Türkiye kendini kripto paraya vurdu: 6 ayda 1 trilyon dolarlık işlem yapılmış
ABD Avrupa Komutanlığı, ABD'ye ait bir askeri uçağın cuma akşamı eğitim faaliyetleri sırasında "bir aksilik yaşayarak" Doğu Akdeniz'de düştüğünü duyurdu. Kaza sonucu mürettebatta yer alan beş ABD askerinin öldüğü bildirildi.
ABD’ye ait askeri bir uçak, cuma akşamı eğitim tatbikatı sırasında yaşanan bir aksilik sonucu Doğu Akdeniz’de düştü. Bu kaza sonucu ABD’li beş askerin hayatını kaybettiği öğrenildi. Kurum, kazaya karışan uçağın ne tür olduğu konusunda herhangi bir detay vermedi. Ordu kazanın araştırıldığını bildirdi.
Ayrıca uçağın kara üzerinde mi yoksa su üzerinde seyrederken mi düştüğü konusunda da bilgi vermedi. Komutanlıktan yapılan açıklamada, “Kazadan etkilenen ailelere saygımızdan dolayı, şu anda kazaya karışan personel hakkında başka bilgi vermeyeceğiz” dendi. Bununla birlikte ABD, Kıbrıs ve Lübnan çevresinde arama kurtarma çalışmaları yürüttüğünü söylemişti. Bu çalışmalar sonucunda uçağın mürettebatındaki ABD’li beş askerin hayatını kaybettiği bildirildi.
Uçakları izleyen EISN Spotter, X’ten yaptığı paylaşımda Kıbrıs’taki hava trafik kontrolü yetkililerinin adanın güney sahilinden yaklaşık 30 deniz mili uzağa düşen bir helikopter için cumartesi gece yarısı askeri destek çağırdığını bildirdi. Ayrıca Kıbrıs’ın güneyinde devriye gezen çok sayıda P-8 Poseidon gözetleme uçağının yanı sıra Hava Kuvvetleri’ne ait bir C-17 Globemaster III uçağının da bölgeden ayrıldığı belirtildi.
Kazada düşen uçağın tamamen eğitim halindeki bir uçak olduğu ve İsrail-Gazze savaşı ya da İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmalarla ilgisinin olmadığı vurgulandı.
ABD Başkanı Joe Biden, cumartesi günü yaptığı açıklamada ölen askerler için, “Jill ve ben, değerli sevdiklerini, ruhlarının bir parçasını kaybeden aileleri ve dostları için dua ediyoruz. Tüm ulusumuz onların acısını paylaşıyor. Ordudakiler Amerikan halkını güvende ve emniyette tutmak için bile isteye hayatlarını riske atıyor. Onların her gün gösterdikeri bu cesaret ve özveri, ulusumuzun en iyi yönünün kanıtıdır” dedi.
Savaşın başından beri İsrail’i desteklediğini açık bir şekilde dile getiren ABD, savaşta yeni cephelerin açılmasını önlemek için önce USS Gerald Ford, daha sonra da Eisenhower savaş uçağı gemilerini göndermişti. Ayrıca F-15 ve F-16 avcı uçakları, Patriot ve THAAD bataryaları dahil olmak üzere yaklaşık 1200 asker de bölgeye konuşlandırılmıştı.
İsrail’in Gazze dışında ikinci cepheyi ülkenin kuzeyinde Lübnan sınırında açmasından endişeleniliyor. Zira savaşın başından beri Lübnan Hizbullahı ve İsrail arasında ateş teatisi yaşanıyor. Lübnan Hizbullahı yöneticisi Şeyh Naim Kasım bu hafta BBC’ye verdiği demeçte İsrail’in Gazze’de sivilleri öldürmesinin Ortadoğu’da daha büyük bir savaş riski yarattığından söz etti. Kasım “bölgede çok ciddi ve tehlikeli gelişmeler yaşanabileceğini ve bunun yansımalarını kimsenin durduramayacağını” söyledi.
Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah’ın cumartesi günü yaptığı açıklama da bölgedeki gerilimi tırmandıracak türdendi. Zira Nasrallah, İsrail ile sınırda yaşadıkları çatışmalarda ilk defa insansız hava aracı ve yarım ton patlayıcı içeren “Burkan” adındaki füzelerin kullanıldığını söyledi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise bunun üzerine “Gazze’de yaptıklarımızı Beyrut’ta da yapabiliriz. Eğer Hizbullah böyle hatalar yaparsa, bunun bedelini ilk olarak Lübnan vatandaşları ödeyecektir” diyerek, Lübnan Hizbullahı’na açık açık gözdağı verdi.
Öte yandan ABD’nin Irak ve Suriye’deki askeri üsleri de savaşın başından bu yana hedef alınıyor. Şimdiye kadar bölgedeki üslerde bulunan 40’tan fazla ABD’li askerin yaralandığı bildirilmişti. ABD bunun üzerine 9 Kasım Perşembe günü Suriye’deki bir tesisi İran bağlantılı olduğu gerekçesiyle bombaladı. Aynı gün İran destekli Husiler, Yemen yakınlarındaki bir ABD’ye ait MQ-9 insansız hava aracını düşürdü.