Almanya’da neler oluyor? Solingen’den bir hafta sonra yine bıçaklı saldırı

Almanya bir hafta arayla ikinci bıçaklı saldırıyla sarsıldı. Köln'de bir festivale gitmekte olan otobüste yaşanan saldırıda 6 kişi yaralandı, 3'ünün durumu ağır. Bir kadın gözaltında.

Dünya 31 Ağustos 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Geçtiğimiz hafta terör örgütü IŞİD’in üstlendiği bir bıçaklı saldırıyla gündeme gelen Almanya’da benzer bir saldırı daha yaşandı. Cuma akşamı Köln yakınlarındaki Siegen’de düzenlenen bir festivale gitmekte olan otobüstekiler bıçaklı saldırıyla sarsıldı.

Bıçaklı saldırıda altı kişinin yaralanmasının ardından Alman polisi bir kadını gözaltına aldı. Gözaltına alınan kadının 32 yaşında olduğu ifade edildi. Yetkililer, olayın siyasi ya da dini bir nedene dayanıp dayanmadığını belirlemek için henüz erken olduğunu belirtiyor.

Üç kişinin durumu ciddi

Olayın hemen ardından yapılan açıklamada saldırıda yaralanan 6 kişiden 3’ünün durumunun ciddi olduğu ifade edildi. Yerel saatle 19.40 sularında gerçekleşen saldırı esnasında otobüste en az 40 kişi bulunuyordu. Yetkililer öte yandan yaralanan altı kişinin 16 ila 30 yaşları arasında olduğunu ifade etti. Hedef alınan kişiler bölgede ikamet ediyorlardı. Cumartesi sabahı itibariyle yaralılardan durumu ciddi olmayan üçü, ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildi.

Yetkililer festivalin iptalini düşünmedikleri sinyalini verdi.

IŞİD’in üstlendiği Solingen saldırısından bir hafta sonra

Siegen’deki bıçaklı saldırı, aynı eyaletin Kuzey Ren-Vestfalya bölgesinde yer alan Solingen kentinde meydana gelen saldırıdan bir hafta sonra gerçekleşmesiyle dikkat çekti. Solingen’de, 24 Ağustos’ta bir festivalde düzenlenen bıçaklı saldırıda üç kişi ölmüş, sekiz kişi de yaralanmıştı. Alman polisi, Solingen’deki bıçaklı saldırıyı üstlenen 26 yaşındaki bir Suriyeliyi gözaltına aldığını açıklamıştı. Saldırıyı IŞİD üstlendi ancak herhangi bir kanıt sunmamıştı.

Solingen saldırısını gerçekleştiren kişinin 26 yaşındaki bir Suriyeli mülteci olduğunun ortaya çıkması ardından, ülkede göçmen konusu yeniden tartışılmaya başlandı. Solingen’deki saldırıdan sonra Şansölye Olaf Schoz, sınır dışı konusunda daha hızlı davranacaklarını açıklamıştı. Saldırının üzerinden geçen 6’ncı günün sonunda da ilk sınır dışı haberi gelmişti. Almanya, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinden sonra ilk kez bir grup Afgan’ı sınır dışı etti.

Cuma günü sabah saatlerinde Leipzig’den kalkan uçak, Kabil’e doğru hareket etti. Sınır dışı kararlarıyla ilgili konuşan hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, “Hepsi Afgan uyrukluydu ve haklarında sınır dışı emri çıkarılan hükümlü suçlulardı” açıklamasını yaptı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Mayıs ayında Mannheim’da bir polis memurunun öldürüldüğü bıçaklı saldırının ardından Afgan ve Suriyelilerin sınır dışı edilmesine izin verileceğini söylemişti. Bu saldırıyla ilgili 25 yaşında bir Afgan erkek tutuklanmıştı.

Solingen saldırısı ardından operasyon hızlandı: 28 Afgan Almanya'dan sınır dışı edildiSolingen saldırısı ardından operasyon hızlandı: 28 Afgan Almanya’dan sınır dışı edildi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.