ABD Seçim Günlüğü: İki adaydan da 7 Ekim’de İsrail’e destek açıklamaları

ABD seçimlerine giderek yaklaşırken gündem de ısınmaya devam ediyor. Dün günlerden 7 Ekim idi. Haliyle gündemimiz de bu olacak. İki başkan adayının 7 Ekim'i nerede nasıl andığını sizler için mercek altına aldık.

Dünya 8 Ekim 2024

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimlerine çok az bir süre, tam tamına 28 gün kaldı. Süre de adaylar arasındaki makas da daralıyor. Haliyle biz de bugün anketlere bir göz gezdireceğiz. Ancak esas gündemimiz 7 Ekim olacak.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik yaptığı Aksa Tufanı Operasyonu, Gazze için yıkımın başlangıcı oldu. Hamas, 1200’den fazla İsrailliyi öldürdü, 250’sini de esir aldı. O günden sonra “misilleme” diye saldırılarına başlayan İsrail, Gazze’de eşi benzeri görülmemiş bir katliama imza atmaya başladı. İsrail’in saldırılarında öldürülen Filistinli sayısı 42 bini geçti. On binden fazla kişi kayıp, birçoğunun ölmüş olacağına ve cansız bedenlerinin de enkazlardan çıkarılamadığına inanılıyor.

Buna neden ABD Seçim Günlüğünde yer veriyoruz? Çünkü, İsrail’in en büyük müttefiki ABD’nin başkan adayları 7 Ekim anmalarında boy gösterdi. Adaylar dışında ABD Başkanı Joe Biden da bir anmadaydı, İsrail’e destek verdi, Gazze’den bahsetmedi.

Peki, olası dış politikaları da kendileri kadar mercek altında olan adaylar 7 Ekim için neler söyledi?

📌ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların Başkan adayı Kamala Harris, Washington, D.C.’deki konutunda bir anıt ağaç dikme töreniyle 7 Ekim’i andı.

📌Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump da New York’ta Hasidik Yahudiler için kutsal sayılan bir mekanda konuştu.

🔎 ODAK:

Hem Harris hem de Trump birbirinden çok zıt kutuplarda yer alan siyasetçi. Hiçbir konuda anlaşamayan bu iki ismin belki de destek konusunda uzlaştığı tek konu, İsrail. İki adayın da 7 Ekim anma mesajlarında öne çıkan husus, İsrail’e destekti. Dolayısıyla iki isimden kim kazanırsa kazansın, beklendiği üzere ABD’nin Gazze ve İsrail’e dair tutumu değişmeyecek.

Harris: 7 Ekim’i hiç unutmadım

Washington’daki konutunda 7 Ekim için bir fidan dikerken anma konuşmasını yapan Harris, “7 Ekim’i asla unutmayacağım ve dünya da asla unutmamalı” dedi. Demokratların başkan adayı hemen ardından da İsrail’e olan desteğinin her zaman devam edeceğini vurguladı.

Harris, “Bizden ne isteniyor? Bir daha asla 7 Ekim’deki dehşetin benzerinin yaşanmaması için çalışmalıyız ve bu gün, İsrail’in kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu şeyleri her zaman sağlayacağıma ve Yahudi halkının burada ve tüm dünyada emniyet ve güvenliğini sağlamak için her zaman çalışacağıma dair sözümü yineleyeceğim” dedi.

Harris, İsrail’e dair bağlılık vurgusundan sonra Gazze’deki insani krize de dikkat çekti. Ateşkes çağrısı yaptı. Harris de “2 milyondan fazla insanın gıda krizi ile karşı karşıya olduğu Gazze’de son dokuz ayda yaşananlar; ölü çocukların ve yerlerinden edilen çaresiz, aç insanların görüntüleri yıkıcıdır” dedi.

İran ve İsrail arasındaki tansiyon yükselirken Ortadoğu’daki savaş, Demokrat Parti’yi iyiyden iyiye bölmüş durumda. Harris’in bu ayrıma son verme çabaları çekse de ne kadar etkili olacağı da soru işareti yaratıyor. Ayrıca, Biden ile hemen hemen aynı bir dış politika izleyecek olan olası Harris yönetiminin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu üzerinde etkili olup olamayacağı da endişe sebeplerinden.

Trump da Yahudi lobisine ‘yanlıyor’

Trump, kampanya sürecinde Yahudi Amerikalı seçmenlere ulaşmak için yoğun bir çaba sarf etti ve sık sık “hiçbir Başkan İsrail için benden daha fazlasını yapmadı” iddiasında bulundu. Kampanya süresince Trump, Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu ve İsrail-Amerikan Konseyi ile birlikte Yahudi odaklı kampanya etkinliklerine de katıldı. Bu etkinliklerden biri de 7 Ekim’in birinci yıl dönümünde geldi. ABD Başkan Adayı Donald Trump, 7 Ekim saldırılarının yıldönümünde Yahudi Hahamlarla İsrailli esirlerin evlerine dönmesi için dua etti. Eski Başkan burada İsrail’e desteğini yineledi.

New York’taki bir mezarlığı ziyaret eden Trump’ın kafasına Yahudi kipası takması da dikkat çekti.

Aynı zamanda Trump, Yahudi Demokratlara saldırarak defalarca eleştirilere de yol açmıştı. Demokratlara oy veren Yahudi Amerikalıların “psikolojik destek” görmeleri gerektiğini iddia etmişti.

Biden, Gazze’den bahsetmedi

ABD Başkanı Joe Biden, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın İsrail’e düzenlediği saldırıya ilişkin konuştu. Biden, “Yahudi halkı için 7 Ekim, Holokost’tan bu yanan yaşanan en ölümcül gün oldu” ifadesini kullandığı açıklamasında, Hamas’ın saldırılarında 1200’den fazla İsraillinin öldüğünü belirtti.

Açıklamasında, 250’den fazla kişinin esir alındığını ve bu kişiler arasında 12 Amerikalının bulunduğunu hatırlatan Biden, saldırının hemen akabinde İsrail’e gittiğini ve o günden itibaren Tel Aviv’e siyasi ve askeri her anlamda çok güçlü şekilde destek verdiklerini vurguladı. Aynı açıklamasında 7 Ekim’den sonraki süreçte öldürülen Filistinlilere dikkat çeken Biden, kaç Filistinlinin öldürüldüğünü belirtmeden “Çok fazla sayıda Filistinli bu çatışma yılında çok fazla acı çekti” dedi.

İsrail’in Gazze’ye bir yıldır devam eden saldırılarında hayatını kaybedenlerin yüzde 42’sini çocuklar, yüzde 27’sini kadınlar, yüzde 31’ini erkekler oluşturdu. ( Nuray Yüksel – Anadolu Ajansı )

ABD Seçim Günlüğü: Adayların benzeşen göçmen politikası ve ekimin olası sürprizleriABD Seçim Günlüğü: Adayların benzeşen göçmen politikası ve ekimin olası sürprizleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.