ABD’den Putin raporu: Navalni’nin ölüm emrini vermedi

ABD istihbaratı Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle ilgili çarpıcı bir rapor hazırladı. Wall Street Journal'ın aktardığı rapora göre Navalni'nin ölüm emrini doğrudan Rus lider Vladimir Putin vermemiş.

Dünya 27 Nisan 2024
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus Muhalif Aleksey Navalni

Şubat ayında sürüldüğü cezaevindeki şüpheli ölümüyle gündeme gelmişti, Rus muhalif Aleksey Navalni. Navalni’nin ölümüne ilişkin birçok soru işareti hâlâ geçerliliğini koruyor ancak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) istihbaratının son raporuna göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin onun öldürülmesi emrini vermedi.

Navalni’nin sürüldüğü Kutup Kurdu Ceza Kolonisi’nde düşüp öldüğüne ilişkin haberler dünya manşetlerine taşınmış ve gözler Kremlin’e ve Putin’e çevrilmişti. Aleksey Navalni’ye yakın isimlerden Mariya Pevçik’in de “esir takası için ismi geçiyordu bu sebeple öldürdüler” çıkışıyla soru işaretleri de iyice artmıştı. Çünkü Pevçik, Navalni’nin esir takası ile serbest bırakılmasına karar verilmesinden sadece bir gün sonra Rus muhalifin öldüğüne dikkat çekmişti.

‘Tek şartım Rusya’ya asla dönmemesiydi’ demişti

ABD’nin yüksek tirajlı gazetelerinden Wall Street Journal da bu iddiaların ardından dikkat çekici bir istihbarat raporuna yer verdi. Gazete, şüpheli bir şekilde öldürülen 47 yaşındaki Navalni’nin ölüm emrini bizzat Putin’in vermediğinin ABD’li yetkililer tarafından düşünüldüğünü duyurdu. Navalni’nin ölümünden sonra uluslararası kamuoyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ölüm emrini verdiğini iddia etmişti. Kremlin iddiaları yalanlarken Putin ilk kez ismini andığı Navalni’nin ölümünün “üzücü” olduğunu söylemişti ve esir takası iddialarını da doğrulamıştı.

Putin Mart ayında yaptığı açıklamalarda Navalni’nin ölümünden günler önce Rus muhalif ile Batı’da tutuklu bulunan kişiler arasında bir takas yapılması fikrini kabul ettiğini söylemişti. Rus lider tek şartın Navalni’nin asla Rusya’ya dönmemesi olduğunu belirtmişti.

‘Emri Putin vermedi’

Wall Street Journal’a konuşan yetkililer, ABD istihbarat birimlerinin hazırladığı rapor ve inceleme sonucunda Putin’in Navalni’nin ölüm emrini vermediği sonucuna ulaşıldığını duyurdu.

Gazeteye göre rapor, Putin’in Navalni’nin ölümündeki suçluluğunu tartışmıyor; bunun yerine muhtemelen o anda bu emri vermediğine dikkat çekiyor. Kaynaklar, bulgunun istihbarat camiasında geniş çapta kabul gördüğünü ve aralarında Merkezi İstihbarat Teşkilatı, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü ve Dışişleri Bakanlığı’nın istihbarat biriminin de bulunduğu birçok kurum tarafından paylaşıldığını söyledi.

Haberde ABD raporundaki bu görüşün bazı Avrupa istihbarat teşkilatlarına iletildiği ancak Avrupalı güvenlik kaynaklarının bu bulgulara mesafeli yaklaştığı ifade edildi. Wall Street Journal’a göre Avrupalı ​​yetkililer, Putin’in Rusya’sı kadar sıkı kontrol edilen bir sistemde, başkanın önceden haberi olmadan Navalni’ye zarar gelmesini şüpheli buluyor.

Biden ve diğer liderler Putin’i sorumlu tutmuştu

ABD Başkanı Joe Biden ve diğer Batılı dünya liderleri, Kremlin’in Navalni’ye 2020’de suikast girişiminde bulunma ve çalışma kampına gönderilmesine dayanarak Putin’i sorumlu tutmuşlardı ve Navalni’nin ölümünü “cinayet” olarak nitelemişlerdi.

Biden, “Hiç kuşkunuz olmasın. Putin, Navalni’nin ölümünden sorumludur,” demişti.

Ancak ABD şimdi Navalni’nin ölümünün Putin tarafından planlanmadığına inanıyor. Navalni’nin müttefikleri ise Rus muhalifin ölümünde Kremlin’in sorumlu olduğu konusunda ısrarlı. Navalni’nin müttefiki olan Leonid Volkov yaptığı açıklamada, ABD istihbarat topluluğunun değerlendirmesini “saflık” olarak niteledi.

Volkov, Putin’in bu ölümden haberdar olmadığını iddia edenlerin “günümüz Rusya’sının nasıl işlediği hakkında hiçbir şey anlamadıklarının açık” olduğunu söyleyerek “Putin’in Navalni’nin öldürülmesini onaylamadığı fikri çok saçma” dedi.

Navalni'nin ekibinden Volkov'a çekiçli saldırı: Benden şnitzel yapmak istedilerNavalni’nin ekibinden Volkov’a çekiçli saldırı: Benden şnitzel yapmak istediler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.