ABD’den Türkiye’ye S-400 talebi: Ukrayna’ya gönder

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Rusya'dan alınan S-400'lerle ilgili olarak Türkiye'den bir talepte bulunduğunu söyledi. Bu talebe göre ABD, Türkiye'nin söz konusu hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya vermesini istedi.

Dünya 9 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Türkiye, Rusya'dan S-400 aldığı için F-35 programından çıkarılmıştı. Fotoğraf: AA

Türkiye, Rus yağımı S-400 hava savunma sistemlerini satın aldıktan sonra Pentagon Türkiye’yi F-35 savaş uçağı projesinden çıkarmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir Habertürk canlı yayınında hem F-35 hem de S-400’lerle ilgili açıklamalarda bulundu.

ABD’nin Türk hükümetinden Rusya’dan tedarik edilen S-400’leri Ukrayna’ya vermesini istediğini belirten Çavuşoğlu, “S-400’ün kontrolünü bize verin, biz inceleyelim. Kontrolünü başka yere verin gibi, doğrudan bizim egemenliğimizi ilgilendiren tekliflerde bulundu. Nerede kaldı bizim bağımsızlığımız, egemenliğimiz?” diyerek, ABD’nin teklifini reddettiklerini söyledi.

Türkiye’nin artık F-35 hedefi olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, “Biz şu anda F-35‘e dönelim demiyoruz, paramızı verin diyoruz. Çünkü biz kendi muharip uçağımızı üretiyoruz” dedi ve sadece F-16 almak istediklerini belirtti.

F-16 satışında Menendez engeli devam ediyorF-16 satışında Menendez engeli devam ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.