ABD Seçim Günlüğü: Ve sahnede Eminem ve Obama!

ABD Seçim günlüğünde bugün "rap" yapıyoruz. Dünyaca ünlü Eminem'in salıncak eyaletlerden Michigan'da boy göstermesi büyük tartışma yarattı. Obama, Eminem şarkısı söyledi, Trump da Musk da saldırıya geçti.

Dünya 24 Ekim 2024
Eski ABD Başkanı Barack Obama ve Eminem, Kamala Harris mitinginde. // Fotoğraf: Elissa Slotkin

ABD seçimlerinde artık son dönemece girildi. Donald Trump da Kamala Harris de son kozlarını paylaşıyorlar. 5 Kasım’da bitecek olan bu maraton için kritik isimler de sahnede yerini alarak desteklediği başkan adayı için oy istemeye başladı. Bunlardan en son ve en çok konuşulanı da ünlü rapçi Eminem oldu.

Eminem, ABD’de yaklaşan başkanlık seçimleri öncesi Kamala Harris’in Michigan mitinginde sahne aldı. Yaptığı konuşmada Trump’a karşı Harris’e oy vermenin neden önemli olduğunu anlatan Eminem ardından eski ABD başkanı Baracak Obama’yı sahneye çağırdı.

Obama, rapçinin Lose Yourself şarkısını söyledi.

Eminem ve Obama’nın sahne aldığı yer, Michigan eyaletinin en büyük kenti Detroit’ti. Eminem’in yaşadığı bu eyalet aynı zamanda salıncak eyaletlerden olması nedeniyle de büyük bir önem taşıyor.

🔎 Odak: Donald Trump’ın 2016 seçimlerinde Michigan’ı kazanması Demokratlar büyük bir şaşkınlık yaratmıştı. Çünkü, Cumhuriyetçiler 1988’den beri bu eyaleti kazanamıyordu. Joe Biden da 2020’de Michigan’da Trump’a yüzde 3 puan fark atmıştı. Ancak 2024 seçimleri için tablo tamamen eşit görünüyor. Kamala Harris ve Trump’ın istatistiksel olarak eşit durumda olduğu eyalet, seçim gününe doğru “başa baş” bir tablo çiziyor.

‘Herkesi oy vermeye davet ediyorum’


“Bu gece burada olmamın birkaç önemli nedeni var” diyen Eminem, Obama’yı sahneye çağırırken şunları söyledi: “Çoğunuzun bildiği gibi Detroit şehri ve tüm Michigan eyaleti benim için çok şey ifade ediyor. Ve bu seçimlere girerken, spot ışıkları her zamankinden daha fazla üzerimizde; sesinizi kullanmanın önemli olduğunu düşünüyorum, bu yüzden herkesi dışarı çıkmaya ve oy vermeye teşvik ediyorum, lütfen.”

“Ayrıca insanların fikirlerini ifade etmekten korkmamaları gerektiğini düşünüyorum ve kimsenin, insanların cezalandırılmaktan ya da fikrinizi açıkladığınızda insanların ne yapacağından endişe ettiği bir Amerika istediğini sanmıyorum” ifadelerini kullanan Eminem, “Bence Başkan Yardımcısı Harris, bu ülkenin bu özgürlüklerin ve diğer pek çok özgürlüğün korunacağı ve destekleneceği bir geleceği destekliyor. Ve işte size bu konuda daha fazlasını anlatmak üzere Başkan Barack Obama burada” dedi.

Obama: Eminem’i seviyorum

Eminem’in sözleri ardından sahneye çıkan Obama, Eminem’in “Lose Yourself” şarkısının ilk birkaç bölümüne rap yaparak eşlik etti. “Eminem’i takip ederken bir şekilde hissediyordum,” diyen eski ABD başkanı “Eminem’in sahne alacağını sanıyordum, dışarı fırlayacaktım. Eminem’i seviyorum”

Eminem’in Harris’i ve Demokrat adayları desteklemesi de Obama’nın “Lose Yourself” şarkısını söylemesi de sizi şaşırtmasın. Çünkü ünlü rapçi 2020’de Joe Biden-Harris adaylarını “Lose Yourself” şarkısının yer aldığı bir kampanya reklamıyla desteklemişti.

Eminem ayrıca geçmişte eski Başkan Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti’yi de sık sık eleştirmişti. 2017’de BET Hip Hop Ödülleri’nde “The Storm” adlı serbest stili sırasında Trump için “ırkçı” ve “Ondan nefret ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Trump: Obama gerçek bir pislik

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Partinin 5 Kasım’daki seçimlerde başkan adayı Donald Trump, Demokrat rakibi Kamala Harris’e destek mitingi düzenleyen eski Başkan Barack Obama’ya hakaret etti. New York Post gazetesinin haberine göre, Trump, Kuzey Carolina Greensboro’daki bir mitingde yaptığı konuşmada, Obama’nın Harris’e desteğine sert tepki gösterdi.

‘Bölücü biri’

Trump, eski Başkan Obama’ya karşı “Bence o (Obama) gerçek bir pislik çünkü son birkaç gündür onu kampanya yaparken izledim” ifadesini kullandı. Obama’nın Harris’e desteği ve seçim kampanyalarını takip ettiğini belirten Trump, “Son birkaç gündür kampanyasını izledim, ne kadar bölücü biri olduğunu gördüm. Bu ülkeyi böldü, kendisi ve küçük grubu umurunda bile değil. Korkunçtu” diye konuştu.

Trump’a göre, Obama’nın Harris için kampanya yürütmesinin sebebi, Harris’in “kampanya yürütmekten aciz olması.”

Musk da Eminem’e saldırdı

Trump’ın en büyük destekçilerinden milyarder Elon Musk da Eminem’in cinsel taciz, tehdit, şiddet ve uyuşturucu ile kadınları cinsel birlikteliğe zorlamak iddiasıyla üç suçtan yargılanan müzik kralı Sean “Diddy” Combs’un düzenlediği partiye katıldığını iddia etti. Musk’ın iddiaları, Eminem’in Obama ile Detroid mitingine katılmasından hemen sonra geldi.

Musk, X’te “Yine bir Diddy partisi katılımcısı,” diye yazdı.

Elon Musk’ın suçlamasının ardından Eminem hayranları milyarderi eleştirerek rapçinin “on yıllardır” Diddy’ye “laf attığını” söyledi. Bir Eminem hayranı, Musk’a “Em (Eminem) hiçbir zaman partilere katılmadı ve her zaman Diddy’ye karşı çıktı. Araştırmanı yap Elon,” diye yazdı. Bir başkası ise Eminem’in 1996’dan beri Diddy ile “dalga geçtiğini” söyledi. Eminem’in son albümü “The Death of Slim Shady ”nin de Diddy’ye bir gönderme olduğu anlaşılıyor.

ABD Seçim Günlüğü: Demokratları 'mavi duvar' endişesi sardıABD Seçim Günlüğü: Demokratları ‘mavi duvar’ endişesi sardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.