ABD tarihinde bir ilk: Trump’a ağır ceza davası açılıyor

New York Büyük Jürisi, eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında başlatılan 'sus payı' soruşturmasında eski başkanın yargılanabileceği yönünde oy kullandı. Trump, kendisine yöneltilen bir suçlama nedeniyle hakim karşısına çıkacak ilk eski ABD Başkanı olacak.

Dünya 1 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Trump, ABD tarihinde ağır ceza mahkemesinde yargılanacak ilk eski ABD başkanı olacak. Fotoğraf: AA

Amerika tarihinde bir ilk yaşandı ve ilk kez bir eski başkan hakkında ağır ceza davası açılmasına karar verildi. Söz konusu kararı New York’taki bir Büyük Jüri aldı. Eski Başkan Donald Trump’ın salı günü mahkemeye çıkıp hakkındaki suçlamaları dinlemesi ve sonra da suçlamaları kabul edip etmediğini kendi ağzından söylemesi bekleniyor.

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın 2016 yılında erotik film yıldızı Stormy Daniels’a 130 bin dolar ‘sus payı’ vermesinin ortaya çıkması sonucunda savcılar soruşturma başlatmıştı. Aslında yapılan bu ödeme yasa dışı olmasa da kayıtlara ‘yasal harcama’ olarak geçirildiğinden savcılara, Trump’ı vergi dolandırıcılığı ve resmi kayıtlarda sahtecilik gibi sebeplerden suçlama fırsatı doğmuştu. Trump’ın hakkındaki suçlamalarla yargılanması için New York Büyük Jürisi’nin bir oylama yapması gerekiyordu. Büyük Jüri oylama sonucunda Trump’ın yargılanmasında karar kıldı. Şimdi Trump’a ağır ceza davası açılacak ki bu da eski başkanın usulen de olsa tutuklanması anlamına geliyor.

Bu kapsamda Trump’ın salı günü parmak izi ve sabıka fotoğrafı için yetkililere teslim olması ve mahkemeye çıkarılması gerekiyor. Duruşmanın aleyhine sonuçlanması halinde Trump kendisini mitinglerde değil, parmaklıklar ardında bulabilir. Bununla birlikte ABD’de sabıka kaydının olması, Beyaz Saray yarışına katılmanın önünde bir engel teşkil etmiyor.

Büyük Jüri’nin kararını ‘siyasi zulüm’ ve ‘seçime müdahale olarak değerlendiren Trump, solcuların ‘Amerika’yı Yeniden Harika Yap (MAGA)’ hareketini ortadan kaldırmaya çalıştığını iddia ediyor. Hakkında devam eden Rusya soruşturması ve FBI’ın Mar-a-Lago’daki malikanesine baskın düzenleyerek aramasını ‘cadı avı’ olarak nitelendiren Trump’a göre, anketlerde açık ara önde geldiği için Demokratlar kendisini cezalandırmaya çalışıyor. Öte yandan Trump’ın avukatı, eski başkanın iddianame üzerine savcılıkla herhangi bir pazarlığa girimeyeceğini ancak ‘kritik yasal itirazlar’da bulunmayı planladığını söyledi. 

Öte yandan tartışmanın odağındaki diğer isim Daniels ise İngiliz The Times gazetesine verdiği demeçte, Trump hakkındaki büyük jüri kararının ‘destansı’ olduğunu söyledi. Kararın açıklanmasından birkaç saat sonra taciz yağmuruna tutulduğunu belirten Daniels, bu konuda ilk kez bu kadar korktuğunu söyledi.

Trump davayı ‘seçim kampanyası’na dönüştürmeyi planlıyor

Bununla birlikte Trump’a yakın kaynaklara göre eski başkan, bu soruşturmadan o kadar da endişe duymuyor. Hatta yakın çevresindekilere mahkemeye götürülürken ters kelepçelenmek istediğini söylediği iddia ediliyor. Kaynakların aktarımına göre Trump, tüm bu süreci bir ‘gösteriye dönüştürmek’ ve 2024 başkanlık seçim kampanyasının bir parçası haline getirmek istiyor.

Zira Trump’a göre bu dava sayesinde hem MAGA tabanının öfkeleneceğine hem de Cumhuriyetçi siyasetçileri bu yolla kendi tarafına çekebileceğine inanıyor. Üstelik bu süreç Trump’ın manşetlerden düşmemesini de sağlıyor. Trump bu tahminlerinde haksız çıkmayabilir. Zira 18 Mart’ta yaptığı açıklamada, tutuklanabileceğini söylemesinin ardından birçok Cumhuriyetçi, Trump’a desteklerini göstermek için sadece üç günde 1.5 milyon dolar toplamıştı.

Trump’tan ‘sus payı’ davasını gösteriye dönüştürme planı: Ters kelepçelenmek istiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.