Trump ve Orban’dan anti-NATO buluşması

ABD'de 5 Kasım'da düzenlenecek seçimlerin favorisi olarak görülen eski Başkan Trump, kendisiyle benzer görüşlere sahip olan Macaristan'ın sağcı lideri Orban ile görüşecek. İki lider de NATO karşıtı ifadeleriyle öne çıkıyor.

Dünya 2 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Donald Trump ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban / Fotoğraf: Shutterstock

NATO başta olmak üzere ABD’nin öncülüğünde kurulan uluslararası ittifaklara karşı ifadeleriyle son dönemde sık sık gündeme gelen eski Başkan Donald Trump, bu konuda Avrupa’nın belki de kendisine en çok benzeyen lideri olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban’la bir araya gelecek. Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan bir kaynağa göre Trump ve Orban arasında gelecek hafta yapılması planlanan buluşma eski başkanın Florida’daki kulübünde gerçekleşecek.

Orban göçe karşı agresif bir kampanya yürüten ve Batı’nın “kendisiyle savaş halinde olduğunu” iddia eden sağcı bir politikacı. Macar lider aynı zamanda Trump’ın uzun süredir müttefiki ve ABD’deki popülist muhafazakar hareketle yakın bağları var.

Trump, Beyaz Saray’dan ayrıldığından bu yana mitinglerde ve konuşmalarında sık sık Orban’ı övdü. Önümüzdeki cuma günü Trump’ın Palm Beach’teki Mar-a-Lago kulübünde gerçekleşmesi planlanan görüşme, eski başkanın kendisini bir tür sürgündeki başkan olarak konumlandırmaya çalıştığının bir vurgusu aslında.

Bu gelişme Trump’ın Cumhuriyetçilerin başkan adaylığına yaklaştığı ve Macaristan Başbakanı ile soğuk bir ilişkisi olan mevcut Başkan Biden’a karşı genel seçim kampanyasına hazırlandığı bir döneme denk geldi.

Orban’ın ABD ziyaretinde Biden’la görüşüp görüşmeyeceği ise meçhul. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, Orban’ın seyahati sırasında Biden’ı ziyaret etmesine yönelik herhangi bir plandan haberdar olmadıklarını söyledi.

Orban’dan Trump’a başkanlık seçimlerinde açık destek

Ukrayna’daki savaş nedeniyle diğer NATO ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleriyle anlaşmazlığa düşen Orban, Macaristan’ı “otoriterliğe sürüklediği” gerekçesiyle eleştiriliyor. Trump gibi o da zaman zaman Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sempati duyuyor ya da ona hayranlık besliyor gibi görünüyor.

WSJ’ye konuşan kaynaklara göre buluşmanın düzenlenmesini Orban talep etti. İki lider ilk olarak Trump’ın başkan olduğu dönemde iyi bir ilişki geliştirdi ve Trump da 2022’de dördüncü dönemi için aday olan Orban’ı destekledi. Orban’ın da buna karşılık olarak ABD’deki seçimlerde Trump’ı desteklediği aşikar.

Zira Orban yaptığı yakın tarihli bir konuşmada “2024 yılı bir dönüm noktası olabilir. Brüksel’de, Amerika’da, Hindistan’da ve bir düzine başka yerde insanlar küresel ekonomik dönüşüm eşliğinde parçalanan buz kütlelerinde hangi liderliği istediklerine karar verecek. Bu yıl bir süper seçim yılı olacak” demiş ve yaklaşan ABD seçimleri için şöyle konuşmuştu:

“Başka ülkelerin seçimlerine karışamayız ama Başkan Donald Trump’ın Beyaz Saray’a döndüğünü ve Avrupa’nın doğu yarısında barışı sağladığını görmeyi çok isteriz. Amerika Birleşik Devletleri’nde bir başka ‘Yeniden Büyük Amerika’ başkanlığının zamanı geldi.”

Trump’tan benzer karşılık: Avrupa’da büyük bir lider var

Demokrasinin altını oymakla eleştirilen ve iktidarın barışçıl bir şekilde Biden’a devrini yasadışı yollarla engellemeye çalıştığı iddiasıyla yargılanan Trump, Orban’la benzer bir göçmen karşıtı politikayı benimsiyor. Son aylarda yaptığı konuşmalarda yasadışı göçmenlerin ülkenin “kanını zehirlediğini” söylemeye başlayan eski başkan, beyazların üstünlüğü ve Hitler’in yankılarını taşıyan bir dil kullandığı için eleştirilince bu söylemini adeta ikiye katladı.

Trump, yönetimi altındaki Macaristan’da demokrasinin gerilemesi nedeniyle eleştirilen ve savaşın başından bu yana Ukrayna aleyhinde açıklamalar yapan Orban’ı sık sık “büyük bir lider” olarak tanımlıyor. Hatta geçen ay yaptığı bir konuşmada “Avrupa’da büyük bir adam, büyük bir lider var; Viktor Orban. Kendisi Macaristan’ın başbakanı. Çok büyük bir lider, çok güçlü bir adam. Bazı insanlar onu sevmiyor çünkü çok güçlü” dedi.

Anketler yeni başkan Trump diyor

ABD tarihinin en kritik seçimlerden birinin yaşanacağı Kasım ayı için Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump arasında çetin bir çekişme var. Marquette Hukuk Fakültesi’nin anketi çekişmenin boyutlarını gözler önüne serdi. Anketten seçimi Cumhuriyetçi Parti’den eski Başkan Donald Trump’ın kazanacağı sonucu çıktı. Fakülte 5 ila 15 Şubat arasında gerçekleştirdikleri anketin verilerini paylaştı.

Anket kayıtlı seçmenler baz alındığında Trump’ın yüzde 51, Biden’ın ise yüzde 49 oranında oy alacağını gösterdi. Olası seçmenlerin baz alındığı senaryoda ise Trump’ın oyu bir puan artıp yüzde 52’ye çıkarken Başkan Biden’ın oyu bir puan azalarak yüzde 48’e düştü.

Ankete katılanlar başkan adayının ABD’nin eski Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi ve eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley olursa Cumhuriyetçi Partiyi yüzde 58 oranında destekleyeceklerini söylerken bu denklemde Biden’ın oyları yüzde 42’ye indi.

Cumhuriyetçi Parti’nin kendi başkan adayını belirlemesiyle ilgili soruya ise kayıtsız seçmenlerin yüzde 73’ü “Trump,” yüzde 15’i “Haley” cevabı verdi. Demokratların ön seçimiyle ilgili anket sorusunda Biden’ı tercih edenler yüzde 66’lık üstünlük sağlasa da yüzde 27 oranında seçmen kararsız.

Seçmenler göç, sınır güvenliği ve ekonomi alanlarda Trump’a, kürtaj politikası, sağlık ve sosyal güvenlik hizmetleri konusunda ise Biden’a güvendiklerini söylüyor.

454 milyon dolar ceza yiyen Trump işi 100 milyona çözme peşinde454 milyon dolar ceza yiyen Trump işi 100 milyona çözme peşinde

Güney Carolina da cepte: Trump, Haley'nin eyaletini de rahat kazandıGüney Carolina da cepte: Trump, Haley’nin eyaletini de rahat kazandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.