Biden imzayı attı, ABD’de hükümet bu sefer de kapanmadı

ABD Başkanı Biden 1,2 trilyon dolarlık bütçe tasarısını imzalayarak hükümetin kapanmasının önüne geçti. "ABD'ye yatırım yaptım" diyen Biden'a anketler yine "Trump" cevabını verdi.

Ekonomi 24 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden / Fotoğraf: AA

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden bütçe tasarısını imzaladı. Böylelikle federal hükümetin kapanması engellenmiş oldu. Biden ABD Senatosunca kabul edilen 1,2 trilyon dolarlık bütçe tasarısını imzaladıktan sonra konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bütçe tasarısının federal hükümetin kapanmasını engelleyeceğinin altını çizen Biden bunun ABD halkına da yatırım yaptığını, ekonomiyi ve ulusal güvenliği güçlendirdiğini söyledi. Biden bütçe tasarısı üzerindeki anlaşmanın uzlaşma sonucu ortaya çıktığını, bu nedenle hiçbir tarafın tüm istediklerini elde edemediğini ifade etti.

Anlaşmanın Amerikan halkı için iyi haber olduğunu kaydeden Biden ulusal güvenlik için ilave bütçe ile sınır güvenliği anlaşmasının da onaylanması gerektiğine işaret etti. Biden’ın imzasıyla 1,2 trilyon dolarlık bütçe tasarısı yasalaşmış oldu.

ABD Senatosu federal hükümetin kısmen kapanmasını önleyecek 1,2 trilyon dolarlık bütçe tasarısını gecikmeli kabul etmişti. Oylamada 1,2 trilyon dolarlık bütçe tasarısı 24’e karşı 74 oyla gecikmeli de olsa kabul edilmişti.

Biden güvenlik konusunda halkın tepkisiyle karşı karşıya

ABD Kasım ayında ülke tarihinin belki de en çekişmeli seçimlerinden birine sahne olacak. Seçimlerde öne çıkan esas konu da sınır güvenliği. Seçmenlerin çoğu ABD paralarının iç güvenlik meselelerinden ziyade yabancı ülkelerdeki çatışmalara harcanmasına tepkili. ABD’deki anket sonuçları bu zamana kadar ağırlıklı olarak Trump’ı gösterdi. Nedeni göç ve ulusal güvenlik olsa da son yapılan anket halkın dış ticarette de “Trump” dediğini ortaya koydu.

YouGov araştırma şirketinin yaptığı ankette ABD’li 1000 yetişkine Biden ve Trump’ın dış ticaret politikalarına ilişkin sorular soruldu. Anket sonuçlarında katılımcıların yüzde 42’sinin Trump’ın dış ticarete bakışını onayladığı belirtilirken Biden’ı destekleyenlerin oranı yüzde 31 oldu.

Katılımcıların yüzde 44’ünün Trump’ın gümrük vergilerini artıracağını düşündüğü ankette yüzde 29’unun Biden’ın vergileri değiştirmeyeceği görüşünde olduğu ifade edildi.

Trump’ın Çin’den gelen ürünlerin gümrük vergisini yüzde 60 artırma taahhüdü sorulduğunda katılımcıların yüzde 38’i bu yaklaşımı desteklediğini ifade ederken yüzde 35’i karşı olduğunu bildirdi. Öte yandan katılımcıların yüzde 42’si Çin ile “ticaret savaşında” ABD’nin daha kötü etkileneceğini belirtirken yüzde 30’u Çin’in daha olumsuz etkileneceğini düşünüyor.

Anketlerde Trump, bağışlarda Biden öndeAnketlerde Trump, bağışlarda Biden önde

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.