ABD ve İngiltere Yemen’de sivilleri vurdu: En az 16 ölü

ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki 13 Husi hedefini vurması sonucu en az 16 kişi hayatını kaybetti. Bu saldırı, Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemileri hedef almaya başladığı günden bu yana Yemen'e düzenlenen en ölümcül saldırı olarak kayıtlara geçti.

Dünya 31 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Gazze’nin ateşi Yemen’i de kavurmaya devam ediyor. Yemen’de İran’ın desteklediği Husiler, 31 Ekim 2023’ten beri İsrail’in Gazze’deki operasyonlarına yanıt olarak Yemen açıklarında İsrail’e ait olduklarını iddia ettikleri ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına saldırılar düzenliyor, hatta insansız hava araçları ve füzeler kullanıyor.

Husilerin eylemlerinin sonrasında birçok denizcilik şirketi, Kızıldeniz’deki faaliyetlerini askıya alma kararı aldı. ABD, uluslararası deniz ticaretinin güvenliğini tehdit eden bir gerekçeyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturduğunu açıkladı.

Bunun üzerine Husi güçleri, Yemen’deki kontrol bölgelerine yönelik saldırılarına karşılık olarak ABD ve İngiltere’nin tüm gemilerini hedef alacaklarını duyurdu.

Bugün Amerikan ordusu öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bölgedeki saldırılarına bir yenisi daha eklendi. ABD Merkez Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamaya göre Amerikan ve İngiliz güçleri Yemen’e saldırı düzenledi.

Hudeyde’de Husiler tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı Şube Müdürlüğü hava saldırılarında en az 16 kişinin öldüğünü ve 35 kişinin yaralandığını söyledi. Bu, ABD ve İngiltere’nin “Husileri dizginlemek için” geçen yılın sonunda başlattıkları saldırıların en ölümcülü olarak kayıtlara geçti.

CENTCOM açıklamasında ABD güçlerinin ülkede Husilerin kontrolündeki bölgelerde ve çevre sularda sekiz insansız hava aracını (İHA) da imha ettiğini söyledi. CENTCOM “Bu İHA’ların ve tesislerin bölgedeki ABD ve koalisyon güçleri ile ticari gemiler için tehdit oluşturduğu tespit edildi” dedi.

Husi sözcüsü: Bu saldırı İsrail’e desteğin teyidi

Husi sözcüsü Muhammed Abdüsselam ise X hesabından yaptığı paylaşımda “Yemen’e yönelik bu acımasız saldırıyı, Gazze’yi destekleyen tutumunun cezası olarak İsrail’in kuşatılmış Gazze Şeridi’ne yönelik soykırım suçlarını sürdürmesine destek olarak teyit ediyoruz” diye yazdı.

Saldırılar Yemen’de bir ABD insansız hava aracının düşmesinden bir gün sonra gerçekleşti. Husiler, İHA’nın Yemen’in merkezi Marib vilayetinin çöl bölgesinde karadan havaya bir füzeyle hedef alındığı anın görüntüleri yayınladı. Bu, mayıs ayında gerçekleşen üçüncü İHA düşürme olayı oldu.

Bu karşılık aynı zamanda İngiltere ve ABD ordularının 12 Ocak’tan bu yana Husilere karşı ortaklaşa gerçekleştirdikleri beşinci saldırı oldu. ABD Husilere ait hedefleri vurmak için neredeyse her gün saldırılar düzenliyor; bunlar arasında gemilere yönelik füzeler ve insansız hava araçları ile fırlatılmaya hazırlanan silahlar da yer alıyor.

Son aylarda Husiler Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki gemilere yönelik saldırılarını arttırdı ve İsrail’in 36 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden olan Gazze’deki savaşa son vermesini talep ediyor. ABD Denizcilik İdaresi’ne göre Husiler Kasım ayından bu yana deniz taşımacılığına 50’den fazla saldırı düzenledi, bir gemiyi ele geçirdi ve bir diğerini de batırdı.

Yine bu hafta başında Kızıldeniz’de Yemen açıklarında Marshall Adaları bandıralı, Yunanistan’a ait bir gemi füze saldırıları sonucu iki kez hasar gördü. Saldırının sorumluluğunu Husiler üstlendi.

Husiler dün de yaptıkları açıklamada bu hafta boyunca Kızıldeniz, Umman Denizi ve Hint Okyanusu’nda ABD, İngiltere ve İsrail’e ait olduğunu iddia ettikleri 10 gemiyi hedef aldıklarını belirtmişti.

Kızıldeniz gerilimi küresel ticareti vurdu

Kızıldeniz bölgesinde Kasım ayında başlayan Husi saldırıları küresel ticareti sekteye uğrattı, petrol fiyatlarının yükselmesi endişesini arttırdı ve büyük nakliye şirketlerinin taşıyıcıları daha uzun rotalara yönlendirmesine neden oldu. Husiler İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaştan etkilenen Filistinlilerle dayanışma içinde operasyonlarını sürdürme sözü verdi.

Saldırı ABD, AB ve diğer müttefiklerinin bile itidal ve sivilleri korumak için daha fazlasını yapma çağrılarına rağmen İsrail askerlerinin Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde Hamas takip ettiği sırada gerçekleşti.

Husiler vurmuştu: 21 bin ton gübre taşıyan İngiliz gemisi Kızıldeniz'de battıHusiler vurmuştu: 21 bin ton gübre taşıyan İngiliz gemisi Kızıldeniz’de battı

Husiler bu kez de İngiliz petrol tankerine saldırdıHusiler bu kez de İngiliz petrol tankerine saldırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.