ABD’den İran’a gözdağı: ‘Gökyüzünün Gazabı’ F-22’ler Ortadoğu’da

İsrail ve İran arasında tansiyon yükselirken ABD Ortadoğu'ya 'Gökyüzünün Gazabı' olarak anılan F-22 Raptor savaş uçaklarını gönderdi. ABD bu hamlesiyle olası bir saldırıya karşı İsrail'i korumayı, karşı saldırıda bulunmayı amaçlıyor olabilir.

Dünya 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
F-22 Raptor savaş uçakları. / Fotoğraf: Shutterstock

İran ve İsrail arasındaki gerilim Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye‘ye 30 Temmuz’da Tahran’da yapılan suikastle tehlikeli şekilde tırmandı. Suikastin İsrail’in hava saldırısıyla düzanlendiği iddiası bölgede zaten gergin olan durumu daha da karmaşık hale getirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Haniye’nin öldürülmesiyle ilgili İsrail’e yapılacak bir saldırıya ağır misilleme yapacağını söyledi. Netanyahu’nun bu sözleri İran ve başta Hizbullah olmak üzere müttefiklerinin tehditlerine uyarı niteliğindeydi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise İsrail’e karşı intikam yeminleri etti ve Haniye’nin öldürülmesine karşılık verileceğini belirtti. İran’ın bu misillemesinin sadece İsrail’e değil, aynı zamanda bölgedeki ABD üslerine de yönelik olabileceği konuşuluyor. Bu durumda, Hizbullah ve diğer İran destekli grupların da aynı anda harekete geçmesi olası gözüküyor. Bu gelişmeler, bölgede geniş çaplı bir çatışmanın fitilini ateşleyebilir ve diplomatik çözüm arayışlarını daha da zorlaştırabilir.

Bu suikast ve sonrasında yaşananlar Ortadoğu’daki zaten hassas olan dengeleri daha da bozmuş durumda. İsrail ve İran arasındaki bu son gerilim bölgeyi uzun süreli bir çatışmaya sürükleyebilir​.

F-22’ler bölgeye konuşlandırıldı

Ortadoğu’nun üstündeki bulutlar iyice ağırlaşırken ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) stratejik bir adımla bölgeye F-22 Raptor savaş uçakları konuşlandırdı. CENTCOM’un sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamaya göre F-22’ler, İran’ın ya da vekillerinin bölgedeki olası bir tırmanışını önlemek amacıyla bu hassas dönemde bölgeye intikal etti.

Bu gelişmenin arka planında Haniye’ye Tahran’da gerçekleştirilen suikast var elbette. ABD’nin bu adımı hem bölgedeki müttefiklerine bir güvence hem de potansiyel bir kriz durumunda caydırıcı bir güç olarak değerlendiriliyor.

Kaç F-22 konuşlandırıldığı veya hangi ülkelere yerleştirildiği gibi detaylar açıklanmasa da bu adımın İran’a net bir mesaj taşıdığı ortada. ABD bölgedeki askeri varlığını güçlendirerek İsrail’e olası saldırıyı önleme ve müttefiklerini koruma kararlılığını bir kez daha gösterdi.

Ortadoğu’nun kaderi bir kez daha büyük güçlerin stratejik hamlelerine bağlı gibi görünüyor. Bölgedeki dengeyi hangi tarafın bozacağı ya da koruyacağı ise merak konusu.

ABD Şayrat saldırısında hava üstünlüğünü F-22 ile sağlamış

Sadece ABD envanterinde bulunan F-22 hayalet savaş uçağı. / Fotoğraf: AA

Bu arada yerel basında yer alan haberlerde CENTCOM komutanı Erik Kurilla’nın İsrail’e geldiği bildirildi. Kurilla’nın ziyareti kapsamında İsrailli askeri yetkililerle bir araya gelmesinin beklendiği ifade edildi. Kurilla’nın bu hafta İsrail’e ikinci ziyaretini gerçekleştirdiğine dikkat çekildi.

F-22 Raptor, nam-ı diğer Gökyüzünün Gazabı

F-22 Raptor ABD’nin Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen beşinci nesil hava üstünlüğüne sahip bir savaş uçağı ve dünyadaki en gelişmiş ve ölümcül savaş uçaklarından biri kabul ediliyor. Hava kuvvetleri tarafından ‘Gökyüzünün Gazabı’ olarak anılan bu uçak yüksek manevra kabiliyeti, düşük radar izi (stealth) ve gelişmiş aviyonik sistemleriyle dikkat çekiyor.

Bu devasa uçaklar ABD Hava Kuvvetleri’nin hava üstünlüğü görevlerinde kritik bir rol oynuyor. Özellikle düşman hava savunma sistemlerinin yoğun olduğu bölgelerde etkinlik gösteriyor. Uçağın hem yüksek irtifada hem de düşük irtifada büyük bir hız ve çeviklikle görev yapabilme yeteneği onu benzersiz kılıyor.

ABD F-22’nin teknolojik üstünlüğünü korumak amacıyla bu uçağı başka ülkelere satmıyor. Raptor sınırlı üretimi ve yüksek maliyeti nedeniyle ABD’de bile Hava Kuvvetleri’nde belirli bir sayıda bulunuyor.

F-22, radar dalgalarını emen özel kaplaması ve düşük radar kesit alanı sayesinde düşman radarları tarafından tespit edilmesi son derece zor olan bir uçak. Bu onu özellikle düşman hava savunma sistemlerinden korunmada üstün kılıyor.

Bu uçaklar afterburner (art yakıcı) kullanmadan ses hızının üzerinde uçabiliyor ve bu yetenek süpersonik seyir olarak adlandırılıyor. Bu özellik uçağın hızlı bir şekilde hedefe ulaşmasını ve düşmandan kaçmasını sağlıyor.

F-22 entegre aviyonik sistemleri ve sensörleri sayesinde hava sahasında büyük farkındalık sağlıyor. Radar sistemi düşman uçaklarını ve füzelerini uzun mesafelerden tespit edip çoklu hedeflere aynı anda saldırabiliyor. Uçak hem hava-hava hem de hava-yer görevleri için çok çeşitli mühimmat taşıyabiliyor. İç silah yuvalarında AIM-120 AMRAAM ve AIM-9 Sidewinder füzeleri gibi modern hava-hava füzeleri taşıyor.

İran'ı engelleme çabaları sürüyor, İsrail Gazze'ye yeniden saldırı işareti verdiİran’ı engelleme çabaları sürüyor, İsrail Gazze’ye yeniden saldırı işareti verdi

ABD İsrail'i korumak için takviye kuvvet gönderiyorABD İsrail’i korumak için takviye kuvvet gönderiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.