ABD Seçim Günlüğü: Seçimin yönünü belirleyecek büyük TV tartışması bu gece

ABD Seçim Günlüğü'nde en kritik günlerden birine geldik. Bugün Trump ve Harris ilk kez bir TV tartışmasında karşılaşacak. Kim, nasıl hazırlandı? Trump'ın kampanyası nasıl bir spoiler verdi, hepsini sizler için derledik.

Dünya 10 Eylül 2024

Seçim günlüğünden herkese merhaba. ABD seçimlerini takip ettiğimiz serimiz soluksuz devam ediyor. Bu gece Amerika Doğu saatiyle 21.00’de, Türkiye saatiyle ise sabaha karşı 04.00’te Donald Trump ile Kamala Harris ABC televizyonunda tartışacaklar. Bu TV münazarasının seçimin nereye doğru  evrileceğine dair belirleyici olması bekleniyor.

Bu tarihi yüzleşme öncesinde biz de münazara gündemine eğileceğiz haliyle.

Neler mi konuşacağız?

  • Trump ve seçim ekibi münazara öncesinde Harris’i nereden vurmaya hazırlandıklarına dair mesajlar göndermeye başladı
  • ABD’deki ankete göre Müslüman seçmenler Harris’e destek verecek

Münazaraya saatler kaldı

ABC ekranlarında gerçekleşecek olan münazara iki aday arasında yaşanacak tek başkanlık tartışması olabilir. Bu canlı yayının o sebeple büyük bir izleyici kitlesi olması da bekleniyor. Harris, son dört gününü münazaraya hazırlanmak için Pittsburgh’daki Omni William Penn Oteli’nde geçirdi.

Yardımcıları tartışma stüdyosunun düzenini taklit edecek sahte bir düzen oluşturdu; karşı karşıya kalabileceği tüm saldırıların bir önizlemesi için Donald Trump’ı özenle canlandırdılar ve başkan yardımcısını saatler süren provalarla çalıştırdılar. Harris’in eşi Doug Emhoff gazetecilere başkan yardımcısının kendisine “Ben hazırım” dediğini aktardı.

Harris’in bu çalışmaları devam ederken yaklaşık 500 kilometrelik uzaklıkta Trump da yoğun bir temponun içindeydi. Daha önce defalarca başkanlık münazarasına girmiş olan Trump bu kez sıkı çalışması gerektiğinin bilincinde. Trump hafta sonunun çoğunu Bedminster, N.J.’deki golf kulübünde geçirdi. Bu zamana kadar yaptığı geleneksel provaların dışına çıkarak daha sert bir tempoda hazırlıklarını tamamladı.

Eski başkan son haftalarda Harris’in siyasi sicilini gözden geçirdi ve karşı karşıya kalacağı saldırılara nasıl yanıt vereceğinin pratiğini yaptı. Trump’ın ekibi 2020’de Demokratlardan aday olmak isteyen ancak şu an Trump’ı destekleyen eski Hawaii Temsilcisi Tulsi Gabbard’ı da provalara dahil etti. Trump’ın danışmanları Gabbard hakkında verdikleri demeçte eski Demokrat partili siyasetçinin eski başkana özellikle toplumsal cinsiyet konularında yol gösterdiğini kaydetti.

🔎 Denen o ki, Gabbard prova için Harris’i canlandırmadı. Ama onu ne kadar iyi tanıdığı düşünülürse Trump için epey faydalı olduğunu kestirmek hiç de zor değil. Washington Post’taki bir yazıya göre iki taraf da ABC News’in ev sahipliği yapacağı karşılaşmanın, başa baş giden anketler göz önüne alındığında oldukça riskli olduğu konusunda hemfikir.

Trump tarafından spoiler geldi

Pazartesi günü Trump’ın kampanyası, eski başkanın Harris’e saldırmakta kullanacağı konulara ilişkin küçük bir spoiler paylaştı. Bu içerikler takip edenleri şaşırtmayacaktır, ancak aramıza yeni katılanlar için bir bakalım:

Trump’ın kampanya sözcüsü Jason Miller şu sinyali verdi: Trump ABD’yi Biden’ın değil zaten Harris’in yönetmekte olduğu savına sıkı sıkı tutunacak.

🔎 Bu ne anlama geliyor?

ABD’nin Afganistan’dan çekilirken yaşananlar, ekonomik sorunlar ve göçmen krizi konusunda esas sorumlu tutulan kişi, Harris olacak. Öte yandan Harris’in eski açıklamaları da epey öne çıkacak gibi görünüyor. Çünkü, göçmenler konusunda Harris’in 2017 yılında attığı bir tweet göçmen karşıtları tarafından epey köpürtülmüştü. Harris o tweette, her kaçak göçmenin bir suçlu olmadığını ifade etmişti. Başkan adayı olduktan sonra ise tutumunu biraz değiştirme yoluna gitti. Ancak Trump ve destekçilerine göre rüzgarın yönü değişse de Harris’in değerleri aynı. Yani Miller, Trump’ın Harris’in eski söylemlerinden yola çıkarak onu sıkıştıracaklarının sinyalini verdi.

Miller ayrıca “tartışma sırasında bazı sürprizler” olacağını da belirtti. Bunların ne olacağını da ABC yayınında göreceğiz.

Dün Beyza Topçu’nun kaleminden son anket verilerini okumuştunuz. Dünkü seçim günlüğünü okumayanlar için tekrar bahsedelim. Hem de yayından önceki son günlükte anımsamış oluruz. Ve bir de ek yapacağız. Malum İsrail’in Gazze işgali nedeniyle Tel Aviv yönetiminin en büyük destekçisi Washington’a büyük tepkileri gündeme getirmiştik. ABD’deki protestolar mesela… Yani haliyle ABD’deki Müslüman seçmenler kimden yana ona bir bakacağız.

New York Times’ın Siena College ile işbirliği içinde yaptığı son anket Trump’ın kıl payı da olsa önde göstermişti. Zaten çoğu uzman da Biden’ın çekilmesiyle gelen Harris tazeliğinin ne kadar sürebileceğine kuşkulu yaklaşıyordu. Büyük bir coşku olmuştu evet, ama Harris bunu sürdürmeyi ne kadar başaracaktı?

Belli ki münazaradan hemen önce küçük bir gerileme yaşadı. Trump yüzde 48 ile öne geçerken Harris de yüzde 47’ye geriledi. Anketlerdeki bu çekişmenin ABC ekranlarına yansıyacağı su götürmez. Bir de Müslüman kesim kimi tercih edecek?

Hadi bir bakalım:

ABD’de yapılan ankette 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde ülkedeki Müslüman seçmenlerin yüzde 29,4’ünün Demokrat Parti adayı Kamala Harris’e oy vermeyi düşündüğü ortaya çıktı. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) tarafından 25-27 Ağustos’ta 1115 Amerikalı kayıtlı Müslüman seçmenin katılımıyla anket yapıldı. Ankette, Demokrat Parti adayı Harris yüzde 29,4 ile Müslüman seçmenler arasında en fazla oy alabilecek aday olarak öne çıktı. Harris’i yüzde 29,1 ile Yeşil Parti adayı Dr. Jill Stein izledi.

Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump, ankette yüzde 11,2 ile üçüncü tercih oldu. Trump’ı yüzde 4,2 ile Halk Partisi’nden Dr. Cornel West takip etti. Ankete katılan Müslüman seçmenlerin yüzde 16,5’i ise şu aşamada kararsız olduğunu belirtti.

Ankette ABD’de seçimin sonucunu belirleyen ve “salıncak eyalet” olarak bilinen eyaletlerde Stein’in Müslümanlar arasında Harris’ten önde çıkması dikkati çekti. Yeşil Parti başkan adayı Stein, Arizona’da yüzde 35, Michigan’da yüzde 40 ve Wisconsin’de yüzde 44 ile Harris’in önünde yer aldı. Harris ise Georgia’da yüzde 43 ve Pennsylvania’da yüzde 37 ile Stein’i geride bıraktı. Trump ise sadece Nevada’da yüzde 27 ile en yüksek desteği alarak yüzde 26 alan Harris’in hemen önünde yer aldı.

Salıyı çarşambaya bağlayan gece, ekranlara kitlenip neler olacağını göreceğiz. Biden- Trump münazarasında olduğu gibi, bunu da en detaylı yine 10Haber’den okuyacaksınız.

ABD Seçim Günlüğü: Trump bir kez daha önde ve Georgia katliamının alevlendirdiği silah tartışmasıABD Seçim Günlüğü: Trump bir kez daha önde ve Georgia katliamının alevlendirdiği silah tartışması

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.