Afrika’da yüz kuyu açan Youtuber hem övgü, hem eleştiri aldı

Milyonlarca takipçisi bulunan ABD'li Youtuber Mr. Beast, son videosunda Afrika'da yaptığı yardımları anlatıp gösteriyor. Beş farklı ülkede toplam yüz kuyu açtığını anlatan video hem beğenildi, hem de sert eleştirilerin hedefi oldu.

Dünya 10 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Amerikan Youtube içerik üreticisi Mr. Beast’in (gerçek adıyla James Stephen Donaldson) son videosu tartışmalara konu oldu. ”Afrika’da kuyu inşa ettim” isimli videosunda Mr. Beast Afrika ülkeleri Kamerun, Kenya, Uganda, Somali ve Zimbabwe’de toplam yüz kuyu inşa ediyor, birçok okul ve hastaneye malzeme yardımında bulunuyor, çocuklara top ve bisiklet hediye ediyor.

207 milyon abonesiyle dünyanın en çok takipçisi olan Youtube kanallarından birinin sahibi olan 25 yaşındaki Mr. Beast Youtube kariyerine Minecraft ve Call of Duty gibi dünyaca ünlü bilgisayar oyunları oynadığı videolar çekerek başladı. Mr. Beast internet kullanıcılarının yoğun ilgisi üzerine sponsorluk anlaşmaları imzaladı ve bilgisayar oyunlarından farklı içerikler üretmeye başladı.

2020 yılından beri insani yardım projeleri de yürütüyor. Yaptığı yardımları videoya çekip kanalına yükleyen Mr. Beast’in verdiği “hayırsever” imajı popülerliğini epey arttırdı. Forbes dergisinin yayınladığı bir listede 2022 yılının ”en çok kazanan Youtuber’ı” ünvanını aldı. Son videosu da büyük ilgi gördü, iki günde 50 milyondan çok izlendi. Atılan yorumlarda Mr. Beast’e övgü dolu ifadeler kullanıldı. Örneğin bir kullanıcı ”İnternet kesinlikle doğru kişiyi ünlü yaptı. Rüşvet alan yerel yönetimlerin yapamadığı şeyleri yapmaya devam et” dedi. Bir başka kullanıcı ise ”Mr. Beast’i insanlara yardım ederken görmek harika. İnanılmazsın Jimmy!” diye yazdı.

‘Bir Youtuber’ın Afrika’da kuyu açması utanç verici’

Ancak on dakikalık videoya tepkiler de var. Birçok Kenyalı yardımları “beyaz bir Youtuber”ın yapmasını eleştiriyor, eski sömürge düzenine atıf yapıyor. Foto muhabiri ve insan hakları aktivisti Boniface Mwangi sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada ”Her beş senede bir milyon dolarlık arabalar ile gezen siyasilere oy veriyoruz, ama kendi kuyularımızı kazacak paramız yok. Milyonerler tarafından yönetilen ama yine de yardım dilenen bir ülkeyiz” dedi.

Kenyalı bağımsız gazeteci Ferdinand Omondi ise ”Vergilerimizle yıllar önce yapılmış olması gereken işlerin Kenya’ya hayırseverlik turnesine gelen bir Youtuber tarafından yapılması utanç verici” dedi.

Kenya’da su arıtma tesisleri ve kuyular büyük bir sorun. Birçok köyde temiz suya erişim olmadığı için derelerden kirli su içiliyor, hastalık riski artıyor. Bu sorunlar ile mücadele eden yerel aktivist Saran Kaba Jones CNN’e verdiği röportajda ”Su kirliliği sorunu ile 15 senedir mücadele ediyorum, ama fon alamıyoruz ve görünürlüğümüz yok. Ansızın kocaman bir platformu olan ‘beyaz bir erkek’ geliyor ve birden bire tüm ilgiyi üzerine çekiyor. Bu durum hayal kırıcı olsa da dünyanın nasıl bir yer olduğunu gösteriyor” dedi. Jones, Mr. Beast’e teşekkür ettiğini, ancak önemli olanın sürdürebilir çözümler olduğunun altını çizdi. ”Kuyu açmak bir şey, üç-dört yıl sonra o kuyunun hala çalışıyor olması başka şey” dedi.

Bir başka eleştiri de Kenyalı milletvekili adayı Francis Gaitho’dan geldi. Gaitho X üzerinden paylaşımında MrBeast’i ”İğrenç bir mzungu” yani beyaz adam, diye yazdı, ”video Afrika’nın fakir ve yabancı hayırseverlere muhtaç kıta olduğu yanlış klişesini güçlendiriyor” diye ekledi.

Putin tahıl koridorunu açmaya yanaşmadı, Erdoğan'a 'Afrika koridoru' önerdiPutin tahıl koridorunu açmaya yanaşmadı, Erdoğan’a ‘Afrika koridoru’ önerdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.