Erdoğan’ın Almanya ziyareti öncesinde ipler geriliyor

Almanya Başbakanı Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'e yönelttiği faşizm suçlamasının 'absürt' olduğunu açıkladı. Scholz'un bu açıklaması, Erdoğan'ın Cuma günü yapacağı ziyaretin öncesinde gelmesi dikkat çekti. Daha önce de ülkede, Erdoğan'ın ziyaretinin iptal edilmesi çağrıları yükselmişti.

Dünya 14 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın beş yıl aradan sonra Cuma günü gerçekleştireceği Almanya ziyareti Berlin’in gündeminde. Daha önce “Erdoğan’ın ziyareti iptal edilsin” seslerinin yükseldiği Almanya’da bu kez de eleştiri bizzat Şansölye Olaf Scholz’dan geldi. Almanya Başbakanı Scholz Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile düzenlediği ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail eleştirilerinin “saçma” olduğunu söyledi. Scholz İsrail’in bir “demokrasi olarak insan haklarına uygun davrandığını” ileri sürdü.

AFP’nin aktardığına göre Scholz “İsrail insan hakları ve uluslararası hukuka bağlı olan, buna uygun hareket eden bir ülkedir. Dolayısıyla İsrail’e yönelik suçlamalar da saçmadır” dedi.

Erdoğan’ın ziyaretinde ilk olarak Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından ağırlanması, ardından akşam yemeğinde Başbakan Olaf Scholz ile bir araya gelmesi bekleniyor. Steinmeier ve Scholz 7 Ekim’den sonra yaptıkları açıklamalarda Hamas’ı “terör örgütü” olarak tanımlamış, buna mesafe koymayanların cezalandırılması çağrısı yapmıştı.

Erdoğan: Almanya ziyareti birçok şeyi deşifre edecek

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki zirveden dönüşte uçakta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 Kasım’daki Almanya ziyareti için şunları söylemişti: “Bu ziyaretimizde de Batı’ya yönelik bazı mesajlarımız olacak. Veyahut da Batı’nın, Avrupa’nın en güçlü ülkesinin Almanya olması hasebiyle de oradan Avrupa’ya bir ses olur. Almanya Cumhurbaşkanı ve Başbakanı her ikisi de acaba ne gibi bir tavır içindeler? Bunu Almanya ziyaretinde çok daha net göreceğiz. Ama şu ana kadar onlarda da bir netlik henüz yok. Avrupa’ya göre uluslararası hukuku kimin ayaklar altına aldığı çok önemli. Şu an itibarıyla Avrupa Birliği’ndeki yaklaşım tarzı ne yazık ki bizim yaklaşım tarzımızla örtüşmüyor. Fakat Almanya ziyareti birçok şeyleri deşifre edecek diye düşünüyorum. Hamas’la ilgili Avrupa Birliği aynen İsrail gibi düşünüyor. Ama biz onlar gibi düşünmedik, düşünmüyoruz, düşünemeyiz.”

‘Ziyareti iptal edilsin’

Beş yıl sonra gerçekleştireceği Almanya ziyareti Erdoğan’ın Hamas’ın terör örgütü olmadığını söylemesinin ardından eleştirilerin odağına oturmuştu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz liderliğindeki üçlü koalisyondan Erdoğan’ın ziyaretine yönelik eleştiriler gelmişti. Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai “Erdoğan’ın İsrail’e yönelik nefret söylemleri ve terör örgütü Hamas ile dayanışması tahammül edilir gibi değil” demiş, “Erdoğan’ın Berlin’de ağırlanması sorgulanmalı” çıkışı yapmıştı. Der Tagesspiegel gazetesine konuşan Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Macit Karahmetoğlu da Erdoğan’ı Hamas-İsrail çatışmasında sivillere yönelik terör saldırılarını “görecelendirmekle” suçlayıp “Başbakan Scholz’un Erdoğan’ın Hamas’ın işlediği suçları zararsızmış gibi gösterme çabalarının kabul edilemez olduğunu açık ve net biçimde ortaya koyacağını” söylemişti.

Erdoğan ne demişti?

Erdoğan Hamas’ın Aksa Tufanı Operasyonu ardından yükselen “terör” açıklamalarını eleştirmiş, Hamas’ın “mücahitler topluluğu” olduğu söylemişti. Erdoğan son olarak da 10 Kasım’da “Filistin halkının binlerce yıldır yaşadığı topraklarını zorla gasp edenler bunun üzerinde geçmişi 75 yılı ancak bulan ve meşruiyetini bizzat kendi faşistlikleriyle tartışmalı hâle getirdiği bir devlet inşa etmeye çalışıyor” demişti.

Miçotakis: Türkiye ile işbirliğini daha da geliştirmek istiyoruz

Şansölye Scholz’dan sonra söz alan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise Yunan hükümetinin yasa dışı göçün engellenmesi konusunda Türkiye ile işbirliğini daha da geliştirmek istediğini ve AB’nin bu krizin yükünü taşıyan ülkelere yönelik mali yardımı artırması gerektiğini söyledi.

Ortadoğu’daki çatışmalar nedeniyle yeni mülteci akınları riskine işaret eden Miçotakis “Yunanistan gibi AB’nin dış sınırlarında yer alan ülkelerin yeni göç sorunlarıyla karşılaşması çok muhtemeldir. Ancak kimin Avrupa’ya getirileceğine insan kaçakçıları karar vermemeli” dedi.

Miçotakis AB üye ülkeleri arasında dayanışmayı güçlendirmek ve adil yük paylaşımını sağlamak için göç ve iltica konusunda yeni bir Avrupa anlaşmasının bir an önce kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Miçotakis’ten Filistin için iki devletli çözüm önerisi

İsrail’in Gazze’ye saldırılarına değinen Miçotakis İsrail’in kendini savunma hakkını desteklediklerini, ancak bunu yaparken uluslararası insani hukukun temel ilkelerine uyulmasının önemli olduğunu vurguladı.

Barış arayışları konusundaki tüm girişimleri desteklediklerini kaydeden Miçotakis “Siyasi çözüm olmadan nihai çözüm olamaz. Nihai çözüm de ancak iki devletli çözümle mümkün olabilir” dedi.

Miçotakis Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamas hakkındaki açıklamalarına katılmadığını da sözlerine ekledi.

'Erdoğan Almanya'ya gelmesin' tartışması‘Erdoğan Almanya’ya gelmesin’ tartışması

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.