ABD’nin Bağdat elçiliğinde alarm: 12 roket düştü

Irak'ın başkenti Bağdat'ın merkezinde bulunan Yeşil Bölge'deki ABD Büyükelçiliği yakınlarına 12 roket düştü.

Dünya 8 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan büyükelçiliği yakınlarına roket düşmesi iki ülkeyi alarm konumuna getirdi. Irak İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, Irak’ın başkenti Bağdat’ın merkezinde sıkı şekilde korunan Yeşil Bölge’deki ABD Büyükelçiliği yakınlarına Cuma günü yaklaşık 12 roketin düştüğünü açıkladı.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’ya konuştu. Kaynak, saldırının gün doğmadan önce meydana geldiğini ve roketlerin, Irak hükümetinin bazı ana ofislerinin de bulunduğu Yeşil Bölge’deki elçiliğin yakınlarına düştüğünü kaydetti.

Bir elçilik sözcüsü de İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’a verdiği demecinde yaşanan olay nedeniyle can kaybı yaşanmadığını açıkladı. Sözcü, saldırının Irak’taki İran’a bağlı milisler tarafından gerçekleştirildiğine inanıldığını söyledi.

Saldırıyı ise henüz üstlenen olmadı.

İran’ın desteklediği grupların Ekim ayı ortasında Irak ve Suriye’deki askeri üslerde bulunan ABD güçlerine karşı saldırılar başlatmasından bu yana elçiliğe yönelik ilk roket saldırısı olduğu bildirildi. Ayrıca sözcü, Irak’ın istikrarını ve itibarını zedelemenin ve Irak’ın korumayı taahhüt ettiği yerleri hedef almanın terör eylemleri olduğunu açıkladı.

Irak’ın başkentinin merkezindeki büyükelçilik yakınlarında Cuma günü sabah saat 4 sularında patlamalar duyuldu. Olay yerinden çekilen sosyal medya videolarına göre, insanları siper almaya çağıran sirenler devreye girdi. ABD’nin Irak’taki diplomatik personelinin yanı sıra, ülkede yaklaşık 2 bin 500 askeri bulunuyor. Sözcü, “Meşru müdafaa ve personelimizi dünyanın her yerinde koruma hakkımızı saklı tuttuğumuzu yineliyoruz” dedi.

Bu arada Irak’taki Birleşmiş Milletler (BM) misyonu da saldırıyı kınadığını açıkladı. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda “Irak, zor kazanılan istikrarı ve bugüne kadar elde edilen kazanımları tehdit edecek daha geniş bir çatışmanın içine çekilmeyi göze alamaz” denildi.

ABD’nin Irak ve Suriye’deki üsleri, İsrail’le Filistinli gruplar arasında Gazze Şeridi’nde devam eden savaş kapsamında Şii milisler tarafından misilleme amaçlı hedef alınıyor. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı Yeşil Bölge, havan ve roket saldırılarına uğruyor. Yaklaşık 10 kilometrekarelik bölge, başkenti ikiye ayıran Dicle Nehri’nin batı kıyısında yer almakta.

Kissinger'ın bomba ve kaostan başka şey bırakmadığı ülke: KamboçyaKissinger’ın bomba ve kaostan başka şey bırakmadığı ülke: Kamboçya

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.