Adım adım Mattei: İtalya ve Afrika Birliği’nden tarihi Roma Zirvesi

Göçmen kriziyle boğuşan İtalya'da Başbakan Meloni'nin öncülük ettiği tarihi Roma Zirvesi mutabakatla sona erdi. İtalya, Afrika Birliği ile varılan anlaşma kapsamında Mattei Planı'nda önemli bir aşama katedilmiş oldu.

Dünya 30 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İtalya'da Başbakan Meloni'nin öncülük ettiği tarihi Roma Zirvesi mutabakatla sona erdi. / Fotoğraf: @GiorgiaMeloni (X)

Avrupa’da büyük demografik değişimlere neden olan göçmen akını İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin uzun süredir en önemli gündem maddelerinden biri. Afrika’dan yoğun göç akışının sürdüğü ülkesi için Mattei Planı’nı harekete geçirmeye çalışan Meloni başkent Roma’da Afrika Birliği (AfB) heyetini ağırladı.

Zirvenin ardından Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı Azali Assoumani ile ortak basın toplantısı için kamera karşısına geçen Meloni daha önce bakanlar düzeyinde yapılan zirveyi en üst düzeye çıkardıklarını belirterek “İtalyan yaklaşımının Afrika kıtasında büyük ilgi görmesinden ve aynı şekilde birçok mevkidaşımın bu girişimi başarı olarak tanımlamasından gurur duyuyorum” dedi. Zirvede gündeme gelen ve İtalya’nın Afrika’ya yönelik kalkınma hamlelerini içeren Mattei Planı’nın kapalı bir proje olmadığını vurgulayan Meloni “Hedef ilgi duyan tüm ülkelerde en başarılı modelleri çoğaltmak ve Afrika ülkelerinin katkısıyla başka projeler hayal etmektir” diye konuştu.

Bu zirveyle amaçlarının bağış yapan devlet ve bundan yararlanan devlet yapısının üstesinden gelmek olduğunu söyleyen İtalya Başbakanı, Mattei Planı çerçevesinde beş öncelikli alan belirlediklerini ve bunların enerji, sağlık, eğitim, tarım ve altyapı olduğunu paylaşarak ilk aşamada dokuz Afrika ülkesinde bu alanda projeler gerçekleştirecekleri bilgisi verdi. Meloni bu planla ortaya bir fikir koyduklarını ve onu tavsiyelere göre şekillendirdiklerini aktararak “Bu zirveyi yaptığımız için çok memnunum. İtalyan inovasyonunu ortaya koyduk. İşimiz burada bitmiyor” değerlendirmesi yaptı.

Assoumani: İtalya köprü konumunda

Assoumani de “Zirvenin hem şeklen hem de içerik açısından başarısından ötürü Başbakanı ve İtalyan yetkilileri tebrik ediyorum. Şimdi geriye bu zirvede alınan kararları somutlştırmak kalıyor. Afrika için daha iyi bir gelecek umudu yaratan bu zirveyi memnuniyetle karşılıyorum. Afrika ile Avrupa birbirlerine yakın, İtalya köprü konumunda ve bu kardeş ülkenin önemini görebiliyoruz” dedi.

“Bu zirve her düzeyde başarılı olmuştur. Bunu katıldığım tüm oturumlarda gördüm” diyen Assoumani zirvedeki işbirliğinin ileride terör, güvenlik ve denizde yaşanan göçmen ölümleri gibi konuların üstesinden gelmede rol oynayabileceğini söyledi.

Gazze’deki durumun bu zirvede ele alınıp alınmadığı sorusu yöneltilen Meloni ise bunun zirvenin doğrudan konusu olmadığını ama ikili temaslarda görüşüldüğünü söyledi, bölgede ateşkes umudunu yineledi. Meloni “Bu akşam 14 Filistinli çocuktan oluşan ilk grup İtalyan hastanelerinde tedavi görmek üzere gelecek” dedi.

5.5 milyar euro’yla başlayacak olan Mattei Planı

“İtalya-Afrika: Ortak Büyüme İçin Bir Köprü” ismiyle ilk kez düzenlenen uluslararası zirveye 25 Afrika ülkesinden liderler ve dışişleri bakanlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler’in (BM) ilgili kuruluşları, AB, Afrika Birliği, Uluslararası Para Fonu, Uluslararası Enerji Ajansı gibi çok sayıda uluslararası kuruluşun temsilcisi katıldı.

Başbakan Meloni zirvenin açılışında İtalya’nın Afrika’ya yönelik kalkınma hamlesi olan ve adını 1962’de uçak kazasında ölen İtalyan iş insanı Enrico Mattei’den alan Mattei Planı’nın detaylarını paylaştı. ​​​​​​​Meloni eğitim-öğretim, sağlık, tarım, su ve enerji alanlarındaki projelerin tamamını içeren planın 5.5 milyar euro’luk kaynakla  yola çıkacağını söyledi.

Meloni’den Mattei yorumu: Kapalı kutu değil

Zirvedeki kapanış konuşmasında da plana değinen İtalya Başbakanı Meloni, Mattei Planı’nın kapalı kutu değil Afrika ülkeleriyle paylaşılacak bir fikir olduğunu söyledi. Meloni plan kapsamında pilot bazı projeler için gelecek birkaç hafta içinde keşif misyonu başlatacakları bilgisini de paylaştı.

Afrika’nın İtalya’nın stratejik önceliği olarak kalmaya devam edeceğini söyleyen Meloni “Bugün eşitler arasında işbirliğine dayalı yeni bir sayfa yazdık” dedi. İtalyan politikacı bugünkü zirvede birçok temas noktası bulduklarını, ekonomik işbirliğinden güvenlik ve göçe kadar pek çok alanda saygı ve güven temelinde çalışabileceklerini söyledi.

İtalya basınında göç anlaşmasının detayları, İlber Ortaylı'nın Meloni yorumuİtalya basınında göç anlaşmasının detayları, İlber Ortaylı’nın Meloni yorumu

Kissinger'dan sonra Meloni'yi de işlettiler: Ukrayna'dan usandıkKissinger’dan sonra Meloni’yi de işlettiler: Ukrayna’dan usandık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.