ABD’nin Çin şüphesi: Çin Savunma Bakanı ev hapsinde tutuluyor

Financial Times gazetesi, ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde Çin Savunma Bakanı Li Şangfu'nun soruşturma geçirdiğini ve görevden alındığını öne sürdü. Gazetenin haberinden kısa süre sonra ABD Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel, söz konusu bakanın ev hapsine olabileceğini söyledi.

Dünya 16 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Çin Savunma Bakanı Li Şangfu, katılması gereken toplantılarda bir süredir yer almıyor.

ABD, Çin Savunma Bakanı Li Şangfu’nun soruşturulduğu ve görevden alındığını düşünüyor. Bu düşünceyi aktaran ise Financial Times gazetesi. 

Gazetenin ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, üç ABD’li yetkilinin yanı sıra istihbarat konusunda bilgi sahibi iki kişi, ABD’nin Li Şangfu’nun bakanlık görevinden alındığına kanaat getirdiğini söylüyor. Bakan Li, 15 Ağustos’taki bir güvenlik konferansına katılmak üzere Rusya’ya gitmiş, bunu takip eden iki gün sonra da Belarus hükümeti, Li’nin Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile Minsk’te yaptığı görüşmenin fotoğraflarını yayınlamıştı. Li, Rusya’dan askeri teknoloji satın alması nedeniyle 2018’de dönemin ABD Başkanı Donald Trump tarafından kendisine uygulanan yaptırımlar kaldırılana kadar ABD’li mevkidaşlarıyla görüşme yapmayı reddettiğini açıklamıştı.

Eğer Li görevden alındıysa bu son dönemde ikinci bakanın koltuğundan olması anlamına geliyor. Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang da herhangi bir açıklama yapılmadan ortadan kaybolmuş, temmuz ayında da görevden alınmıştı.

Çin temmuz ayında ülkenin nükleer silahlarından sorumlu birim olan Roket Gücü’nün yönetimini de değiştirmişti: Eski komutan Li Yuchao, değişiklikten haftalar önce kamuoyunun önüne çıkmayı sonlandırmıştı. Resmi Xinhua ajansında yer alan görevden alınma haberinde de herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

ABD’nin Japonya Büyükelçisi’nden Shakespeare’li mesaj

Financial Times’ın haberinden sonra ABD’nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel, Twitter’dan Shakespeare atıflı bir paylaşım yaptı: “Shakespeare’in Hamlet’te yazdığı gibi: ‘Çürümüş bir şeyler var Danimarka Krallığı’nda.’ Birincisi: Savunma Bakanı Li Şangfu’dan 3 haftadır haber alınamıyor. İkincisi: Vietnam’a yapacağı geziye katılmadı. Şimdi de: Ev hapsine alındığı için mi Singapur Deniz Kuvvetleri Komutanı’yla planlanan görüşmesine gelmedi???… İçerisi kalabalıklaşıyor olabilir. İyi haber, Country Garden emlakçılarına olan mortgage taksidini ödediğini duydum.”

Çin’den konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmış değil.

Çin'de dikkat çeken görevden alma: Nükleer cephanelikten sorumlu generaller değiştirildiÇin’de dikkat çeken görevden alma: Nükleer cephanelikten sorumlu generaller değiştirildi

Bir aydır kayıptı: Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang görevden alındıBir aydır kayıptı: Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang görevden alındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.