ABD’li denizci Venezuela’da tutuklandı: Maduro’nun ‘intikamı’ mı?

Amerikan ordusuna mensup bir denizci Venezuela'da tutuklandı. Bu tutuklama iki ülke arasında Venezuela seçimlerinden beri süren gerginliğin ve bunun bir sonucu olarak Maduro'nun helikopterinin alıkonmasından hemen sonra geldi.

Dünya 5 Eylül 2024
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro

Venezuela’da iki ay önceki seçimler Karakas ve Washington arasında zaten gergin olan ipleri zorlayacak seviyeye getirmişti. Bu gerginlik Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun helikopterini alıkoymasıyla iyice kızıştı. Gerginliğin yeni perdesinde hamle Maduro’dan geldi: Pentagon’un açıklamasına göre Amerikan ordusunda görev yapan bir denizci Venezuela’da tutuklandı.

Askerin ülkenin başkenti Karakas’ta Venezuela istihbaratı SEBIN tarafından tutuklandığı iddia edildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby Venezuela ile görüşmelerin sürdürüldüğünü söyledi. Kirby “Olması gerektiği gibi görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Anladığımız kadarıyla tutuklanan kişi kişisel bir seyahatteydi” dedi. Yetkililer askerin Venezuela’yı ziyaret sebebini henüz tam olarak bilmiyor. ABD Venezuela’ya seyahat edecek vatandaşlarını tutuklanma riskine karşı uyardı.

Tutuklama ABD ve Venezuela arasında bir süredir devam eden gerginliğin hemen ardından geldi. Amerika karşıtı politikalarıyla bilinen Maduro’nun Batı yanlısı rakibi Edmundo Gonzalez’i destekleyen ABD Venezuela seçimlerine müdahaleye uzanan bazı açıklamalar yapmıştı. Aynı ABD daha dün Rus medyasını “Amerikan seçimlerine müdahale ettiği” gerekçesiyle yaptırıma tabi tuttu.

Venezuela ve ABD arasında hala seçim gerginliği var

ABD ve Venezuela arasındaki siyasi gerginliğin sebebi aslında Venezuela’nın olaylı başkanlık seçimleri. Maduro hem ülkesinde hem de uluslararası topluluk nezdinde bir meşruiyet krizi yaşıyor. Maduro 28 Temmuz’daki seçimlerde sandıktan galip çıktığını iddia etti ama bunu ispatlayamadı. ABD’nin desteklediği ana muhalefet lideri Edmundo Gonzalez seçim tutanaklarını talep etti.

Binlerce insanın sokaklara döküldüğü Venezuela’da 2 bin kişi seçim krizi sebebiyle tutuklandı. ABD başta olmak üzere Batı ülkeleri Gonzalez’i başkan olarak tanıyınca Maduro’nun meşruiyet krizi katlandı. ABD, Maduro’nun helikopterine de el koyunca önce “müttefiki” Gonzalez hapse girdi, şimdi de bir denizcisi Venezuela’da tutuklandı.

Askerlerinin tutuklanması ABD’nin kaderi

ABD’nin bir başka ideolojik düşmanı olan Kuzey Kore de geçen sene bir askeri tutuklamıştı. Amerikan askeri Travis King ordu hizmetini yerine getirdiği Güney Kore sınırını geçerek yasadışı biçimde Kuzey Kore’ye girmiş, tutuklanmasının ardından yargılanmak üzere ABD’ye gönderilmişti.

ABD ve Venezuela da yakın zamanda bir tutuklu takası gerçekleştirdi. Maduro yakın dostlarından Alex Saab’a karşılık 10 ABD’li tutukluyu ülkesine geri göndermişti.

AB'den Venezuela resti: Maduro ya seçim verilerini açıklar ya da başkanlığını tanımayızAB’den Venezuela resti: Maduro ya seçim verilerini açıklar ya da başkanlığını tanımayız

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.