ABD Seçim Günlüğü: Trump, İran ve suikast

ABD seçimlerine sayılı günler kala gündem kaynamaya devam ediyor. Eski Başkan ve Cumhuriyetçilerin adayı Trump, İran'ın kendisine yönelik suikast planları olduğunu belirtti. Ukrayna'ya da en açık eleştirisini yöneltti.

Dünya 26 Eylül 2024

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) kaderimi belirleyecek, dünyadaki dengeleri de büyük ölçüde değiştirecek seçimler için bazı yerlerde erken oy verme işlemi başlasa da seçimlerin “resmen” başlamasına 40 gün kaldı. Bir yanda Demokratların adayı mevcut başkan yardımcısı Kamala Harris, diğer yanda da Cumhuriyetçilerin adayı eski ABD Başkanı Donald Trump. Krizlerin birbirini izlediği mevcut düzende ABD’ye kimin liderlik edeceği merak konusu olmaya devam ederken iki liderden de olası dış politikalarının ön izlemesi gibi adımlar gelmeye devam ediyor.

Bugün seçim günlüğünde, Trump’ın Ukrayna’ya en açık eleştirisini ve bir İran – suikast dengesini irdeleyeceğiz.

Suikast, İran ve Trump

Trump bu başkanlık sürecinde biri Pennsylvania diğeri Florida’da olmak üzere iki kez suikast girişimine maruz kaldı. Pennsylvania’da kulağından yaralanan Trump, resmen ölümün kıyısından geçmişti. Florida’da ise Trump’ı hedef almaya çalışan saldırgandan önce davranan Gizli Servis suikastı engellemişti.

Seçim kampanyasında suikast girişimleriyle kendisinden söz ettiren Trump, İran’ı hedefe koydu, “tehdit alıyorum” dedi. Eski Başkan, çarşamba günü İran’ın kendisine yönelik suikast planları içerisinde olduğunu açıkladı. Trump, bu konuda seçim kampanyası ekibinden bilgilendirildiğini vurgulayarak Tahran’ın “tekrar deneyeceğine” inandığını söyledi.

ABD’li yetkililer İran’ı Kasım ayındaki seçimlere yönelik en büyük tehdit olarak görüyor. Geçtiğimiz hafta ABD’li müfettişler İranlı “kötü niyetli siber aktörlerin” Başkan Biden’ın yeniden seçim kampanyası ortaklarına yaz boyunca Trump’ın kampanyasından çalınan “kamuya açık olmayan materyalleri” e-posta ile gönderdiğini söyledi.

🔍 Detay: Trump’ın seçim kampanyasının İletişim Direktörü Steven Cheung yaptığı açıklamada Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi (ODNI) yetkililerinin eski başkana “İran’dan kendisine suikast düzenlenmesi yönünde gelen tehditlerle ilgili” brifing verdiğini söyledi.

ODNI sözcüsü Trump ve kampanyasına verilen brifingi kabul etti ancak AXIOS’a bunun dışında başka detay vermekten kaçındı.

📸 Büyük resim: 2024 seçimleri, Trump’a yönelik iki suikast girişimi, Başkan Yardımcısı Harris’in Tempe, Arizona’daki kampanya ofisine ateş açılması ve seçim görevlilerinin hedef alınmasıyla siyasi tehditlerde bir artışa sahne oldu.

🗣️ Neler söyledi?  Trump X hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda “İran’dan hayatıma yönelik büyük tehditler var” dedi ve ekledi:

  • “İran tarafından işe yaramayan hamleler yapıldı ama tekrar deneyecekler”
  • “Kimse için iyi bir durum değil. Etrafım daha önce hiç görmediğim kadar çok adam ve silahla çevrili.”

Trump, ABD Gizli Servisi’nin başkan adaylarına yönelik koruma önlemlerini arttıracak bir tasarıyı onayladığı için Kongre’ye teşekkür etti.

  • “Cumhuriyetçiler ve Demokratların bir konuda bir araya geldiğini görmek güzel”

Kayıtlara geçmesi için: İranlı yetkililer ABD seçimlerine müdahale ettiklerini sürekli olarak reddettiler. Trump kampanyasının duyurusu hakkında hemen yorum yapmadılar.

🧠 Anımsayalım: İran bundan iki yıl önce Trump’a yönelik bir suikast girişimi videosuyla gündeme gelmişti. Tarihler 2022 yılının Ocak ayını gösterirken, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in resmi internet sitesinde, İranlı general Kasım Süleymani’ye suikast emrini veren eski ABD Başkanı Donald Trump’a suikast düzenlendiğini gösteren animasyon yayımlanmıştı.

İran liderinin resmi internet sitesinde yayınlanan animasyonda, Trump, Florida’daki malikanesi Mar-a-Lago’da eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve diğer birkaç kişiyle golf oynarken İranlılar tarafından yönlendirilen bir robotun malikanenin bahçesine girdiği gösteriliyordu. Daha sonra ekranda İngilizce olarak “Süleymani’nin katili ve emri veren bedelini ödeyecek” mesajı çıkıyordu. Aynı mesajın, Trump’a ve yanındaki kişilere gönderildiği ve bir insansız hava aracının Trump’ı hedef aldığı görünüyordu. Animasyonun sonunda ise İngilizce ve Arapça olarak “İntikam Kesindir” mesajı veriliyordu. Bu video dünyada epey yankı uyandırmıştı.

Trump, bu tehditler üzerine yaptığı bir açıklamada başkan seçilmesi halinde “böyle tehditler” herhangi bir ABD’li siyasiye gelirse cevabının çok sert olacağını ifade ederek İran’a gözdağı verdi.

Bir Ukrayna meselesi

Ukraynalı lider Volodimir Zelenski’nin BM’deki konuşmasının ardından bu hafta Beyaz Saray’da Harris ve Başkan Joe Biden ile bir araya gelmesi planlanıyor ancak Trump ile görüşmesi pek olası görünmüyor.

Eski başkan geçen hafta gazetecilere New York’ta bulunduğu sırada Zelenski ile “muhtemelen” görüşeceğini söylemişti ancak bir Trump’ın kampanya yetkilisi POLITICO’ya herhangi bir görüşme planlanmadığını belirtti.

Ukrayna lideri ile bir araya gelmeyeceği kesinleşen Trump, Zelenski’yi Harris’in seçimi kazanmasını “çok istediği” için reddettiğini söylemişti. Trump bu sefer de Zelenski’yi “barış anlaşması yapmayı reddettiği” için eleştirdi. Eski Başkan Kuzey Carolina’nın Mint Hill kentinde düzenlenen bir kampanya etkinliği sırasında konuştu. Trump Zelenski’nin Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı sırasında “anlaşma yapmayı reddettiğini” iddia etti. Bu, Trump’ın Zelenski’nin savaş yöntemi ile ilgli bugüne kadarki en açık eleştirisi oldu.

🗣️ Neler söyledi?  “O şehirler gitti, gitti ve biz anlaşma yapmayı reddeden bir adama, Zelenski’ye milyarlarca dolar vermeye devam ediyoruz. Yapabileceği hiçbir anlaşma şu anda içinde bulunduğunuz durumdan daha iyi olamazdı. Yok edilmiş ve yeniden inşa edilmesi mümkün olmayan bir ülkeniz var. Eğer her şeyi teşvik eden bir başkan yerine yetkin bir başkanımız olsaydı bir anlaşma yapılabilirdi. Biden ve Kamala, Zelenski’yi daha önce hiçbir ülkenin görmediği şekilde para ve mühimmatla besleyerek bunun olmasına izin verdi” dedi.

Trump, Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Ukrayna’ya devam eden desteğini eleştirdi ve yeniden seçilmesi halinde ülkeye ABD yardımını sona erdireceğinin sinyalini yineledi. Harris başkan seçildiği takdirde Ukrayna’ya desteğin devam edeceğini zaten belirtiyor. Olası Harris döneminin dış politikasının Biden’dan farklı olması ön görülmüyor.

ABD Seçim Günlüğü: İki anket, taban tabana zıt sonuçlar ve Trump Ukrayna'ya kapıları kapıyorABD Seçim Günlüğü: İki anket, taban tabana zıt sonuçlar ve Trump Ukrayna’ya kapıları kapıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.