ABD’de bir F-35 savaş uçağı düştü, kimse nerede olduğunu bilmiyor

F-35 uçağının düşmana karşı en etkili özelliği tespit edilmesinin zor olması olsa da pazar günü yaşanan bir 'aksilik', bu avantajı dezavantaja çevirdi. Sebebi bilinmeyen bir şekilde düşen F-35 uçağının nerede olduğu bilinmiyor. Ordu, halktan uçağı aramalarında kendilerine yardım etmelerini istedi.

Dünya 19 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
F-35 uçakları, düşman tarafından kolay kolay tespit edilememesiyle ünlü en gelişmiş savaş uçaklarından biri. Fotoğraf: Shutterstock

‘Hayalet uçak’ olarak bilinen F-35’in gizliliği, bir savaş uçağında bulunması gereken en önemli özelliklerden biri olarak görülüyor, bu özelliği ABD ordusu için bir artı sağlıyor. Tabii bu özelliğin faydasının F-35’lerden birini kaybedene kadar sürdüğünü ABD ordusu acı bir şekilde öğrendi.

Ordudan yapılan açıklamaya göre geliştirilmiş bir F-35B Lightning II savaş jeti, pazar günü öğleden sonra Charleston Hava Kuvvetleri Üssü yakınlarında düştü. Uçağın pilotunun güvenli bir şekilde paraşütle yere iniş yaptığı ve durumunun stabil olduğu bildirildi. Ancak asıl sorun uçağın nereye düştüğünün bilinmemesi.

Charleston Hava Kuvvetleri Üssü Sözcüsü Heremy Huggins, jette bulunan ve normalde uçağın yerini tespit etmeye yardımcı olacak transponderinin ‘henüz tespit edilemeyen bir nedenle’ çalışmadığını belirtti. Üssün sosyal medya hesabından yapılan bir paylaşımda, halktan pazar günü yaşanan ‘aksilik’ sonrası düşen uçağın nerede olduğu hakkında bir şeyler öğrenirlerse üsle temasa geçmeleri istendi.

Düşen jet esasen Deniz Piyadeleri’ne ait olsa da Hava Kuvvetleri üssü yakınlarında düştüğü için arama faaliyetlerine havadan da destek veriliyor. F-35’ler sivri, aerodinamik gövdeleri ve düşman uçakları tarafından tespit edilmelerine engel oluşturan özellikleriyle şu ana kadarki en gelişmiş savaş uçakları arasında yer alıyor. Huggins, “F-35’ler tespit edilmelerini normal bir uçaktan daha zor hale getiren farklı kaplamalara ve tasarımlara sahiptir” dedi.

Ekipler uçağı aramaya devam ediyor. Huggins, jetin bilinen son konumu sebebiyle arama çalışmalarının Moultrie Gölü yakınlarında yoğunlaştığını söyledi. Ordu, pilotun kazadan hemen önce katıldığı tatbikatın niteliği konusunda bilgi vermekten kaçınıyor. Sadece kazaya neden olan sorunun ne olduğunun araştırıldığı belirtiliyor.

Öte yandan düşen uçaktaki hasarın boyutu henüz bilinmiyor. İlk kez 2018’de bir F-35 düştüğünde, yaşanan kaza için yaklaşık 2 milyon dolarlık bir hasar raporu verilmiş ve kaza ‘A sınıfı’ bir sorun olarak sınıflandırılmıştı. ABD’de bir kazanın ‘A sınıfı’ olarak sınıflandırılması, uçağın tamamen tahrip olduğunu ya da mürettebatın öldüğü, ölmediyse de sakatlandığını gösteriyor.

Temsilciler Meclisi Üyesi Nancy Mace tüm bu yaşananlara, “Nasıl olur da F-35 kaybedebilirsiniz? Nasıl olur da bu uçakta takip cihazı olmaz? Bir de kalkmış halktan jeti bulup bize teslim etmelerini mi istiyoruz?” tepkisini verdi.

Washington Post: Senatörlerin Türkiye'ye F-16 tedarikindeki yeni koşulu Yunanistan'a F-35 verilmesiWashington Post: Senatörlerin Türkiye’ye F-16 tedarikindeki yeni koşulu Yunanistan’a F-35 verilmesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.