ABD’nin Ankara Büyükelçisi Flake ülkesine dönüyor: Yine Trump’ın karşısında durabilir

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake 1 Eylül'de Türkiye'den ayrılacağını duyurdu. Bu durum Cumhuriyetçi olsa da Biden yönetiminde yer alan Flake'in Trump karşıtı seçim kampanyası yürütmek için ABD'ye döneceği iddiasını beraberinde getirdi.

Dünya 24 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake. / Fotoğraf: AA

Daha önce Arizona’da Cumhuriyetçi senatör olarak görev yapan Büyükelçi Jeff Flake görev süresinin bitmesini beklemeden 1 Eylül’de ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği görevinden ayrılacak.

Flake The Hill’e yaptığı açıklamada “Amerika Birleşik Devletleri’ni bu önemli ülkede temsil etmek ve bu vazgeçilmez müttefikle ilişkilerimizi güçlendirmek benim için bir onur ve ayrıcalıktı” dedi ve ekledi: “Son birkaç yılda ikili ilişkilerimizde kaydedilen önemli ilerleme ABD Kongresi’ndeki eski meslektaşlarımın iki partili desteğine çok şey borçlu.”

ABD’li büyükelçi Arizonalı Cumhuriyetçi Cindy McCain ile birlikte Başkan Biden’ın yönetiminde görev yapan en yüksek profilli Cumhuriyetçiler arasında. Flake 2021’de atanmış ve Ocak 2022’de Türkiye’de göreve başlamıştı.

61 yaşındaki Flake “Üç yıldan uzun süre önce Beyaz Saray yurtdışında büyükelçi olarak görev yapmayı düşünüp düşünmediğimi sorduğunda cevabım ‘Sadece önemli bir ülkede olursa’ idi. Beyaz Saray bu hedefi fazlasıyla aştı” dedi açıklamasında.

Eski Cumhuriyetçi fakat Biden destekçisi

Büyükelçi 2020 seçimleri sırasında Biden’ı desteklemiş ve eski Başkan Donald Trump’ı sık sık eleştirmişti. Flake açıklamasında “Demokrat bir Başkan tarafından bu göreve atanan bir Cumhuriyetçi olarak, Türkiye’ye yönelik dış politikamızın iki partili yapısını özellikle takdir ediyorum” dedi.

Oldukça muhafazakar bir politikacı olan Flake, 2012’de seçildiği Senato’da bir dönem görev yaptıktan sonra 2019’da emekli oldu. Emekliliğini açıkladığı konuşmasında partisini “daha içgüdüsel olarak tatmin edici bir öfke ve kızgınlık lehine temel ilkelerden vazgeçmekle” eleştirdi. Bu eleştiri Trump’a ve politikalarına yönelikti.

Flake’in bu ani kararı, kendisinin ABD’deki 5 Kasım’da yapılacak seçimlerde Trump aleyhine kampanya yürütmek için ülkesine döndüğü dedikodularını da beraberinde getirdi. Zira kendisi Trump yönetiminde bir Cumhuriyetçi olarak yeniden seçilmeyi reddetmişti.

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği meselesi

Türkiye’de görev yaptığı iki yıl boyunca Flake, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde Batı ile ilişkileri giderek daha da kırılgan hale gelen NATO müttefiki Türkiye ile ABD’nin ilişkilerinin istikrara kavuşmasına yardımcı oldu.

Amerikalı elçi İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka katılması için NATO müttefikinden onay almaya çalışırken ABD’nin Türkiye ile ilişkilerinin denetlenmesine de destek oldu.

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından bu iki ülkenin NATO’ya katılmasına itiraz eden ülkelerdendi. Türkiye her iki devletin de PKK’ya barınak sağladığını söylüyordu.

Türkiye sonunda Finlandiya’nın üyeliğini kabul etti ancak İsveç’in üyelik onayı için ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışı yapması gerekti. Bu satış henüz gerçekleşmiş değil.

ABD'nin Türkiye büyükelçisi Flake Türkiye'nin BRICS'e katılmamasını umuyorABD’nin Türkiye büyükelçisi Flake Türkiye’nin BRICS’e katılmamasını umuyor

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Flake İmamoğlu'nu ziyaret ettiABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Flake İmamoğlu’nu ziyaret etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.