ABD’de protesto ‘tufanı’: Köprü kapatıldı, onlarca kişi gözaltında

ABD'nin İsrail desteği ülkede tansiyonu yükseltmeye devam ediyor. APEC Zirvesine ev sahipliği yapan San Francisco'da protestocular Gazze için ateşkes çağrısı yapmak için körfez köprüsünü trafiğe kapattı.

Dünya 17 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından İsrail’in misilleme olarak başlattığı saldırıların savaşa dönmesi üzerinden 42 gün geçti. 42 gün boyunca süren saldırılarda Gazze Şeridi’nde 4 bin 710’u çocuk ve 3 bin 160’ı kadın olmak üzere 11 bin 500 kişi öldürüldü. İsrail de 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

Okul, hastane ve nice kurum binasının hedef alındığı İsrail’in saldırılarına yönelik uluslararası tepkiler ve ateşkes çağrıları devam ediyor. Ancak İsrail ve başta ABD olmak üzere bazı Batı ülkeleri “insani mola” konusunda ısrarcı. Günde yalnızca dört saat insani mola uygulama kararı alan İsrail bu kararın hemen ardından saldırılara kesintisiz devam ederken en son yaşanan olayla gözler Gazze’nin en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi’ne çevrilmişti. Şifa Hastanesine baskın yapan İsrailli askerler oda oda gezerek sağlık çalışanlarını ve hastaları sorguya çekmişti. Şimdi de hastanenin tahliyesi için müzakereler devam ederken dünyanın dört bir yanında Gazze için protestolar devam ediyor.

Bu gösterilerin en dikkat çektiği yer de İsrail’in en yakın müttefiki ABD. ABD’nin başkenti Washington’da Kongre binasının yanında düzenlenen ateşkes protestolarının ardından gözler bu kez de San Francisco’da. Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu’na ev sahipliği yapan San Francisco’da Gazze için ateşkes çağrısı yapan göstericiler Körfez Köprüsü’nün bir kısmını trafiğe kapattı. Forum nedeniyle günde 260 bin aracın geçtiği köprüde trafiğin durmasına neden olan gösterilerde birçok kişi aracından inip “Soykırımı durdurun”, “Acil ateşkes” yazılı pankartlar açtı.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı protestoda insan zinciri oluşturuldu ve oturma eylemi düzenlendi. Bazı protestocular da üstünde “ateşkes” yazan beyaz örtüleri kefen gibi örterek yere uzandı. Protestocular bu eylem biçimiyle Gazze’de öldürülen sivilleri betimledi. Aynı zamanda protestocular ateşkes çağrısının yanı sıra ABD’nin İsrail’e askeri yardımının durmasını talep etti.

‘Biden ve Harris’in şehirde olmasına izin veremeyiz’

The Guardian’ın aktardığına göre polis 200 göstericiden 50’sini gözaltına aldı. Gözaltına alınan protestocuların araçları da köprüden çekicilerle kaldırıldı. San Francisco Chronicle’a konuşan Kaliforniya otoyol devriyesinden bir yetkili protestoculara yöneltilecek suçlamaların belli olduğunu söyledi. Teşkilatın bir sözcüsü gazeteye en az 50 kişinin tutuklandığını, muhtemelen 20 kadar kişinin daha tutuklanacağını aktardı.

Bir protestocu yaptığı açıklamada “Ateşkes talep ediyoruz ve bu mesajı ilettiğimizi düşünüyorum. Rahatsızlık verdiğimiz için çok üzgünüz. Biden ve Harris’e oy verenlerin yüzde 80’i ateşkese inanırken Biden ve (Başkan Yardımcısı Kamala) Harris’in şehirde olmasına izin veremeyiz” dedi.

Protesto Gazze’de yaşananlara karşı ABD genelinde Washington yönetiminin Tel Aviv desteğine artan tepkileri takiben gerçekleşti. Los Angeles, Seattle, Washington ve New York’ta son günlerde ateşkes çağrısı yapan kitlesel protestolar artarak sürüyor.

San Francisco da APEC zirvesi nedeniyle gergin günler geçiriyor. San Francisco’daki Moscone Merkezi APEC zirvesinin başlangıcından bu yana birçok protestoya sahne oldu. Köprünün protestocularla kapatıldığı saatlerde Biden’ın konuşma yapması bekleniyordu. Protestocular APEC zirvesine karşı olduklarını dile getirmek için Çarşamba günü de konferans merkezinin etrafındaki sokaklarda polisle karşı karşıya geldi. APEC katılımcılarının geçişini engelleyen protestocular iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik ve Gazze Şeridi’ndeki İsrail saldırıları için seslerini duyurmaya çalıştı.

APEC nedeniyle şehirde yaşanan gerilim protestocular ve polisin karşı karşıya gelmesiyle de sınırlı kalmadı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in destekçileri Şi’nin San Mateo’daki Filoli malikanesinde Biden ile görüşmesinin ardından sahneye çıkacağı Hyatt Regency San Francisco’nun önünde toplandı. Şi destekçileri Tibet’in bağımsızlığını savunan protestocularla karşı karşıya gelince tansiyon yükseldi. Göstericiler arasında yaşanan kavgada birçok kişi yaralandı.

ABD’nin İsrail’e desteği

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu / 18.10.2023 İsrail

Başkan Joe Biden yönetimi 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail kasabalarına saldırısının ardından İsrail’in kendini savunma ve Gazze Şeridi’nden Hamas’ı çıkarma hakkını desteklediğini açıkça söylemişti. Biden’ın bu sözleri ardından Washington Ukrayna desteğini ikinci plana atıp İsrail için kolları sıvamıştı. Gündemde ise yıllık üç milyon dolardan fazla askeri yardıma ek yapılması konusu vardı. Yani İsrail’e mühimmat ve teçhizat taşıyan onlarca askeri nakliye uçağı gönderilmesi ve maddi yardım.

ABD 7 Ekim’den sonra İsrail’e uçak gemileri ve bu gemilere bağlı savaş gemileri, muhrip ve diğer deniz unsurları gönderdi. İsrail ile istihbarat ortaklığını güçlendiren Washington’dan Tel Aviv’e askeri danışmanlar da geldi.

ABD bunların yanısıra uluslararası toplumda yükselen “Ateşkes” çağrılarını bastırmak için “insani mola” kavramını ortaya attı ve ateşkesin Hamas’ın lehine olacağını öne sürdü. Bu da İsrail’in savaştaki diplomatik kozunu sağlama almış oldu.

ABD’nin İsrail’e verdiği bu destek Ortadoğu’daki askeri üslerinin hedef haline gelmesine neden olurken ülke içinde de ciddi sıkıntılara yol açtı. Hem de kritik bir dönemde. Çünkü Biden yönetimi yaklaşan 2024 seçimleri için de oval ofise talip.

Tel Aviv tavrı Kongre’de ve ABD sokaklarında büyük tepki çekmeye başlayınca Biden yönetimi bir nebze de olsa geri adım attı ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’dan uluslararası hukuka uymasını talep etmeye başladı. Netanyahu ABD’nin fikir babası olduğu “insani mola”yı dört saatlik periyotlarla uygulayacaklarını açıklayınca da Biden hayal kırıklığını dile getirmek zorunda kaldı. Ancak Biden hükümeti söylemini bir nebze değiştirmiş olsa da ateşkes konusunun mümkün olmadığı görüşünde ısrarcı. Bu sebeple hem kendi partisinde hem de ülke genelinde tepki görmeye devam ediyor.

ABD’de de hemen her gün ateşkes talebiyle protesto gösterileri düzenleniyor.

ABD kaynıyor: Kongre yakınında ateşkes gösterisi, Demokratlardan Biden'a eleştiri mektubuABD kaynıyor: Kongre yakınında ateşkes gösterisi, Demokratlardan Biden’a eleştiri mektubu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.