ABD’de Türkiye karşıtı senatörün başı belada: Rüşvetle suçlanıyor

ABD Kongresi'nde, Türkiye karşıtlığıyla öne çıkan, F-16 satışını engellemeye çalışan New Jersey'nin Demokrat Partili Senatörü Bob Menendez ve eşi, federal savcılar tarafından rüşvet almakla suçlanıyor. Menendez'in evinde 100 bin dolarlık iki altın külçe ve 480 bin dolar nakit para ele geçirildi.

Dünya 23 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Yunanistan'a yakınlığıyla bilinen Menendez, 27 Ağustos 2021'de Devlet Nişanı'yla onurlandırılmıştı.

ABD Kongresi’nin, en çok ses getiren faaliyetleri Türkiye karşıtı tavır içeren mektup ve teklifleri olan Demokrat Parti’nin New Jersey Senatörü Bob Menendez ve eşi, rüşvet almakla suçlanıyor.

New York Güney Bölge Federal Mahkemesi’ne sunulan 39 sayfalık iddianamede, Menendez ve eşi Nadine Arslanian’a, New Jersey’li iş insanlarıyla girdiği ilişkilerde rüşvete karışma suçlamaları yöneltildi. Bir yıldan uzun süren soruşturma kapsamında Federal savcılar, Menendez’in evinde arama gerçekleştirdiler ve 100 bin dolarlık iki altın külçe ve 480 bin dolarlık gizli nakit para ele geçirdiler.

İddianameye göre Menendez, senatörlük makamını kullanarak altın ve nakit para dışında usulsüz şekilde mortgage ödemeleri, usulsüz iş tazminatı ve lüks araç sahibi olma gibi yolsuzluk işlerine de bulaşmış durumda.

Bu, Menendez’in ilk suçlanışı değil. 10 yıl içinde ikinci kez yolsuzlukla suçlanan Menendez, Senato Tarih Ofisi’ne göre ABD tarihinde iki ayrı iddiayla suçlanan ilk senatör olarak da kayıtlara geçti.

69 yaşındaki Menendez, 2006’dan beri görevde ve 2024 ABD Başkanlık Seçimi’nde yeniden Kongre için Demokrat Parti’den aday olması bekleniyor.

Menendez’in iddianamesinde neler olduğunua gelecek olursak, New Jersey eyaleti Senatörü, FBI ve ABD Vergi Dairesinden müfettişlerce, bankacılık suçlarından davası süren emlak devi ve eski banka yöneticisi Fred Daibes’ten Adalet Bakanlığı’ndak bağlantılarını kullanmak karşılığında rüşvet almak şüphesiyle soruşturuluyordu.

Menendez’in, evinden çıkan külçe altın ve nakit para ile lüks hediye şeklindeki rüşvetleri eşi Nadine Arslanian aracılığıyla kabul ettiği belirtiliyordu.

Mısırlı firmanın şüphe uyandıran atağı

Ayrıca senatöre karşı yürütülen soruşturmalar arasında, sektörde tecrübesi olmamasına karşın ABD genelindeki helal sertifikasyonunu üstlenen Mısır merkezli startup firması IS EG Halal‘den ihaleyi kazanması karşılığında rüşvet aldığı da kaydediliyordu. 2019’da birçok şirketin kontratları aniden iptal edilirken, IS EG’in dünya çapında helal et sertifikası almak üzere Mısır ile özel bir sözleşme yapması da bu konuda şüphe uyandırmıştı.

İhalenin kamuoyunda tartışılmasıyla IS EG’in sahipleri ile Menendez’in eşinin arkadaş oldukları ortaya çıkmış ve Menendez’in her yıl Mısır’a milyonlarca askeri yardıma onay veren Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olmasının ilgili sözleşmenin yapılmasında etkili olduğu tartışmalarını beraberinde getirmişti.

2015’te aldığı görkemli hediyeler

ABD’li senatör 2015’te de ayrıca Floridalı bir göz doktorundan başta özel jetle seyahat, Paris’te 5 yıldızlı bir otelde 3 gün konaklama olmak üzere 600 bin doların üstünde hediyeler kabul etmekten dolayı suçlanmıştı. 2015’teki suçlamayla ilgili dava sürerken, Kasım 2017’de, jürinin rüşvet, dolandırıcılık ve komplo gibi suçlamalar nedeniyle çıkmaza girmesi ve hakimin bazı suçlamaları reddetmesi üzerine savcılar davayı bırakmıştı.

Marka hareketi: Türkiye karşıtlığı

Küba kökenli göçmen bir ailenin oğlu olan Bob Menendez, ABD Kongresi’nde Türkiye karşıtlığı ve Rum ile Ermeni lobisine yakınlığıyla biliniyor. Kongre’de yabancı ülkelere yapılacak askeri yardımlar üzerinde söz sahibi olan Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin Başkanı olması ve ABD tarafından Türkiye’ye F-16 satışına karşı çıkmasıyla adından sık sık söz ettiren Menendez, Türkiye’nin Akdeniz ve Ege’deki politikalarından rahatsızlığını da gündeme getiriyor.

Menendez, 25 Ağustos’ta, Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi tarafından Rumların mücadelelerine katkı ve Helenizm’e hizmetlerinden dolayı Havari Barnabas Altın Madalyası ödülüne layık görülmüştü.

F-16 satışında Menendez engeli devam ediyorF-16 satışında Menendez engeli devam ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.