ABD’de seçim anketi: Yarış başa baş ancak halk Biden’ı istemiyor

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için düzenlenen ankette yarışın CNN münazarasına rağmen başa baş olduğu görüldü. Fakat ankete göre halkın yüzde 67'si Biden'ın aday olmamasını istiyor.

Dünya 12 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Biden ve Trump 5 Kasım'da sandıkta karşı karşıya gelecek. / Fotoğraf: AA

28 Haziran’da CNN tarafından düzenlenen ve büyük merakla beklenen münazarada, ABD Başkanı Joe Biden ile eski Başkan Donald Trump karşı karşıya geldi. Münazara, Biden’ın sağlık durumuna dair endişeler ve adaylıktan çekilmesi yönündeki çağrılarla gölgelendi.

Münazara sırasında Biden, ekonomiyle ilgili bir soruya cevap verirken birkaç saniye donup kaldı. Bu an, Biden’ın yaşına ve ikinci bir dönem için uygun olup olmadığına dair tartışmaları alevlendirdi. Biden’ın düşük enerjili performansı hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi kesimlerde endişelere yol açtı. Trump, Biden’ın yavaş yanıtlarını vurgulayarak “Ne dediğini gerçekten bilmiyorum ve sanırım o da bilmiyor” şeklinde eleştiride bulundu​.

Biden’ın sahnedeki performansı, özellikle Demokrat Parti içinde bazı kesimlerden adaylıktan çekilmesi yönünde çağrılara neden oldu. Bu kesimler başkanın ilerleyen yaşı ve sağlık durumunun, başkanlık görevini etkin bir şekilde sürdürüp sürdüremeyeceği konusunda şüphelerini dile getirdi. Bazı sağlık uzmanları, Biden’ın bilişsel yetenekleri hakkında açık endişelerini ifade etti ve onun sağlık durumunun daha fazla tartışılması gerektiğini belirtti​.

Öte yandan Trump’ın performansı genellikle daha enerjik ve kontrollü olarak değerlendirildi. Ancak, Trump’ın da bazı kesimlerde hala tartışmalı bir figür olduğu ve bombastik tarzının, özellikle ılımlı ve kararsız seçmenler arasında endişe yarattığı belirtildi​.

Münazaranın ardından yapılan anketlerde, Biden’ın performansının seçmenler üzerindeki etkisinin negatif olduğu ve Trump’ın ise daha olumlu bir izlenim bıraktığı ortaya çıktı. Bu durum 5 Kasım’da yapılacak 2024 Başkanlık Seçimleri öncesinde Biden’ın kampanyasında önemli bir dönüm noktası olabilir​.

CNN Biden-Trump debate draws 51.3 million TV viewers - Los Angeles Times

Biden ve Trump arasındaki CNN münazarasından bir kare. / Fotoğraf: Los Angeles Times

Adaylıktan çekilme çağrıları bitmiyor

Biden-Trump münazarasının ardından ABD Başkanı Joe Biden’a yönelik sağlık endişeleri ve adaylıktan çekilme çağrıları arttı. Özellikle Demokrat Parti içindeki bazı önemli isimler, Biden’ın yaşının ve sağlık durumunun başkanlık görevini sürdürebilmesi konusundaki endişelerini dile getirdi.

Eski Demokratik Ulusal Komite başkan yardımcısı R.T. Rybak, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Eğer bu seçimi kaybedersek ve gerekli adımları atmazlarsa, tarih onları affetmeyecek” ifadelerini kullanarak, Biden’ın çekilmesi gerektiğini savundu. Rybak, Michigan Valisi Gretchen Whitmer gibi alternatif adayların başarılı olabileceğini belirtti​.

New York Times ve diğer büyük medya kuruluşları da Biden’ın münazaradaki performansını eleştirerek, adaylıktan çekilmesini önerdi. Bu çağrılar, Biden’ın düşük enerjili performansı ve yavaş tepkileri nedeniyle daha da yoğunlaştı​.

Biden ise bu eleştirilere karşı kararlı bir duruş sergileyerek adaylıktan çekilme niyetinde olmadığını vurguladı. Biden’ın kampanya ekibi, yaşananların sadece kötü bir an olduğunu belirterek başkanın sağlığına dair endişeleri reddetti​.

Bu gelişmeler Biden’ın 2024 seçimlerine yönelik adaylığını ve Demokrat Parti içindeki dinamikleri yeniden gündeme taşıdı. Parti içindeki bölünmeler ve Biden’ın sağlık durumu, önümüzdeki süreçte seçim kampanyasının önemli konuları olmaya devam edecek gibi görünüyor.

New York Times editorial board urges Biden to withdraw from presidential  race due to health concerns

ABD Başkanı Joe Biden sık sık gafları ve sağlık sorunlarıyla gündeme geliyor. / Fotoğraf: AA

Dev anket: Adaylar arasında fark sadece 1 puan

ABC News, Washington Post ve Ipsos’un 5-9 Temmuz tarihleri arasında 2 bin 431 katılımcı ile gerçekleştirdiği anket, Biden’ın adaylıktan çekilme tartışmaları ve Trump karşısındaki durumunu ortaya koydu.

Katılımcıların yüzde 85’i Biden’ın ikinci dönem başkanlık için “çok yaşlı” olduğunu belirtirken, yüzde 67’si adaylıktan çekilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi. Geçen yıl aynı anket, Biden’ın yaşını sorun edenlerin oranını yüzde 68 olarak göstermişti. Trump’ın yaşlı olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 44’ten yüzde 60’a yükseldi.

Bugün seçim olsa Biden yüzde 46, Trump ise yüzde 47 oy alacaktı. Biden yerine Kamala Harris’in aday olması durumunda ise Harris yüzde 49, Trump yüzde 46 oy alıyor. Nisan ayında yapılan bir ankette Trump yüzde 46, Biden yüzde 44 oy oranına sahipti.

Bu sonuçlar Biden’ın yaşına rağmen Trump’a karşı ciddi bir zarar görmediğini gösteriyor.

Bu arada Washington’da son gününe giren NATO Zirvesi’nde gözler bu gece rakibi Donald Trump’la zayıf münazara performansının ardından baskı altında olan Biden’ın düzenleyeceği basın toplantısına çevrildi. Ukrayna’ya destek, Çin’e karşı ortaklıklar ile ittifakın savunma kabiliyetine odaklanılan zirvede bir taraftan da gözler Biden’ın üzerinde olmaya devam ediyor. NATO üyesi 32 lidere ev sahipliği yapan Biden’ın, bugün düzenleyeceği basın toplantısında nasıl bir performans sergileyeceğinin ise seçim yarışının geleceği açısından büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

Sağlık tartışmalarından illallah eden Biden sesini yükseltti: Kurultayda çıkın karşıma!Sağlık tartışmalarından illallah eden Biden sesini yükseltti: Kurultayda çıkın karşıma!

Biden NATO'dan bile yaşlı: 75'inci yıl zirvesi onu mu kurtaracak, Ukrayna'yı mı?Biden NATO’dan bile yaşlı: 75’inci yıl zirvesi onu mu kurtaracak, Ukrayna’yı mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.