Amerikalı seçmenin ciddi çoğunluğuna göre Biden’ın da, Trump’ın da akıl sağlığı yerinde değil

ABD'de seçime aylar kala yapılan akıl sağlığı anketine göre hem mevcut Başkan Biden hem de eski Başkan Trump sınıfta kaldı. Ankete katılanların ezici bir çoğunluğu iki adayın da akıl sağlığının yönetmeye uygun olduğunu düşünmüyor.

Dünya 4 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

ABD’de 5 Kasım’da düzenlenecek başkanlık seçimleri için ülke seçim atmosferine girerken 16 eyalette Cumhuriyetçilerin ve Demokratların adaylarının kesinleşeceği Süper Salı öncesi nefesler tutuldu. Seçime aylar kala düzenlenen anketler iki muhtemel aday, Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump’la ilgili endişeleri gözler önüne seriyor.

Adayların hem yaşı hem de sağlık durumları seçim öncesindeki tartışmaların odağını oluştururken Associated Press (AP) ve NORC araştırma şirketi tarafından düzenlenen ankete göre halk adayların akıl sağlığından da endişe duyuyor.

Ankete göre seçmenlerin yüzde 63’ü, başka bir deyişle her 10 yetişkinden yaklaşık 6’sı Biden’ın başkan olarak etkili hizmet verebileceği zihinsel kapasitesine çok güvenmediğini söylüyor. Bu ankete katılanların yaklaşık yarısının benzer endişeler dile getirdiği Ocak 2022’ye göre çok küçük bir artış olduğu anlamına geliyor.

Ankete katılanların yüzde 57’si ise 77 yaşındaki Cumhuriyetçi aday adayı Donald Trump’ın zihinsel yeterliliğine güvenmediğini söylüyor.

Birçok seçmen bu yılki seçimi standart emeklilik yaşının çok ötesindeki bu iki adam arasında dünyanın en zor işlerinden birinin hesaplaşması gibi görüyor. Bir sonraki başkanın küresel çatışmaları yönetmesi, ülke içindeki acil meseleleri çözmesi ve işlevsiz bir Kongre ile çalışması gerekecek.

Biden’ın perşembe günü yapacağı “Birliğin Durumu” konuşmasında bu zorluklara ve daha fazlasına değinmesi ve Amerikalıları bir dönem daha ülke yönetiminde kalmayı hak ettiğine ikna etmeye çalışması bekleniyor.

Biden konusunda hoşnutsuzluk hakim

Büyük etkinlik öncesi ABD’li yetişkinlerin sadece yüzde 38’i Biden’ın başkan olarak işini yönetme becerisini onaylarken yüzde 61’i onaylamıyor. Demokratlar (yüzde 74), bağımsızlara (yüzde 20) ve Cumhuriyetçilere (yüzde 6) kıyasla Biden’ın performansını daha çok destekliyor. Ancak mevcut başkanın ekonomi, göç ve dış politika da dahil olmak üzere çeşitli konuları ele alış biçimi konusunda geniş bir hoşnutsuzluk var.

Her 10 Amerikalıdan ancak dördü Biden’ın sağlık hizmetleri, iklim değişikliği, kürtaj politikası ve Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışma konularının her birini ele alış biçimini onaylıyor. Ancak insanlar Biden’ın göç (yüzde 29) Gazze’deki savaş (yüzde 31) ve ekonomi (yüzde 34) konularını ele alma biçiminden daha az memnun. Zira bunların Kongre’nin ortak oturumu öncesindeki konuşmada gündeme gelmesi kuvvetle muhtemel.

Her 10 Amerikalıdan yaklaşık aytısı (yüzde 57) ulusal ekonominin Biden’ın 2021’de göreve gelmesinden önceki duruma göre daha kötü durumda olduğunu düşünüyor. Her 10 yetişkinden sadece üçü ekonomik durumun mevcut başkanın liderliğinde daha iyi olduğunu söylüyor. Yine de insanlar kendi banka hesaplarının durumu hakkında daha iyimser: Yüzde 54 kişisel mali durumlarının iyi olduğunu belirtiyor.

Ankete katılan 1102 kişinin ezici çoğunluğu iki adayın da yaş ve bilişsel gerileme riski nedeniyle Kasım ayındaki başkanlık seçimleri konusunda son derece karamsar.

Trump'ın ilk yenilgisi: Başkentte kazanan Nikki Haley olduTrump’ın ilk yenilgisi: Başkentte kazanan Nikki Haley oldu

Biden düşüşte kendi rekorunu kırıyor: Yüzde 63 'Trump' diyecekBiden düşüşte kendi rekorunu kırıyor: Yüzde 63 ‘Trump’ diyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.