Almanlar ‘yeter artık’ diyor: Yüzde 71 Scholz’u istemiyor

Almanya 2025 genel seçimlerine ilk anketleriyle start verdi. Özellikle göçmen krizinin belirleyici olduğu anketlerde Almanların yüzde 71'i, Scholz şansölye olarak görmek istemediklerini belirttiler.

Dünya 7 Eylül 2024
Fotoğraf: AA

2021 yılında Almanya’nın efsanevi Şansölyesi olarak anılan Angela Merkel’in yerine gelmişti, Olaf Scholz. Merkel’den hemen sonra göreve gelmesi, onun için şanssızlıktı belki ancak kendisi de bu kadar negatif bir sonuçla karşılaşacağını kesin düşünmemiştir. Çünkü artık Almanların yüzde 74’ü, Scholz’u şansölye olarak görmek istemiyor.

2025’te genel seçimlere gidecek olan Almanya’da anketler şimdiden konuşulmaya başlandı. Dikkat çekenlerden biri de Alman kamu yayıncısı ZDF’nin “Politbaromater” anketi oldu. Bu anket, halkın büyük çoğunluğunun Başbakan Olaf Scholz’un 2025’te düzenlenecek genel seçimlerde yeniden başbakan adayı olmasını istemediğini ortaya koydu. “Politbaromater” anketine katılanların yüzde 74’ü, “Olaf Scholz, 2025 genel seçimlerinde yeniden Sosyal Demokrat Partinin (SPD) başbakan adayı olsun mu?” şeklindeki soruya “Hayır” cevabını verdi.

Kendi partisinin seçmenleri dahi ‘hayır’ diyor

Scholz’un yeniden başbakan adayı olmasına ilişkin soruya “Evet” yanıtını veren katılımcıların oranı ise yüzde 23’te kaldı. SPD taraftarlarının yüzde 49’unun da Scholz’un yeniden aday olmasını istememesi dikkati çekti. SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Partiden (FDP) oluşan federal hükümetin çalışmalarının iyi olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 25, kötü bulanların oranı da yüzde 71 oldu.

Ankete katılanların hemen hemen yarısı, ülkenin erken seçime gitmesinden yana. “Başbakan Olaf Scholz, erken seçimlerin önünü açmalı mı?” şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 49’u “Evet”, yüzde 46’sı da “Hayır” yanıtını verdi.

CDU/CSU yeniden öne çıkıyor

Ankette Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, bir önceki aya göre oylarını 1 puan artırarak yüzde 33 ile birinci konumunu korurken aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) Partisi 1 puan artışla yüzde 17 ile ikinci sırada yer aldı. SPD, bir ay öncesine göre oy oranını 1 puan arttırarak yüzde 15 ile üçüncü sırada bulunurken 2 puan kaybeden Yeşillerin oy oranı yüzde 11’e geriledi.

Sol Partiden ayrılanların kurduğu “Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin” (BSW) Partisinin oy oranı, bir önceki aya göre 1 puan gerileyerek yüzde 7’ye düştü. Hükümetin küçük ortağı FDP’nin oy oranı ise yüzde 4’te kaldı. Böylelikle hükümette yer alan SPD, Yeşiller ve FDP’nin toplam oyu yüzde 30 oldu ve yüzde 33 ile birinci sırada bulunan ana muhalefetteki CDU/CSU’nun gerisinde kaldı.

Scholz kendinden emin, yeniden aday olmak istiyor

Anketler ve eleştiriler ne derse desin, Şansölye Scholz kendinden emin. 2025 yılında partisinin ve kendisinin halktan güçlü bir destek alacaklarına inandığını ifade ederek, “yeniden aday olacağım” dedi. Scholz, Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, SPD’nin ve kendisinin 2025’te de halktan güçlü yetki alacağını beklediğini belirtti. Kamuoyu yoklamalarını not ettiğini ancak uzun zaman önce anketleri yorumlamamaya karar verdiğini kaydeden Scholz, “Bu arada, anketler öyle göstermemesine rağmen siyasi hayatım boyunca birçok seçim kazandım” ifadesini kullandı.

Scholz, “SPD’nin genel seçimlerinde (Savunma Bakanı) Boris Pistorius ile daha iyi bir şansa sahip olacağını varsayarsanız başbakan adaylığını ona bırakır mıydınız?” şeklindeki soruya da “Pek çok kişi gibi Boris Pistorius da benim yeniden başbakan adayı olmamı istiyor. Ben de aynı şekilde düşünüyorum” yanıtını verdi.

Saksonya ve Thüringen’deki geçtiğimiz hafta yapılan eyalet seçimlerinde, federal hükümetin Trafik Lambası koalisyonundaki tüm partiler, çok kötü performans göstermişti. Bu durumun aynı zamanda federal hükümete yansıyacağı da gündeme gelmişti. Keza yapılan ZDF anketi de şimdilik onu işaret etmekte. Almanya’daki halkın en büyük sorunu ise göçmen krizi. Şu anda bu konu Almanya’da yüzde 45 ile siyasi gündeme net bir şekilde hakim durumda. Ki bu oran, ağustos ayında sadece yüzde 27 idi.

Ankete göre göçmen krizi nedeniyle hükümeti eleştirenlerin oranı da yüzde 71. Çoğunluk şu anda Almanya’da kriz bölgelerinden gelen mültecilerle artık başa çıkılamayacağı düşüncesinde.

Münih Katliamı'nın yıldönümünde Almanya alarmda: İsrail Konsolosluğu yakınında silah taşıyan 'şüpheli' öldürüldüMünih Katliamı’nın yıldönümünde Almanya alarmda: İsrail Konsolosluğu yakınında silah taşıyan ‘şüpheli’ öldürüldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.