Trump’tan Hitler’i anımsatan söylem: ‘Göçmenler kanımızı kirletiyor’

ABD'nin bir sonraki başkanı olmaya talip eski lider Donald Trump, Durham'daki seçim mitinginde göçmenlerden, "Kanımızı kirletiyorlar" diye bahsetti. Rus lider Putin'den alıntı yapan Trump, Macar lider Orban ve Kuzey Koreli lider Kim'i övdü.

Dünya 17 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Trump'ın mali sıkıntıları nedeniyle inişe geçen hisseler, yeni hisse satışı için resmi başvuru yapıldığının ortaya çıkasının ardından pazartesi günü yüzde 12 oranında değer kaybetti.

ABD’de 2024 başkanlık seçimleri için adaylar destekçileriyle bir araya gelmeye başladı. ABD’nin eski Başkanı ve 2024 seçimleri için Cumhuriyetçi Parti içinden adaylığını koyan Donald Trump cumartesi günü Durham’daydı. Eski başkan mitingde bir yandan göçmenleri hedef alırken diğer yandan da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözlerinden alıntı yaptı

Trump sadece birkaç hafta önce Amerika’daki beyaz sağcıların hoşlanmadığı kesimler için “haşarat” demişti. Eski lider New Hampshire’de düzenlediği son mitingde “komünistlerin, Marksistlerin, faşistlerin ve Amerika sınırları içinde haşarat gibi yaşayan, yalan söyleyen, çalan ve seçimlerde hile yapan radikal solcu haydutların kökünü kazıma” tehdidi savurmuştu.

Cumhuriyetçi lider “haşarat” lafı için eleştiri topuna tutulmuştu ancak bu yeterli olmamış olacak ki söyleminin sertliğini bir kat artırdı. Durham’daki mitingde göçmenlerin “Amerika’nın kanını zehirlediğini” söyleyen Trump “Bunlar ülkemizin kanını zehirliyor. Yaptıkları tam olarak bu. Sadece Güney Amerika’da değil, dünyanın her yerinde akıl hastanelerini ve hapishaneleri zehirliyorlar. Afrika’dan, Asya’dan dünyanın her yerinden ülkemize geliyorlar” dedi.

Trump’ın “Ülkemizin kanını zehirliyorlar” söylemi miting öncesi medyaya dağıtılan konuşma metninde yokmuş. Dolayısıyla söylemin planlı mı yoksa Trump’ın ağzından aniden mi kaçtığı belli değil.

Trump’ın sözleri Hitler’i anımsattı

Böylelikle Trump, beyaz üstünlükçü söylemi yansıttığı için geniş çevrelerde tepkiyle karşılanan “zehirli kan” ifadesini ikinci kez kullanmış oldu. Trump, ikinci kez Beyaz Saray’a gelirse yasa dışı göçü engelleme, yasal göçü ise kısıtlama sözü verdi. Mevcut ABD Başkanı Joe Biden, ekim ayındaki bir açıklamasında 2024 seçimlerinde rakibi olmasına kesin gözüyle bakılan Trump’ın Nazi Almanyası’nda kullanılan dili kullanmaya başladığını söylemişti.

Yale Üniversitesi’nde profesörlük yapan ve faşizm üzerine bir kitap yazan Jason Stanley, Trump’ın bu dili tekrar tekrar kullanmasının tehlikeli olduğunu söylüyor. Stanley, Trump’ın sözlerinin “Kavgam” kitabında “Alman kanının Yahudilerce zehirlendiğini” yazan Nazi lideri Adolf Hitler’in söylemini yansıttığını söylüyor. “Trump şimdi mitinglerinde bu kelimeleri tekrar tekrar dile getiriyor. Bu da tehlikeli söylemlerin tekrarlanması, normalleşmesi ve tavsiye edildiği bir hava yaratıyor” diyen Stanley, “Bu, ABD’deki göçmenlerin güvenliğini tehlikeye atan son derece endişe verici bir konuşma” diye devam etti.

Trump’ın kampanya sözcüsü Steven Cheung ise söylemlerin hatalı olduğunu düşünmüyor. Eski başkanın kullandığı dili hedef alan eleştirileri “saçma” olarak değerlendiren Cheung, benzer dilin “kitaplarda, haber yazılarında ve televizyonda yaygın olduğunu” savunuyor. Cumartesi günkü hadiseden sonra Cheung’a bir kez daha Trump’ın söylemleri sorulmuş ama kampanya sözcüsü buna cevap vermek yerine üniversitelerdeki protestolara değinmeyi tercih etmiş. Cheung, medya ve akademinin “tehlikeli bir hale gelen antisemitik ve Hamas yanlısı söylemlere güvenli bir sığınak sunduğunu” iddia etti.

Trump’ın sözlerine Cumhuriyetçilerden bile tepki geldi. Eski New Jersey valisi, Cumhuriyetçi başkan aday adayı Chris Christie, CNN’e verdiği demeçte, “Trump iğrenç biri. Hem ekonomi hem de dünyanın dört bir yanındaki çatışmalardan bunalmış, stres altındaki Amerikalılara sadece muhatabının anlayacağı göndermeler yapıyor. Yaşananların suçunu bizlere benzemeyen yerlerden gelen insanların üstüne yıkıyor” dedi.

Trump’ın Cumhuriyetçi kanattaki en açık sözlü rakibi olan Christie, Cumhuriyetçi siyasetçileri Trump’ın mesajlarına “robot gibi inanmak”la suçladı ve eski lideri “Amerikan siyasi sistemindeki bir zehir” olarak tanımladı.

Putin’den alıntı yaptı, Orban’ı övdü, Kim’e ‘Çok iyi insan’ dedi

Mitinge damgasını vuran tek konu göçmenler değildi. Trump, konuşması sırasında Putin’in Amerikan siyaseti hakkındaki yorumlarına değindi, Macaristan Başbakanı Victor Orban’ı övdü.

Erotik film yıldızına verdiği sus payını seçim harcamaları arasında göstermek, gizli belgeleri saklamak ve 2020 seçim sonuçlarında hile yapıldığını savunarak kongre baskınına sebep olmak suçlarından yargılanan Trump hakkındaki tüm suçlamaların siyasi amaçlı olduğu fikrine katıldığını belirten Putin, “Başkalarına demokrasi dersi vermeye çalışan Amerika’nın siyasi sisteminin çürümüşlüğünü görüyoruz” eleştirisi yapmıştı. Trump, Putin’in sözlerini hatırlatarak, “Herkes bize gülüyor” dedi.

Trump, “son derece saygın bir insan” olarak nitelendirdiği Orban’ın kendisi hakkında, “Batı dünyasını kurtarabilecek adam” demesini de memnuniyetle karşıladığını belirtti. Hızını alamayan Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un da “çok iyi bir insan” olduğunu söyleyerek, “Şu anki yönetimden pek hoşlanmıyor ama benden hoşlanıyor” dedi. 

Trump: Sadece ilk gün diktatör olacağımTrump: Sadece ilk gün diktatör olacağım

ABD'de seçim anketi: Trump rövanş maçından tarihi zaferle çıkabilirABD’de seçim anketi: Trump rövanş maçından tarihi zaferle çıkabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.