Trump’ın ilk yenilgisi: Başkentte kazanan Nikki Haley oldu

ABD'de Cumhıuriyetçilerin 5 Kasım'daki seçimler için diğer adayı olan Nikki Haley başkent Washington DC'de Donald Trump'ı yenerek ilk ön seçim zaferini kazandı. Haley aynı zamanda Cumhuriyetçi Parti'de ön seçim kazanan ilk kadın olarak tarihe geçti.

Dünya 4 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
45. ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerindeki rakibi Nikki Haley (arkada). / Fotoğraf: Shutterstock

Nikki Haley, başkent Washington DC’deki Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerinde Donald Trump’ı mağlup etti. Bu, Haley’in 5 Kasım 2024’te düzenlenecek başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olmak için yürüttüğü kampanyada Trump’a karşı kazandığı ilk zafer.

ABD’nin eski Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi olan Haley oyların yüzde 62.9’unu kazanırken Trump yüzde 33.2’de kaldı.

Kendi eyaleti Güney Carolina’da bile kaybeden Haley bu zaferiyle ABD tarihinde bir Cumhuriyetçi Parti ön seçimi kazanan ilk kadın olarak kayıtlara geçti.

Ancak Trump’ın Haley’e karşı büyük bir üstünlüğü var ve Kasım ayındaki seçimlerde Başkan Joe Biden ile karşılaşması muhtemel.

ABD basını Haley’in Washington DC’deki 19 Cumhuriyetçi delegenin oylarının tamamını alacağı ama ülke çapında 43 delegeyle Trump’ın 247 delegesinin çok gerisinde kalacağı görüşünde.

Öte yandan Washington DC zaferi büyük ölçüde sembolik bir galibiyet olarak görülüyor. Zira başkent Demokrat eğilimli bir bölge ve kentte sadece 23 bin kayıtlı Cumhuriyetçi var.

Washington Post’un haberine göre yerel parti yetkilileri ön seçime 2 bin 35 Cumhuriyetçinin katıldığını söyledi.

Haley’in kampanyasının ulusal sözcüsü Olivia Perez-Cubas “Washington’a en yakın Cumhuriyetçilerin Donald Trump’ı ve onun yarattığı kaosu reddetmesi şaşırtıcı değil” diyerek sonuçları olağan karşıladı.

Süper Salı öncesi avantaj Trump’ta: Michigan, Idaho ve Missouri zaferleri

Trump kampanyasında şu ana kadar her eyaletteki ön seçim ya da parti kongresini domine etmeyi başardı. Eski başkan bu hafta 16 eyalette seçmenlerin adaylarını belirleyeceği Süper Salı’da daha fazla delege kazanmaya hazırlanıyor. Aday belirleme yarışının en büyük günü olan salı günü 874 Cumhuriyetçi delegenin desteği söz konusu.

5 Kasım’da yapılacak seçimlerin favorisi olarak görülen Trump hafta sonu Missouri, Idaho ve Michigan eyaletlerinde yapılan ön seçimlerden zaferle çıktı.

Michigan eyaletinde yapılan ön seçimlerde Trump Cumhuriyetçi seçmenlerin oylarının yüzde 68’ini alırken en yakın rakibi Haley yüzde 27’de kaldı.

Trump Idaho’da yapılan ön seçimlerde de rakibi Haley’e büyük fark atarak yüzde 85 oranla ipi göğüsledi. Haley’in oyu yüzde 13 oldu.

Eski başkan Missouri’de de “caucus” denen parti toplantısında eyaletteki toplam 54 seçici kurul delegesini de hanesine yazmayı başardı.

Hafta sonu üç eyalette yapılan bu son ön seçimlerle birlikte Trump Cumhuriyetçi başkan adaylığı için gerekli toplam 1215 delege sayısından 244’üne ulaşmış oldu. Haley’in ise sadece 24 kurul delegesi bulunuyor.

Haley daha önce valilik yaptığı Güney Carolina dahil ön seçimlerde büyük hayal kırıklığı yaşamıştı.

Anketler yeni başkan Trump diyor

ABD tarihinin en kritik seçimlerden birinin yaşanacağı Kasım ayı için Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump arasında çetin bir çekişme var. Marquette Hukuk Fakültesi’nin anketi çekişmenin boyutlarını gözler önüne serdi. Anketten seçimi Cumhuriyetçi Parti’den eski Başkan Donald Trump’ın kazanacağı sonucu çıktı. Fakülte 5 ila 15 Şubat arasında gerçekleştirdikleri anketin verilerini paylaştı.

Anket kayıtlı seçmenler baz alındığında Trump’ın yüzde 51, Biden’ın ise yüzde 49 oranında oy alacağını gösterdi. Olası seçmenlerin baz alındığı senaryoda ise Trump’ın oyu bir puan artıp yüzde 52’ye çıkarken Başkan Biden’ın oyu bir puan azalarak yüzde 48’e düştü.

Ankete katılanlar başkan adayının ABD’nin eski Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi ve eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley olursa Cumhuriyetçi Partiyi yüzde 58 oranında destekleyeceklerini söylerken bu denklemde Biden’ın oyları yüzde 42’ye indi.

Cumhuriyetçi Parti’nin kendi başkan adayını belirlemesiyle ilgili soruya ise kayıtsız seçmenlerin yüzde 73’ü “Trump,” yüzde 15’i “Haley” cevabı verdi. Demokratların ön seçimiyle ilgili anket sorusunda Biden’ı tercih edenler yüzde 66’lık üstünlük sağlasa da yüzde 27 oranında seçmen kararsız.

Seçmenler göç, sınır güvenliği ve ekonomi alanlarda Trump’a, kürtaj politikası, sağlık ve sosyal güvenlik hizmetleri konusunda ise Biden’a güvendiklerini söylüyor.

Biden düşüşte kendi rekorunu kırıyor: Yüzde 63 'Trump' diyecekBiden düşüşte kendi rekorunu kırıyor: Yüzde 63 ‘Trump’ diyecek

Trump ve Orban'dan anti-NATO buluşmasıTrump ve Orban’dan anti-NATO buluşması

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.