Esrarı serbest bırakan ülkeler kervanına Almanya da katıldı

Almanya'da parlamento esrarın keyif amaçlı kullanımına sınırlı bir şekilde izin veren yeni yasa tasarısına onayı verdi. Sağlık Bakanı Lauterbach yasanın karaborsayı bitireceğini savunurken muhalefetten düzenlemeye tepki geldi.

Dünya 24 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Almanya da esrarı yasallaştıran ülkeler kervanına katıldı. Parlamentonun onayladığı yasa uyarınca ülkede 18 yaşından büyüklerin belirli miktarda esrar bulundurmasına izin verilecek. Fakat yine de katı kurallar uyuşturucunun satın alınmasını zorlaştıracak.

Yeni yasaya göre birçok kamusal alanda esrar içmek 1 Nisan’dan itibaren yasal hâle gelecek, kamusal alanlarda 25 grama kadar esrar bulundurulmasına izin verilecek. Evlerde ise yasal sınır 50 gram olacak.

Başkent Berlin gibi Almanya’nın bazı bölgelerinde polis, eğlence amaçlı uyuşturucu bulundurmanın yasadışı olmasına ve kovuşturmaya tabi tutulabilmesine rağmen kamuya açık alanlarda esrar içilmesine hâlihazırda göz yummakta. Reformları başlatan

Sağlık Bakanı Karl Lauterbach gençler arasında uyuşturucu kullanımının mevcut yasaya rağmen yıllardır arttığını söylüyor. Bakan karaborsayı baltalamak, içicileri kalitesiz esrardan korumak ve organize suç çetelerinin gelir kaynaklarını kesmek istiyor. Ancak yine de esrarın yasal olarak tüketildiği kafeler ülkenin her yerinde birdenbire ortaya çıkmayacak.

Almanya’da esrarın suç olmaktan çıkarılması konusunda yıllardır şiddetli bir tartışma sürüyor. Doktorlar ve sağlık yetkilileri gençlere yönelik endişelerini dile getirirken muhafazakarlar da serbestinin uyuşturucu kullanımını körükleyeceğini söylüyor.

Alman parlamentosu Bundestag’da yapılan bol tartışmalı oturumun ardından yasa 226’ya karşı 407 oyla kabul edildi. Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi’nde de görüşülecek yasa tasarısı 1 Nisan’da yürürlüğe girmesi planlanıyor. Esrarın yetiştirilmesine ilişkin düzenlemeler 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.​​​​​​​

Muhalefetten tepki: Evde kontrol mümkün değil

Muhalefetteki muhafazakar Hristiyan Demokrat Birliği’nden (CDU) Simone Borchardt, hükümetin doktor, polis ve psikoterapistlerin uyarılarına rağmen “tamamen gereksiz ve kafa karıştırıcı yasayı” çıkarmakta direttiğini söyledi. Tüm uzmanların bu yasa tasarısına karşı uyarılarda bulunduğunu aktaran Borchart, esrar tüketiminin gençlerin beyin gelişimini etkilediğine ve psikolojik sorunlara yol açtığına işaret etti.

Borchart eyaletlerin tüm içişleri bakanlarının da bu yasa tasarısına karşı olduğunu vurgulayarak, “Trafik lambası koalisyonu yine de istediğini yapıyor” dedi. Esrarın evlerde yetiştirilmesine izin verilmesiyle kontrollü esrar tüketimin gerçekleşmeyeceğini aktaran Alman vekil “Evde yetiştirilmesini nasıl kontrol edeceksiniz. Bu mümkün değil. Bu, kontrolün kaybolmasıdır” diye konuştu.

Bakan Lauterbach ise mevcut durumun artık savunulabilir olmadığını belirterek “18-25 yaş arası tüketicilerin sayısı son 10 yılda iki katına çıktı” dedi.  Bakan ayrıca oylamadan sonra yasanın “karaborsayı bitireceğini” ve “başarısız uyuşturucu politikasını” düzelteceğini savundu.

Yetiştirme kulüpleri kurulacak, satın alımı kolay olmayacak

Yasaya göre okullar ve spor alanları gibi bazı bölgelerde esrar içmek hâlâ yasadışı olacak. Daha da önemlisi, piyasa sıkı bir şekilde denetleneceği için uyuşturucuyu satın almak kolay olmayacak. Gençlik evleri, eğitim alanları ve çocuk parkları ile spor tesislerinin 100 metre çevresinde esrar kullanımına izin verilmeyecek. Araç trafiğine kapalı olan yaya bölgelerde de saat 20.00’ye kadar esrar tüketilmeyecek.

Özellikle çocukların ve gençlerin korunması amacıyla esrar tüketimi ve yetiştirilmesi konusunda reklam yapılması yasak olacak. Ayrıca esrarın etkisi ve risklerine ilişkin bilgilendirme kampanyası başlatılacak ve 4 yıl sonra yasanın etkileri uzmanlarca değerlendirilecek.

Lisanslı dükkanların ve eczanelerin esrar satmasına izin verilmesine yönelik planlar, AB’nin bunun uyuşturucu ihracatında artışa yol açabileceği yönündeki endişeleri üzerine rafa kaldırılmıştı. Bunun yerine “kenevir yetiştirme kulüpleri” olarak adlandırılan ve ticari olmayan kuruluşlar sınırlı miktarda uyuşturucu yetiştirecek ve dağıtacak.

Her kulübün üye üst sınırı 500 olacak ve üyelik sadece Almanya’da ikamet edenler için geçerli olacak. Vatandaşların ve oturum izni olanların kendi kenevirini yetiştirmesine de izin verilecek ve hane başına en fazla üç marihuana bitkisine müsaade edilecek.

Düzenli içiciler bundan faydalanacak ancak ara sıra kullananlar yasal olarak satın almakta zorlanacak ve turistler dışlanacak. Eleştirmenler bunun karaborsayı tetikleyeceğini söylüyor.

Hükümet önümüzdeki birkaç yıl içinde yeni yasanın etkisini değerlendirmek ve nihayetinde esrarın lisanslı satışını başlatmak istiyor. Ancak tartışmanın şimdiye kadar ne kadar dolambaçlı olduğu göz önüne alınırsa hiçbir şey kesin değil.

Bu arada muhalefetteki muhafazakarlar gelecek yıl iktidara gelmeleri halinde yasayı tamamen rafa kaldıracaklarını söylüyor. Berlin’in yakın zamanda Avrupa’nın yeni Amsterdam’ı olması ise zaten pek olası görünmüyor.

Almanya'da hükümet esrarın yasallaştırılması için ilk adımı attıAlmanya’da hükümet esrarın yasallaştırılması için ilk adımı attı

Amsterdam'da şehir merkezinde sokakta esrar içmek yasaklandıAmsterdam’da şehir merkezinde sokakta esrar içmek yasaklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.