ABD yönetimi, F-16’ların modernizasyon kitlerini Türkiye’ye satmak için Kongre’ye bildirim yaptı
ABD Ulusal Hava Muhafızları mensubu 21 yaşındaki Jack Teixeira'nın Discord'dan yaydığı çok gizli belgelerden her gün yeni bir şeyler öğrenmeye devam ediyoruz. Bu sefer de Ukrayna'nın SDG bağlantısı ve Çin'in siber silah ürettiği istihbaratları ortaya çıktı.
ABD Ulusal Hava Muhafızları’ndan 21 yaşındali Jack Teixeira’nın arkadaşlarına çalım satmak için bir Discord sunucusunda sızdırmaya başladığı belgeler hâlâ sıcak bir konu. Her güne yeni bir ABD istihbaratıyla başlıyoruz adeta. Bugünkü menüde Ukrayna’nın terör örgütü PKK’nın Suriye kolu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ilişkisi ve Çin’in ürettiği iddia edilen siber silahlar var.
Washington Post’ta yer alan haberde Ukrayna’nın askeri istihbarat örgütünün, SDG’den yardım alarak Suriye’deki Rus güçlerine gizli saldırı gerçekleştirmeyi planladığı belirtildi. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski bu operasyon planlarını Aralık 2022’de askıya aldı.
Belgelerde yer alan bilgilere göre saldırı planı askıya alınmasaydı, Ukrayna askeri istihbarat görevlileri Rusya’ya karşı planladığı saldırıda kendisiyle bağlantı kurulmaması için SDG’yi paravan olarak kullanacak ve saldırıları, bu terör örgütünün eğittikleri üyeleri gerçekleştirecekti.
Planın devamında ise Ukraynalı yetkililerin Rusya kuvvetlerine insansız hava araçları kullanarak saldırmayı amaçladığı iddiaları yer alıyor. Ukrayna ‘küçük’ saldırılar gerçekleştirmeyi ve saldırılarının odağına Rus paralı asker grubu Wagner’i almayı tasarlıyordu.
Ukrayna plan doğrultusunda SDG’yi eğitecekti. SDG’nin Rus askerlerine saldırı karşılığında Ukrayna’dan eğitim, hava savunma sistemi ve olaydaki rolünün gizli tutulacağına dair güvence istediği belirtiliyor. Bunun ötesinde Kürt bölgelerindeki Rus mevzilerine yönelik saldırıları da reddettiği kaydediliyor.
Belgede dillendirilen bir diğer iddia ise Türkiye’nin plandan haberdar olduğu ve saldırıların SDG kontrolündeki alanlarda yapılması taraftarı olduğu. ABD’li eski bir yetkili, Türkiye’nin SDG’nin askeri varlığını ortadan kaldırmayı istediğini söyleyerek, böyle bir saldırı sonucunda Rusya’nın gazabını Ukrayna ve SDG işbirliğine yöneltmesinin Türkiye’nin işine yarayacağı yönünde değerlendirmede bulundu.
Ancak Ukrayna bu planında Kürtler arası sınır kontrolü sorunu yaşanması ve operasyon merkezi kurma gibi lojistik zorlukların baş göstermesi gibi bir dizi dertle karşılaştı. Bunun üzerine ‘ABD baskısı, Ukrayna’nın kısıtlı İHA tedariki ve saldırıların başarılı olup olamayacağına duyulan şüphe’ planın askıya alınmasına yol açtı.
Sızdırılan belgelerde ortaya atılan bir başka iddia ise, Çin’in düşman uyduların ‘kontrolünü ele geçirmek’ amacıyla savaş sırasında uyduları veri sinyalleri veya gözetleme açısından kullanılamaz hale getirecek siber silahlar geliştirdiği konusu üzerine.
ABD, Çin’in düşman uydularını ‘inkar etme, istismar etme veya ele geçirme’ yeteneklerini geliştirme çabasının, Beijing’in kilit bir ‘savaş alanı’ olarak gördüğü bilgiyi kontrol etme hedefinin temel bir parçası olduğunu değerlendiriyor. Bu seviyedeki bir siber kabiliyet, Rusya’nın Ukrayna’da konuşlandırdığı mühimmatların çoğunun çok üstünde olacaktır.
İlk kez 1980’lerde geliştirilen bu saldırı türü, Tirada-2 gibi kamyonla taşınan sinyal bozucu sistemlerden benzer frekanslarda yayın yaparak alçak yörüngedeki SpaceX uyduları ile yerdeki terminaller arasındaki sinyalleri boğmaya çalışıyor. Tabii Çin’in planladığı siber saldırılar daha iddialı. Buna göre düşman uyduların operatörlerinden alınan sinyaller taklit edilerek uyduları yanıltıp ya tamamen ele geçirmek ya da savaşın kritik anlarında arızalanmalarını sağlamak amaçlanıyor.
Öte yandan Tayvan, uydu iletişiminin Ukrayna ordusu için ne kadar vazgeçilmez olduğuna dikkat çeken Tayvan, Çin’den gelebilecek bir saldırıya karşı koyabilecek bir iletişim altyapısı kurmaya çalışıyor. Buna göre kendi uydu sağlayıcısını kurmak için yatırımcılarla görüşüyor ve savaş ya da felaket durumunda bant genişliğini garanti altına almak için Tayvan’ın 700 noktasında hareketli uydu alıcıları deniyor.