Çevremde silah sesleri duyuldu, ancak söylentiler kontrolden çıkmadan önce şunu duymanızı istiyorum: BEN GÜVENDE VE İYİYİM! Hiçbir şey beni vazgeçiremez. ASLA TESLİM OLMAYACAĞIM!”

Silah sesleri yükseldiğinde eski başkanın kampanya bağışçılarından Steve Witkoff ile golf oynadığı biliniyor.

Evet eski Başkanın ifadeleri tam olarak bunlardı. 13 Temmuz’da dile getirdiklerinin neredeyse aynısı. Peki yaşadığı olay aynı mı? Yani yeni bir suikast girişimi mi? Birlikte bakalım.

Trump’tan metrelerce uzakta

Bunun bir suikast girişimi mi yoksa civardaki bir başka çatışmanın sesleri mi olduğu epey tartışıldı. Ancak FBI Trump’ı hedef alan bir suikast girişimi gibi göründüğünü söyledi.

Gizli Servis’ten yapılan açıklamada gözaltına alınan şüphelinin Trump’tan 300 ila 500 metre uzaklıkta bulunduğu belirtildi. Yetkililer bunun kullanılan silah açısından pek de uzak bir mesafe olmadığına dikkat çektiler. Şüphelinin üzerinde AK-47 tarzı dürbünlü tüfek, iki sırt çantası ve ‘fotoğraf çekmek için kullandığı’ bir GoPro bulunduğuna da vurgu yaptı.

Bir görgü tanığının ifadesine göre Trump’ın biraz ötesinde çalıların arasından bir silah çıktığı fark edilmiş. Gizli Servis ajanının silahı fark etmesi üzerine de çatışma başlıyor. Ajan, 5-6 el ateş ediyor. Karşı taraf da aynı şekilde cevap verdikten sonra kaçıyor. Zaten hemen sonrasında kaçtığı otomobille yakalanan şüpheli de gözaltına alındı.

📏 Mesafe hakkında fikir vermek gerekirse:

13 Temmuz’da Pensilvanya’daki Butler Park Showgrounds’da Trump’a düzenlenen suikast girişiminde saldırgan Thomas Matthew Crooks, Trump’ın konuştuğu yerden 150 metre uzaklıktaydı.

İnternette yayınlanan fotoğraflarda da şüphelinin üzerinde bulunan AK-47 tarzı tüfeği, GoPro’yu ve iki çantanın Trump’ın golf sahasının çitlerine asılmış halde görüldü.

İsim açıklandı: Ryan Wesley Routh

Associated Press’e konuşan üç emniyet yetkilisi eski Başkan Donald Trump’a silah doğrulttuğu iddia edilen ve tutuklanan adamın adının Ryan Wesley Routh olduğunu belirtti. Trump’a yakınlığıyla bilinen Fox News de ismini vermediği kolluk kuvveti kaynaklarından alıntı yaparak bu ismi bildirdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e olay hakkında bilgi verildiği belirtildi. Trump’ın rakibi ve mevcut başkan yardımcısı Kamala Harris, X üzerinden yaptığı açıklamada “Eski Başkan Trump’ın ve Florida’daki mülkünün yakınında silah sesleri duyulduğuna dair bana bilgi verildi ve onun güvende olmasına sevindim. Şiddetin Amerika’da yeri yoktur” ifadelerini kullandı.

Harris’in seçilmesi halinde başkan yardımcılığını yapacak olan Tim Walz da X üzerinden Trump’ın güvende olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

JD Vance: Keyfi yerinde

Trump’ın seçim kampanyasının öne çıkan isimlerinden JD Vance, eski başkanla telefonda görüşmesinin ardından açıklamada bulundu. Vance, “Trump’ın güvende olmasına sevindim. Haber kamuoyuna duyurulmadan önce onunla konuştum. Şaşırtıcı bir şekilde keyfi yerindeydi. Hala bilmediğimiz çok şey var ama bu gece çocuklarıma daha sıkı sarılacağım ve dua edeceğim” dedi.

Senato çoğunluk lideri Chuck Schumer da Gizli Servis’in hızlı bir biçimde aksiyon almasını takdir ettiğini belirterek ABD’de siyasi şiddetin yeri olmadığını iddia etti.

ABD'nin kanlı siyasi geçmişi: 43 yıl sonra ülkede ilk suikast girişimiABD’nin kanlı siyasi geçmişi: 43 yıl sonra ülkede ilk suikast girişimi

Gizli Servis yine mercek altında

Nasıl oluyor da Trump’a bir saldırgan daha bu denli yaklaşabiliyor diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Ben de aynı şeyi merak ediyorum. Fakar burada iki farklı görüş olduğunu belirtelim. Kimilerine göre birinin daha eski başkana bu denli yaklaşabilmiş olması Gizli Servis’in “bir kez daha başarısız olduğunun kanıtı” kimine göre de tam zıttı.

13 Temmuz’da yaşananları aşağıda anımsatıyoruz zaten. Zaten onun nasıl bir başarısızlık olduğunu tartışmaya bile gerek yok. Zaten Kimberly Cheatle’ın istifası da bunu gösteriyordu. Bu kez ise çalıların arasından Trump’ı hedef alan silahı fark edip erken davranan bir Gizli Servis Ajanı. Yani bardağın bu kısmından bakanlar, Gizli Servis’in başarılı olduğunu iddia ediyorlar. Ama “bu kadar yaklaşabilmesi mümkün olmamalı” diyenler de haklı.

13 Temmuz’u hatırlayalım:

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 13 Temmuz’da Pensilvanya’da Butler bölgesinde mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada silahlı saldırıya uğramış, mitinge katılan 1 kişi ölmüş, 2 kişi yaralanmış, ABD Gizli Servisi saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı. Federal Soruşturma Bürosu (FBI), saldırıyı suikast girişimi olarak tanımlamış, incelemelerin ardından teşebbüste bulunan ve olay mahallinde öldürülen kişinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu duyurmuştu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim mitingi sırasında vurulmasının ardından eleştirilere maruz kalan ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle 23 Temmuz’da istifa etmişti. Cheatle’dan sonra Vekil Direktör olan Roland Rowe, 30 Temmuz’da Senato komitesinde suikast girişimiyle ilgili ifade vermiş, Trump’a yapılan suikast girişiminin düzenlendiği çatının neden güvenli hale getirilmediğini “savunamayacağını” belirtmişti.

🔎 Odak: 

13 Temmuz’da yaşanan olayda Trump’ın milimetrelerle hayata tutunduğunu anımsamakta fayda var. Bunu anımsamakta “fayda var” diyorum çünkü suikast girişiminin bir tiyatro olduğunu savunan kişi sayısı azımsanmayacak kadar fazlaydı. Haliyle kulağından yaralandığı saldırıya “tiyatro” diyenler, 300 – 500 metreyle kurtulduğu saldırıya neler diyecekler göreceğiz.

Milimetreyle ölümden dönen Trump, sonrasında biraz ileri giderek kurtuluşunun “ilahi bir işaret” olduğunu ileri sürmüştü. Zaten kendisinin aşırı muhafazakâr tayfanın oylarına talip oluşunu, sattığı incillerden de anımsamak lazım. Onun tabiriyle bu “ilahi işaret” anketlerdeki makası da epey açmıştı. O dönemin Demokrat adayı mevcut başkan Joe Biden’ın zaten önünde olan eski başkan, başarısını katlamaya koşuyordu. Ancak hiç hesaba katmadığı bir şey oldu ve Biden yarıştan çekildi. Harris’in aday olması, Trump’ın milimetreyle kurtulan hayatını da gölgede bıraktı. Bakalım bu ikinci suikast girişimi, bir önceki gibi anketleri hareketlendirecek mi?

Bir acayip suikastçı portresi: Dış politika analizi meraklısı, Ukrayna yanlısı, inşaatçıBir acayip suikastçı portresi: Dış politika analizi meraklısı, Ukrayna yanlısı, inşaatçı

ABD Seçim Günlüğü: Cumhuriyetçileri alarma geçiren kadın Laura LoomerABD Seçim Günlüğü: Cumhuriyetçileri alarma geçiren kadın Laura Loomer

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.